parallax background

Uljna mješavina za njegu tijela s eteričnim uljem lavande

djeca
Radosti roditeljstva visokoosjetljive djece
8 srpnja, 2022
blagoslovi
Vježba: Prizovite obilje blagoslova u svoj život
9 srpnja, 2022

 

Lavanda (Lavandula angustifolia) je crnogorični grm koji naraste 1 metar u širinu i u visinu sa ljubičastim cvjetićima koji rastu na vrhovima tankih stabljika. Potječe iz sredozemnog dijela južne Europe a najveći proizvođači eteričnog ulja su Francuska i Španjolska. Eterično ulje se dobiva parnom destilacijom cvjetnih vrhova.

Lavanda je ime za cijeli rod biljaka, četrdesetak različitih vrsta. Najpoznatije vrste lavandi su prava lavanda (Lavandula angustifolia), širokolisna lavanda (Lavandula spica), španjolska lavanda (Lavandula stoechas) i lavandini (Lavandula x hybrida) od kojih su najpoznatiji lavandin klon abrial i lavandin klon super.

Prava lavanda raste u južnoj Francuskoj, u brdima Provanse, na visini do čak 1500 metara nadmorske visine. Ona u prirodnom staništu nikada ne raste uz more. Bliže moru raste širokolisna lavanda. U Hrvatskoj ne raste prava lavanda nego lavandin, križanac prave i širokolisne lavande koji ima drugačiji miris i djelovanje od prave lavande te se eterično ulja lavande često patvori.

Eterično ulje prave lavande (Lavandula angustifolia) djeluje kao analgetik, obnavlja kožu, umiruje, koristi se za njegu svih tipova kože, akne, alergije, gljivice, modrice, ekcem, prhut, dermatitis, opekline, psorijazu, kod uboda kukaca, astmu, prehladu, kašalj, bolne menstruacije, depresiju, glavobolju, stres, nesanicu i PMS.

Dobro se slaže s citrusnim i cvjetnim eteričnim uljima, muškatnom kaduljom, geranijiem, pačulijem i vetiverom.

eterično ulje lavande

Balansira 7. čakru (Sahasrara) te pomaže kod jakih emocija kao što su ogorčenost, razdražljivost, tjeskoba, panika i nesanica. Simbolizira majku koja se nesebično brine o našem zdravlju. Pomaže nam kod neugodnih emocija iz djetinjstva, pomaže voljeti dijete u sebi, vraća nam osjećaj sigurnosti i opušta nas na svim razinama.

Uljna mješavina za njegu tijela s eteričnim uljem lavande

– 50 ml biljnog ulja marelice (Prunus armeniaca)

– 50 ml biljnog ulja makadamije (Macadamia integrifolia)

– 40 kapi eteričnog ulja prave lavande (Lavandula angustifolia)

– 5 kapi eteričnog ulja slatke naranče (Citrus sinensis)

– 5 kapi eteričnog ulja palmarose (Cymbopogon martinii)

U alkoholom steriliziranu bočicu od tamnog stakla nakapajte eterična ulja i dolijte do vrha biljna ulja, zatvorite i dobro protresite bočicu. Uljna mješavina nije za trudnice i dojilje.

eterično ulje prave lavande

Individualne fitoaromaterapijske konzultacije su najbolji način da se dođe do idealnog prirodnog rješenja za vaše zdravstvene probleme. Trenutno se sve konzultacije obavljaju online, a možete se javiti ovdje ili na anahata.aromaterapija@gmail.com

Više o aromaterapiji potražite u rubrici AROMATERAPIJA.

 

Ivona Kovačević Nemec

– osnivačica Anahata aromaterapije, certificirana je aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja i yoga učiteljica sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa klijentima, učiteljica dječje yoge po Rainbow Kids metodi, Timeline Healing terapeut, Reiki, P.E.M. i Raindrop terapeut te trenutno pohađa edukacije za certificiranu voditeljicu sistemskih i obiteljskih konstelacija te učiteljicu meditacije.

Više na Anahata aromaterapija

 

Foto: Unsplash, Freepik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.