7 vrsta tjelovježbe koje možete izvoditi kod kuće

2. srpnja 2021.
teriyaki patlidžan
Patlidžan u teriyaki umaku s osvježavajućom limunskom travom, đumbirom i češnjakom
1. srpnja 2021.
pocket palma
Omiljeni synth pop dvojac pocket palma upotpunit će ljeto pjesmom More
2. srpnja 2021.

 

Tjelovježba je veoma bitan faktor našega zdravlja i sreće. Pruža nam zadovoljstvo i osjećaj postignuća da smo jedan korak bliže našemu cilju.

Svaki dan prilika je za napredak te nas uz ove prijedloge kako vježbati kod kuće ništa ne može spriječiti da ne iskoristimo tu priliku.

Treniranje u udobnosti našega doma veoma je praktično, čuvajući naše vrijeme i novac, stoga smo pripremili popis različitih vrsta tjelovježbe koje možete ukomponirati u vlastitu rutinu. Svaka osoba je drugačija i ima različite preferencije kretanja. Bitno je odabrati one pokrete koji nas usrećuju i kojima se veselimo.

Ukoliko odaberemo pravu vrstu vježbanja za sebe, neće se činiti kao obaveza, već poput neizostavljivog dijela dana.

tjelovježba

7 vrsta tjelovježbe koje možete izvoditi kod kuće

ISTEZANJE
Primjer istezanja možete pogledati klikom na link za istezanje cijelog tijela ili na video za vježbe fleksibilnosti. Ovakve vježbe mogu biti odlične za opuštanje, poboljšavanje fleksibilnosti ili kao dodatak tjelovježbi kako bi spriječili ozlijede.

tjelovježba kod kuće

HODANJE
Osim šetnji izvan doma, postoje i rutine vježbanja hodanja kod kuće. Na Youtube kanalu Walk at Home by Leslie Sansone možete pronaći brojne primjere.

tjelovježba kod kuće

H.I.I.T.
Vježbe visokog intenziteta koje iziskuju puno snage i energije uobičajeno ne traju dugo, do 20-ak minuta. Kod ovakvih vježbi prvo slijedi vremenski interval u kojemu je potrebno dati sve od sebe, a nakon njega slijedi kratki odmor. Za primjer možete pogledati ovaj H.I.I.T. trening.

tjelovježba kod kuće

PILATES
Pilates je razvijen 20-ih godina prošlog stoljeća kao koncept gradijalnog i terapijskog djelovanja na muskulaturu. Obuhvaća vježbe koje zahtijevaju izdržljivost te stvaraju fleksibilnost i unapređuju koordinaciju poput vježbi u ovom videu.

tjelovježba kod kuće

JOGA
Joga nije samo vježba za tijelo, već i za duh. Sustav yoge obuhvaća niz meditativnih vježbi, a s vremenom su se u njoj razvile i mnogobrojne tehnike nadzora nad disanjem i tijelom. Primjere za vježbanje joge možete pogledati na Youtube kanalu Yoga with Adriene.

tjelovježba kod kuće

TAI CHI CHUAN
Tai Chi Chuan kineska je borilačka vještina. Na našem portalu možete pročitati Zašto vježbati Tai Chi Chuan, a video koji dodatno objašnjava potražite ovdje.

tjelovježba kod kuće

PLES
Plesanje je odlično za razgibavanje tijela te je, uz ritam glazbe, veoma zabavno. Ples nije samo oblik tjelovježbe, već ima bitan socijalni i kulturni aspekt. Bilo da se okušali u plesovima u paru poput Disco fox-a ili sami, zabava je sigurna. Ponekad je dovoljno samo pustiti najdražu glazbu i pokrenuti se.

tjelovježba kod kuće

 

Renata Mavrić

 

Foto: Unsplash, Pexels, Freepik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.