okolo

Zagrebački projekt „Okolo“ putuje na more, a ove godine umjetničkim iznenađenjima uljepšava (u)lice Makarske

 

U okviru projekta „Maestrale“ i u suradnji s Gradom Makarskom i Turističkom zajednicom grada Makarske, poznati umjetnički projekt „Okolo“ ovoga ljeta prvi put putuje izvan Zagreba – i to na more. Od srpnja do rujna u šarmantnim dalmatinskim kalama u Makarskoj „Okolo“ će postaviti tri odabrane umjetničke instalacije, prethodno predstavljene na zagrebačkom izdanju, pozivajući tako građane i posjetitelje da kroz umjetnost otkriju grad.

Umjetnički susreti „Okolo“ u Makarskoj zakazani su svaki prvi vikend tijekom srpnja, kolovoza i rujna, kada će na odabranim lokacijama radove predstaviti dvoje mladih umjetnika i jedan dizajnerski kolektiv. Već ovoga vikenda na Lištunu postavljena je prva u nizu instalacija – ona mladog i darovitog kipara Mateja Vukovića pod nazivom „Među oblacima“, u kojoj njegovi zadivljujući i gotovo nadrealni oblaci mijenjaju izraz iz svakog kuta promatranja šireći radost svojim intenzivnim bojama te u različitim oblicima i vlastitom dinamikom pozivaju gledatelja na stalno promatranje i razotkrivanje novih formi. Instalacija se može razgledati do 12. srpnja.

okolo

Program se nastavlja u kolovozu radom dizajnerskog kolektiva The All „Imaš zlatne ruke“, posvećenom svim vrijednim obrtnicima, koji će simbolično biti postavljen u Prvosvibanjskoj ulici dok će svoj zadnji ples ovog ljeta otplesati „Plesači“ kiparice Ana Marije Maravić početkom rujna u skrivenom dvorištu u ulici dr. Jakova Dudana.

okolo

Postavljajući umjetničke radove u gradski krajolik „Okolo“ oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada čineći ju drugačijom i ljepšom. U prvi plan stavlja hrvatske umjetnike te njihov osobni doživljaj i viziju grada, istovremeno približavajući suvremenu umjetnost široj publici. Ove godine „Okolo“ se udružuje s novim projektom „Maestrale“ koji u Makarsku donosi dašak kulturnog osvježenja i oživljava bogatu povijest grada te postaje mjesto susreta i povezivanja lokalnog stanovništva, turista i prolaznika, pružajući priliku za upoznavanje Makarske kroz skrivene gradske kale, lokalne meštre i umjetnike te suvremene umjetničke instalacije.

okolo

okolo

Ovom suradnjom Grada Makarske i umjetničkog projekta „Okolo“ Makarska postaje službena „Okolo na moru“ destinacija, a projekt će se u budućnosti širiti i razvijati kroz suradnju s umjetnicima Splitsko-dalmatinske županije, kao i na međunarodnoj razini.

Događanje se ostvaruje uz podršku Turističke zajednice grada Makarske. Program projekta „Maestrale“ možete pratiti na Facebooku i Instagramu te mrežnim stranicama Grada Makarske i Turističke zajednice grada Makarske. Svi su pozvani u ovu jedinstvenu umjetničku šetnju Makarskom!

 

Foto: Ivona Bezmalinović

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.