Vitamin more – kako iskoristiti prirodnu magiju i blagoslove mora

 

Živimo na planeti koju prekriva veličanstveno duboko plavo more. Čak 70 posto Zemljine površine je prekriveno vodom. Gotovo pola kisika koji udišemo proizvode biljke koje rastu u moru.

Stoga možemo reći da je more naš izvor života na Zemlji. More sadrži tajne za naše zdravlje koje na kopnu jednostavno ne postoje. Pa istražimo kako iskoristiti snagu mora da bismo poboljšali svoje zdravlje.

• Spirulina + plavo – zelene alge

Spirulina i druge plavozelene alge prirodno se nalaze u slatkim i slanim jezerima širom svijeta. Tradicionalno su plavozelene alge drevne civilizacije u Meksiku i Africi koristile kao superhranu. Danas ih možeš pronaći u obliku praha u svojoj lokalnoj trgovini zdravom hranom.

Što mogu učiniti za tebe: Spirulina je prepuna blagodati: sadrži tri puta više proteina od govedine i svih devet esencijalnih aminokiselina (one koje tvoje tijelo ne može stvoriti, pa ih moraš dobiti iz hrane). Spirulina također ima više kalcija nego mlijeko, a količina klorofila koju sadrži super će detoksicirati tvoje tijelo.

Kako ih koristiti: Mogu se uzimati u tabletama kao dodatak prehrani ili u prahu. Ako se odlučiš za prah, žličicu ili dvije ubaci u čajeve i / ili smoothieje.

more

• Morsko povrće (alge)

Uz egzotična imena poput hijiki, nori, kelp, kombu, irska mahovina i alaria esculenta, morske alge konzumiraju se u Aziji, Novom Zelandu, Irskoj i drugim otočkim kulturama već tisućama godina. Morsko povrće ima jedinstven okus, izgled i teksturu.

Što može učiniti za tebe: Morsko povrće jedan je od najraznolikijih mineralnih izvora na Zemlji. Ova zelena superhrana je prepuna vitamina B, vitamina C, vitamina K, magnezija i 18 različitih aminokiselina. Morsko povrće također se smatra najučinkovitijim načinom dobivanja izuzetno važnog mineralnog joda koji je potreban za stvaranje hormona štitnjače. Sadrži spojeve zvane fukani koji imaju različita protuupalna svojstva, a dokazano je da reguliraju šećer u krvi kod dijabetesa tipa 2.

Kako ga koristiti: U juhama i salatama, listove možete miješati u smoothije ili ih koristiti kao obloge.

• Biseri

Ovaj hvalevrijedni proizvod od kamenica već se generacijama koristi u tradicionalnoj orijentalnoj medicini. Smrvljen do finog praha, biser se koristi u proizvodima i dodacima za njegu kože, prezentiran kao tajna vječne ljepote.

Što može učiniti za tebe: Biser je bogat kalcijem, a sadrži i magnezij, aminokiseline i razne minerale, što ga čini superhranom za blistavu kožu.

Kako se koristi: Biser je blagog okusa pa izvrsno ide u gotovo sve. Ja ga volim dodati u smoothije.

• Morski fitoplankton

Ova specifična vrsta mikroalgi smatra se najvažnijom biljkom na svijetu. To je zato što Zemlji osigurava preko 90 posto kisika – više nego sve šume na svijetu! Ali morski fitoplankton nije samo važan izvor kisika – on je važan izvor hrane za život u oceanu, ali i za ljude.

Što čini za tebe: Sadrži svih devet aminokiselina koje tijelo ne može napraviti samo, zajedno s esencijalnim omega mastima, vitamine A i C, razne vitamine B skupine i minerale u tragovima. To je čista hrana za tvoje stanice!

Kako se koristi: Kao dodatak prehrani.

• Morska sol

Sol iz naših netaknutih oceana zapravo je nevjerojatna superhrana – ništa nije poput naše uobičajene kuhinjske soli. Havajska morska sol je prekrasne crvene boje zbog vulkanskih stijena, a divna ružičasta himalajska sol skuplja se iz drevnih morskih dna, izvorno formirana iz ležišta morskih fosila prije više od 250 milijuna godina.

Što čini za tebe: Ove različite soli imaju široku lepezu minerala koji pomažu u optimalnoj imunološkoj, hormonalnoj i elektrolitskoj ravnoteži.

Kako ju koristiti: Kao što ih i inače koristiš. Stavi ju u gotovo sve čemu želiš dodati više okusa. Drugi način da iskoristiš snagu morskih soli je da napraviš detoks kupku. Stavi dvije šalice morske soli u svoju kupku i uživaj!

• Ulje račića krila

Sitni rakovi kril nalaze se u svakom oceanu, a na planeti ih ima više nego bilo kojih drugih stvorenja! Ako bi mjerio populaciju bilo koje životinje na Zemlji, pa i ljudi, kril bi i dalje najviše vagao!

Što rade za tebe: Većini nas nedostaju zdrave masti, posebno omega-3, što doprinosi zdravstvenim problemima poput depresije, srčanih bolesti, artritisa i upala. Utvrđeno je da je ulje krila u mnogočemu superiorno konvencionalnom ribljem ulju jer sadrži 50 puta više moćnog antioksidansa astaksantina. Blagotvorni fosfolipidi fosfatidilholin i fosfatidilserin – potrebni za optimalno zdravlje stanica, hormona, mozga i živaca – također su prisutni u ovom jedinstvenom ulju.

Kako ga koristiti: Obično se prodaje u kapsulama, a uzima se kao bilo koji dodatak prehrani.

• Divlje ulovljena morska hrana

Riba poput divlje ulovljenog lososa, sardine, atlantske skuše i školjke poput dagnji i oštrige ocjenjuju se najboljom ribom za čovjeka i okoliš zbog visokih omega-3 masti, niske razine žive i faktora održivosti.

Što čini za tebe: Divlje ulovljena riba sadrži omega masti koje pozitivno utječu mozak, hormone, srce i imunosni sustav. Sjajna stvar kod ove čiste ribe je da su u obliku cjelovite hrane, a ne dodatak prehrani! To omogućava prisustvo različitih hranjivih sastojaka, minerala i masti koje se ne mogu zatvoriti u pilulu.

Kako ju koristiti: Postoji toliko mnogo načina za uživanje u ribi! Pustite mašti na volju!

• Morski kolagen

Manje poznati način konzumacije kolagena je morski kolagen iz divlje ulovljene ribe.

Što čini za tebe: Jedan je od najčišćih bioraspoloživih izvora proteina. Odličan je za postizanje zdrave kože, kose i zglobova. Bogat glicinom, kolagen je dobar i za postizanje optimalnog zdravlja crijeva i imunološkog zdravlja.

Kako ga koristiti: Najčešće dolazi u praškastom obliku. Možeš ga dodati u kavu i smoothije.

• Magnezijeva sol

Drevno Zechstein more – geološka formacija u sjevernoj Europi (Nizozemska) – bogato je magnezijevom solju. A ta specifična vrsta magnezija zaštićena je duboko unutar morskog dna na dubini od 2000 metara ispod zemljine

kore od toksina našeg modernog svijeta.
Što čini za tebe: Magnezij je odgovoran za stotine različitih presudnih funkcija u našem tijelu. Naši hormoni, mozak i srce ovise o optimalnoj razini magnezija, a većini nas nedostaje!

Kako se koristi: Moj omiljeni način dobivanja ove vrste magnezija je iz spreja s magnezijevim uljem. Ovo je jedan od najraspoloživijih načina za osiguravanje optimalne razine magnezija.

Morska voda – lijek za cijelo tijelo

Morska je voda lijek za cijelo tijelo, a njezina se ljekovitost zabilježila još u antičkim vremenima. Obnavlja stanice, potiče izmjenu minerala i toksina između krvi i vode i smanjuje mogućnost infekcije.
Znanstveno je potvrđeno i da more djeluje antiseptički (antibakterijski i antivirusno). Oligoelementi i minerali prodiru u tijelo kroz vodu i zrak te pozitivno utječu na organizam, potiču funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne stvari iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža.

Slana morska voda je idealan čistač. Apsorbira najveće nečistoće i otpad.

Morska sol poništava sve informacije i idealan je energetski čistač.

Samim plivanjem u čistom moru, naša se aura čisti. Pokušaj za ovo “terapijsko plivanje” naći što mirniju plažu s čistim morem, najbolje u ranim jutarnjim satima.

U moru izbora na tebi je da odlučiš kako ćeš najbolje iskoristiti ljekovitu snagu mora tijekom cijele godine!

 

 

 

Foto: Unsplash, Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.