tai chi

Vježbanjem Tai Chi-a do zdrave kralježnice

 

Tai Chi je oblik vježbe koji je nedavno dobio svoje priznanje i u konvencionalnoj medicini kao terapijska tjelovježba za preventivu i kurativu živčanog i mišično koštanog sustava (lokomotorni sustav). Većina povezuje Tai Chi sa skupinama ljudi koji vježbaju po parkovima ili dvoranama u laganoj kretnji i velikoj sinkronizaciji pokreta. Vježbači koriste načela nastala u drevnoj Kini kao zdravstvenu disciplinu koja se rukovodi u zdravom tijelu zdrav duh.

Tai Chi postavlja veliki upitnik pred svakog vježbača: Na koji način upravljamo vlastitim životima ako ne upravljamo vlastitim tijelom? Kada je u glavi tiho, u srcu mir, a u tijelu relaksacija, kada su ujedinjeni naš um i tijelo, kada tijelo možemo pokretati kao cjelinu koja se kontinuirano kreće, tek tada počinje naš put učenja Tai Chi-a i blagostanja zdravog tijela.

Nesposobnost čovjeka da kroz svoj pokret pokaže gore navedeno, ukazuje na slabe ili blokirane funkcije mozga i nervnog sustava, nedostatka životne sile, nedostatka osjećaja i vrlina, nedostatak volje, želje i discipline, vjerovanja i sile namjere, a na kraju i nedostatak znanja.

Mudar čovjek iskreno slijedi put spoznaje samog sebe. Jer kakva je svrha spoznavanja svih stvari ovog svijeta, kada ne poznajemo samoga sebe?

Osnovni elementi Tai Chi-a

Tai Chi od vježbača zahtjeva smiren um i polagane, meke pokrete tijela (širenje-skupljanje/pulsiranje) te se koristi kao zdravstvena disciplina.

Za razliku od drugih disciplina poput joge, Tai Chi uključuje veći stupanj kretanja, a za razliku od većine aerobnih vježbi poput trčanja Tai Chi ne sadrži pokrete koji stvaraju pritisak na kralježnicu i možemo ga nazvati disciplinom plivanja na suhom bez kontraindikacija.

Vježba Tai Chi sadrži tri ključne komponente:

Pokret– spor i lagan pokret unaprjeđuje simetriju tijela, držanje, snagu, fleksibilnost, koordinaciju, ravnotežu i izdržljivost.

Disanje – duboko i ritmično disanje omogućuje opuštanje tijela i potiče cirkulaciju. Time se smanjuje kiselost krvi koja s povećanom količinom kisika dolazi do mišića i mozga.

Svjesnost – stanje svjesnosti uma u Tai Chi-u tijekom vježbanja smanjuje stres i napetost što može smanjiti bol povezanu s psihičkim i emocionalnim čimbenicima.
tai chi chuan

Dobrobiti Tai Chi-a

Mnoge znanstvene studije dokazale su poboljšanje na fizičkoj i mentalnoj razini. Dolazi do boljeg držanja tijela, a samim time postepeno dolazi do simetrije tijela koja se smatra osnovom zdravog tijela.

Tai Chi dokazao je djelotvornost u prevenciji i liječenju neuro-koštanog sustava (bolovi u zglobovima, mišićima, kralježnici, upalni procesi kod reumatizma).

Ono što je važno naglasiti je da je Tai Chi neinvazivan na tijelo bez kontraindikacija i može se koristiti kao dopuna konvencionalne medicine za upravljanje bolnim stanjima. Svi znamo da je život pokret te da kroz mirovanje nismo u mogućnosti biti zdravi. Tai Chi se može vježbati na svakom mjestu i ne zahtjeva skupu opremu za vježbanje.

Tai Chi naglašava fluidan pokret i disanje. Kroz pokret i disanje Tai Chi zahtjeva visoku razinu svjesnosti upravljanja i kontrole tijela. Danas mnogi Tai Chi nazivaju meditacijom u pokretu.

Tai Chi izravno utječe na životnu silu u tijelu jer uspostavlja pravilan protok i alkalizaciju krvi. Zdrava krv je osnova prevencije svake bolesti. Dok vježbamo životna sila prolazi kroz 20 akupunkturnih meridijana. Kad su putevi blokirani (visoka razina kortizola,mokraćna kiselina i razni ostali toksini) sila (gusta krv) ne teče pravilno i u tijelu možemo teoretski očekivati bolest. Tai Chi stimulira protok sile kroz tijelo i organe putem disanja i pravilnih pokreta. Tai Chi možemo promatrati kao stimulaciju i masažu unutarnjih organa (akupunktura iznutra).

Sa znanstvenog gledišta Tai Chi se razlikuje od drugih tjelovježbi zbog laganih i pravilnih pokreta koji izravno utječu na držanje i poravnavanje tijela.

Poravnavanje tijela i držanje u Tai Chi-u

Kroz oblike vježbi koje u sebi imaju aspekt i učinak rotacije, podizanja i spuštanja, otvaranja i zatvaranja, vježbači se educiraju kako izbjeći pogrbljenost i krutost tijela radi smanjenja stresa u kralježnici i zglobovima. Tai Chi naglašava ispravan i dosljedan trening za simetriju kralježnice uz reduciranje napetosti u neuro-muskularnom sustavu. Stoga možemo zaključiti da Tai Chi djeluje na smanjenje bola.

Ravnoteža i kordinacija u Tai Chi-u

Kroz stopala, prijenos težišta s noge na nogu, rotacija, širenje i skupljanje zglobova, stvaramo temelj za poboljšanje ravnoteže vježbača. Tai Chi pomaže jačanju koordinacije pomoću propriocepcije kretnje kroz prostornu orijentaciju i osjećaja signala iz mišića, zglobova i vezivnog tkiva „osjećaj položaja“. Kažu da je kod starijih vježbačasmanjena mogućnost padova i ozljeđivanja.

Ton i snaga mišića

Lagani i opušteni pokret mišića tijela kao cjeline ima pozitivan učinak na pravilne funkcije unutarnjih organa i tijela. Neke studije pokazale su da Tai Chi stimulira rast kostiju što umanjuje mogućnost nastanka osteoporoze. Fizički trening mišića steže i sužava krvne žile te opterećuje cirkulaciju stvarajući pritisak u tijelu i pravilno funkcioniranje unutrašnjih organa. Mišići u tenziji pritišću živčana vlakna i tako smanjuju komunikaciju moždanih impulsa prema tijelu i suprotno – blokirane su funkcije pora čime dolazi do nedostatka senzoričkog osjećaja i percepcije, čime se blokira prirodna pokretljivost zgloba i tetiva. Tu nastupa neravnoteža pH kiselosti krvi. Kod konstante tenzije u tijelu se mogu pojaviti grčevi i bolovi, što nije ništa drugo no upućivanje signala s kojim tijelo poručuje da je krv slaba i istrošena kiselošću i slobodnim radikalima, a što je znak da su problemi na putu.

tai chi

Zaključak

Svakodnevno vježbanje Tai Chi-a usporava starenje, otklanja posljedice stresa, poboljšava kvalitetu i vitalnost kože, regulira metabolizam. Vježba održava u dobrom stanju zglobove, kralježnicu, tetive, mišiće i unutarnja tkiva, ima pozitivan učinak na funkcije mozga i nervnog sistema, disanje, cirkulaciju, probavu, endokrini sustav itd.

 

Tatjana Božac

– „Kako upravljamo svojim životima ako ne upravljamo svojim tijelom?“ pitanje je koje je dotaklo moje srce te sam krenula na put savladavanja vlastitih ograničenja kroz Tai Chi. Danas tu vještinu s radošću prenosim drugima.

 

Foto: Ivan Juratek

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.