Varivo od grahorica i bulgura

Sade sati – 7 godina tuge
26. studenoga 2020.
držanje prostora
Proces čuvanja ili držanja prostora
27. studenoga 2020.

 

Kako nam idu sve hladniji dani, tako nam sve više odgovara sporo kuhanje i topla hrana.

Hrana na žlicu, koja zagrijava cijelo naše tijelo.

Varivo od graha je pri samom vrhu zimske, spore hrane.

Grahorice su prava mala riznica proteina s gotovo svim esencijalnim aminokiselinama, što ih čini temeljem veganske prehrane.

Ipak, nešto im fali: sumporna aminokiselina – metionin. Zbog toga ih je idealno kombinirati sa žitaricama. Žitarice sadrže metionin koji grahoricama fali, a nemaju lizin koji se nalazi u grahoricama pa kombinacijom dobijete sve esencijalne aminokiseline.

Dakle – iskombinirajte grah i ječam (u našem podneblju možda najpopularnija kombinacija), slanutak i rižu, grah i kukuruz, bulgur i leću….

Zašto je bitno da jedemo bjelančevine koje su kompletne (tj., sadrže sve esencijalne aminokiseline)?

E pa tu ću vam citirati moju dragu prijateljicu Ivu Finderle (@ivafi_healthylittletooth) koja je magistrica nutricionizma i kaže :

Sintetizirat ćemo onoliko proteina koliko ti je najoskudnija aminokiselina koju imaš, dakle ona koje imaš najmanje će uvjetovati to koliko proteina uspijevamo sintetizirati, tj.složiti u svom organizmu.

Ostavljam vam jedan link koji možete pronaći kod Ive na tu temu, ona je to puno bolje objasnila od mene. A usput dobijete i ekstra receptić 🙂

varivo s grahoricama

Ako vam grahorice teško padaju na probavu pokušajte s dodavanjem komadića kombu alge koja bi trebala riješiti taj problem. Alternativa kombu algi su začini poput ružmarina, kima, timijana ili komorača.

Ja sam za današnje varivo koristila grah, slanutak, leću i bulgur, po malo od svega.

Slobodno možete koristiti grah ili samo slanutak….ovisno o vlastitom ukusu. Ja grahorice dosta koristim tako da doma uvijek imam raznih vrsta pa je bilo šteta ne iskoristiti tu činjenicu 🙂

Također, omjere potpuno prilagodite sebi. Kod mene se grah uvijek kuha za više dana tako da ga vi slobodno napravite u manjoj količini.

S obzirom na to da se leća kuha puno kraće nego grah i slanutak, nju sam stavila nakon više od sat vremena kuhanja. Isto sam napravila i s bulgurom. Nekim žitaricama (kao što je ječam) treba dulje pa prilagodite vrijeme kuhanja namirnicama s kojima radite 😉

Također – ne kuha se ni svaki grah jednako dugo – azuki grah je gotov u pola sata dok veliki bijeli grah ponekad treba kuhati i više od 2 sata. Svakako malo istražite prije nego što samo sve skupa ubacite u zdjelu s vodom.

I mungo grah (koji sam ja danas koristila) se kuha malo kraće od klasičnog šarenog, ali mi je čak odgovaralo da se malo raskuha i da mi dodatno zgusne varivo.

varivo od grahorica

Recept: Varivo od grahorica i bulgura

Za ovo gusto zimsko varivo koristila sam:

– Bijeli grah

– Mungo grah

– Trešnjevac grah

– Crni slanutak

– Crvena leća

– Smeđa leća

– (oko 400 grama sve skupa, vagano prije namakanja)

– 150 grama bulgura

– Začini – sol,papar, chili, crvena dimljena paprika, lovorov list

– 1 luk

– 1 poriluk

– 3 mrkve

– 1 crvena paprika

– Komadić korjena peršina

– Komadić korjena celera

– Žlica koncentrata rajčice

– Snop lista peršina

– 4 režnja češnjaka

– Po želji – malo tjestenine po izboru

– Voda – oko 3 litre, ovisno o tome koju količinu spremate

varivo od grahorica

Postupak:

Slanutak, bijeli, mungo i trešnjevac grah natopite barem 12 sati ranije, najbolje preko noći.

Ja ih natopim navečer, ujutro promijenim vodu i ostavim još nekoliko sati. Vodu u kojoj se grah namakao ne koristimo, dakle prije kuhanja ga procijedite.

Leću nije potrebno namakati, ja je eventualno namočim pola sata prije kuhanja (ako se sjetim :))

U velikoj zdjeli zagrijte malo maslinovog ulja i dodajte sitno rezani luk, poriluk, mrkvu, celer, korijen peršina i papriku. Dinstajte nekoliko minuta pa dodajte što sitnije sjeckan list peršina i češnjak. Nakon minutu, dvije dodajte razne vrste graha, koncentrat rajčice, vodu i začine.

Dovedite do vrenja i kuhajte oko sat vremena na srednje jakoj vatri.

Nakon sat vremena dodajte leću koju ste prije dobro isprali. Kuhajte 10-ak min pa dodajte bulgur (također dobro ispran) i kuhajte još 20 minuta. Pred kraj kuhanja (ako koristite) dodajte i šaku tjestenine.

Dakle – sve skupa ovo varivo sam kuhala sat i pol vremena (računam od vremena kad je voda došla do vrenja). Ako vam se čini da je grah još malo tvrd, samo nastavite kuhati.

Tokom kuhanja slobodno dodajite još vode i sami kontrolirajte to koliko će vam gust rezultat biti. Isto je sa začinima. Ovo jelo traži dosta začina pa ne škrtarite 🙂

Ako ga radite za više dana, kad budete pogrijavali dodajte malo vode. Vidjet ćete, jako će se zgusnuti nakon nekoliko sati ili preko noći.

Dobar tek 🙂

 

Druge fine i zdrave recepte potraži u rubrici DOBRA HRANA.

 

Nataša Rajčević,

– strastvena zaljubljenica u hranu i pripremu iste. Čvrsto vjerujem da ono što unosimo u sebe uvelike utječe na naše fizičko, ali i psihičko zdravlje i upravo se zbog toga svojim receptima trudim ljudima približiti hranu biljnog podrijetla te pokazati kako ona može biti itekako ukusna i zanimljiva.

 

Izvor: Burboniborovnice.com

Foto: Burbon_i_borovnice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.