vedran ružić

Vizualni umjetnik i glazbenik Vedran Ružić 6.11. prezentirat će Forbidden Live u Galeriji Galženica

 

Vedran Ružić, vizualni umjetnik i glazbenik, 6.11. prezentirat će Forbidden Live, projekt nastao tik nakon pandemijske izolacije s ciljem spašavanja svakog, barem i kratkog, slobodnog trenutka stajanja na pozornici uživo pred publikom.

Tako je najnoviji album “Forbidden Live” snimljen početkom lipnja u Pazinu na prvom post-izolacijskom koncertu, a nakon nedavne multimedijalne promocije u Rijeci sljedeća je postaja u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici 6.11. s početkom u 19h gdje će uz to biti i otvaranje velike izložbe Wagner.

S Ružićem na kontrabassu i bass gitari u ekipi su još i njegovi dugogodišnji kolege: Hrvoje Galler-klavijature, Jaka Kopač-alt.sax i Adriano Bernobić-bubanj.

vedran ružić

U seriji radova pod nazivom „Wagner“ Ružić će nam prezentirati svoja djela nastala u protekle dvije godine a inspirirana upravo tim revolucionarnim skladateljem.

Wagner je bio jedan od najvećih predstavnika ideala sveobuhvatnog umjetničkog djela (njem. Gesamtkunstwerk) te je svoja djela ponekad stvarao ravnopravnom i naglašenom suradnjom više oblika umjetnosti.

vedran ružić

Wagnerove kompozicije, posebno one iz njegovog kasnijeg razdoblja, ističu se svojim bogatim kromatizmom, harmonijama i orkestracijama. Tu je i razrađeno korištenje lajtmotiva – teme povezane sa specifičnim likovima ili sa dijelovima radnje.

Slušajući Wagnera, Ružiću se je započela rađati ideja i stvarati želja za oslikavanjem kompozicija ili samo određenih ulomaka pojedinih djelova toga velikana. Kako sam izjavljuje: “Kontinuiranim slušanjem ponajprije u sebi istražujem kolorit, oblike i kompoziciju slike, čime otpočinjem unutarnji doživljaj glazbenih ulomaka. Česti su trenuci kada me neki ulomak proganja dok ga ne iznesem na platno. Tako sam Wagnerov ulomak „Sigfridijeva smrt“ slušao planinareći po Himalaji te sam po povratku izveo seriju radova inspiriranih upravo njegovom glazbom.”

Izložba će u Galeriji Galženica biti otvorena za posjetitelje do 18.11.

 

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.