eterično ulje kamilice

Lanolinska krema s eteričnim uljem kamilice

 

Njemačka kamilica (Chamomilla recutita) je jednogodišnja, niska biljka s rijetkim listovima i cvjetovima nalik tratinčici.

Potječe iz Europe i sjeverne Azije, ali se najviše uzgaja u Mađarskoj i istočnoj Europi. Eterično ulje dobiva se destilacijom cvjetova vodenom parom te se koristi u kozmetičkoj industriji, proizvodi se po cijelom svijetu, a najveći proizvođači su europske i sjevernoafričke zemlje. Eterično ulje je plave boje koja potječe od spoja kamazulena.

U starom Egiptu su je koristili kako biljku za umirenje, a danas je čaj od kamilice prisutan u gotovo svakoj kućnoj apoteci.

Eterično ulje njemačke kamilice (Chamomilla recutita) djeluje protuupalno, antialergijski te se koristi kod kožnih alergija, serboreje, ekcema, dermatitisa i drugih upalnih bolesti kože, kod opekotina, akni, za njegu suhe i dehidrirane kože te kod nesanice, napetosti i stresa.

Eterično ulje njemačke kamilice je snažnog djelovanja te ga ne treba koristiti u koncentraciji većoj od 2 posto.

Eterično ulje njemačke kamilice balansira 7. čakru (Sahasrara), jača našu povezanost s Univerzumom i duhovnu snagu, pomaže pri meditaciji.

Lanolinska krema za suhu i ispucalu kožu

– 15 g ulja ploda divlje ruže (Rosa rubiginosa)
– 10 g biljnog ulja pšeničnih klica (Triticum vulgare)
– 5 g biljnog ulja boražine (Borago officinalis)
– 30 g lanolina
– 5 g biljnog glicerola
– 35 g hidrolata njemačke kamilice (Chamomilla recutita)
– 5 kapi eteričnog ulja njemačke kamilice (Chamomilla recutita)
– 5 kapi eteričnog ulja prava lavande (Lavandula angustifolia)
– 5 kapi eteričnog ulja smilja (Helichrysum italicum)

kamilica

U staklenoj posudi ili tarioniku najprije dobro izmješajte lanolin, glicerol, biljno i eterično ulje. Lanolin je gust i teško se miješa pa će vam trebati malo više vremena dok smjesa ne postane jednolična.

Na kraju polako ulijevajte hidrolat uz miješanje. Kada krema postane homogena dodajte eterična ulja i vaša lanolinska krema je gotova i spremna za upotrebu.

kamilica

 

Individualne fitoaromaterapijske konzultacije su najbolji način da se dođe do idealnog prirodnog rješenja za vaše zdravstvene probleme. Trenutno se sve konzultacije obavljaju online, a možete se javiti ovdje ili na anahata.aromaterapija@gmail.com

Više o aromaterapiji potražite u rubrici AROMATERAPIJA.

 

Ivona Kovačević Nemec

– osnivačica Anahata aromaterapije, certificirana je aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja i yoga učiteljica sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa klijentima, učiteljica dječje yoge po Rainbow Kids metodi, Timeline Healing terapeut, Reiki, P.E.M. i Raindrop terapeut te trenutno pohađa edukacije za certificiranu voditeljicu sistemskih i obiteljskih konstelacija te učiteljicu meditacije.

Više na Anahata aromaterapija

 

Foto: Unsplash, Freepik

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.