unutrašnji kritičar

Vježba za osobni razvoj: razgovor s unutarnjim kritičarem

 

Poznajete li svog unutarnjeg kritičara? To je onaj glasić koji će nas spustiti na svaki spomen napuštanja sigurne zone govoreći nam da nismo dovoljno dobri, posebni, da ćemo napraviti budalu od sebe, da će nam se smijati, da se još trebamo usavršiti… I tako vrijeme i život prolaze, a mi propuštamo prilike.

Taj unutarnji kritičar je tzv. sigurnosni instinkt. Uvijek je na oprezu, štiti nas od boli, štete, neuspjeha, odbijanja… Pomislimo da je taj naš zaštitnik baš dobar. Nažalost, on ne može razlučiti kada je u redu iskoračiti iz zone komfora u sljedeću razinu u kojoj rastemo, razvijamo se, otvaramo se novim spoznajama, progovaramo i tražimo više i bolje za sebe.

Samokritiziranje i sumnja u sebe vodi nas u samodestrukciju ili u manjoj šteti nas drži zarobljenima u mjestu. Zdrava svijest o sebi i o tome gdje želimo rasti s jedne strane te svjesnost kada smo promašili (ali s ljubaznošću prema sebi, a ne bičevanjem po sebi) otvara nam vrata za zdrav napredak.

Dakle, svjesni svojih talenata i mogućnosti ne dopuštamo unutarnjem kritičaru da nas sputava u napretku. Istovremeno, svjesni smo i što nisu naši talenti i to prihvaćamo s mirom. Npr. nećemo se truditi biti glazbenici, ako nemamo talent za glazbu. Istovremeno možda radimo u računovodstvu, a naš najveći talent je slikanje, ali se ne usudimo otisnuti se na to putovanje, jer smo uvjereni da nismo dovoljno dobri u tome i na kraju iz straha ostanemo cijeli život tipkati brojeve, dok naš talent u nama kopni. Kužite?

Današnja vježba se svodi na odgovaranje na pitanja. Nadam se da će vam pomoći da utišate taj glasić koji uvijek ima nešto za reći i spustiti nas.

indira juratek

@indira.juratek

VJEŽBA: RAZGOVOR S UNUTARNJIM KRITIČAREM

Razmislite o vlastitom životu i poslu kojeg obavljate. Zapišite na papir svoje odgovore.

Jeste li ispunjeni i radosni?

Da ste sve ove godine taj posao obavljali bez sumnje u sebe i iskoristili sve prilike gdje biste danas bili?

Možete li uživati u poslu ako ga radite iz sumnje u sebe?

Želite li do kraja svog života raditi posao u takvom raspoloženju i mišljenju o sebi da ne možete bolje, da ne znate bolje, da niste dovoljno dobri/pametni/sposobni?

Biste li radije odabrali posao u kojem radite iz emocija radosti, veselja, uzbuđenja, traženja novih rješenja, lakoće, poleta?

Što vas priječi da to izaberete već danas?

indira juratek

@indira.juratek

Sretno s novim spoznajama.

Sretno u realizaciji novog puta.

Budi Dobro.

Vaša Svjetlosna!

 

Više o vježbama za osobni razvoj pročitajte ovdje. 

 

Indira Juratek

 

Foto: Marina Ćosić

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.