parallax background

Ulja dječjih radosti – eterična ulja crvene i zelene mandarine

omni akademija
OMNI Akademija prvim masterclass-om najavljuje seriju edukativnih sadržaja
12 listopada, 2020
joga asane
10 asana koje reguliraju protok druge čakre
13 listopada, 2020

 

Eterična ulja su smjese spojeva dobivenih tiještenjem ili destilacijom biljke. To su jaki koncentrati koji vrlo brzo ulaze u kožu te se moraju razrijediti u biljnom ulju i gotovo nikada se ne nanose čisti na kožu.

Citrusna eterična ulja su fototoksična što znači da se ne smiju koristiti 24 sata prije izlaganja suncu.

Kvalitetna eterična ulja su kemijski i botanički definirana što znači da su farmaceutske kvalitete te se mogu koristiti za primjenu u aromaterapiji. Više o kvaliteti eteričnih ulja možete pročitati ovdje.

Najjednostavniji način upotrebe eteričnih ulja je u difuzeru. Osim toga, eterična ulja mogu se inhalirati, koristiti za izradu prirodne kozmetike, dodavati u kupke, koristiti za aromamasaže, u kulinarstvu, oralno, rektalno ili vaginalno te lokalno utrljavati u većoj koncnetraciji za što je potrebno aromaterapijska edukacija.

Eterična ulja crvene i zelene mandarine dobivaju se hladnim tiještenjem kore tj. usplođa mandarine. Ulje zelene mandarine dobiva se od još nezrelog ploda dok se za crvenu mandarinu koriste zreli plodovi.

eterično ulje mandarine

Ulja dječjih radosti – eterična ulja crvene i zelene mandarine

Obje vrste eteričnog ulja mandarine su blaga te ga mogu koristiti i djeca, zbog toga se nazivaju ‘uljem dječje radosti’.

Aromaterapijsko djelovanje zelene i crvene mandarine je slično, no ipak postoje određene razlike.

Eterično ulje crvene mandarine
(Citrus reticulata) je vrlo blago ulje koje ima umirujuće djelovanje, pomaže kod nesanice, nervoze, stresa i depresije, astme i alergija, ubrzava usporenu probavu i ublažava grčeve. U kozmetici se koristi za njegu i revitalizaciju masne kože jer regulira izlučivanje sebuma. Pogodno je i za korištenje kod djece. Nije fototoksično i može se nanositi na kožu prije izlaganja sunčevim zrakama.

eterično ulje mandarine

Eterično ulje zelene mandarine
(Citrus reticulata) pomaže kod probavnih problema, stimulira probavu, pomaže kod mučnine u želucu, ublažava grčeve, umiruje, pomaže kod nesanice i stresa, koristi se za njegu kože, blaže je od crvene mandarine pa ga mogu koristiti djeca. Osnovna razlika između crvene i zelene mandarine je da je zelena mandarina blaža, učinkovitija kod probavnih problema te ima drugačiji miris.

eterično ulje

 

Individualne fitoaromaterapijske konzultacije su najbolji način da se dođe do idealnog prirodnog rješenja za vaše zdravstvene probleme. Za više informacija možete se javiti ovdje ili na anahata.aromaterapija@gmail.com

Više o aromaterapiji potražite u rubrici AROMATERAPIJA.

 

Ivona Kovačević Nemec

– osnivačica Anahata aromaterapije, certificirana je aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja i yoga učiteljica sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa klijentima, učiteljica dječje yoge po Rainbow Kids metodi, Timeline Healing terapeut, Reiki, P.E.M. i Raindrop terapeut, učiteljica tradicionalne Vedske meditacije te trenutno pohađa edukacije za certificiranu voditeljicu sistemskih i obiteljskih konstelacija.

Više na Anahata aromaterapija

 

 

Foto: Pexels, Pixabay, Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.