prošlost

ZEN tarot – Držanje za prošlost

 

Žena na ovoj slici je toliko okupirana onim što se nalazi iznad ovratnika prošlosti i uspomena da se potpuno zatvorila za blagoslove koji se nude sada i ovdje.

Njena nostalgija za prošlošću čini ju potpuno blokiranom i slijepom za to da je „sjajni“ svijet prošlosti potpuno oronuo. Ona naravno ne treba živjeti u ruševini – ali nije u stanju osjetiti užitke koji joj se nude u sadašnjosti.

Prošlost, sadašnjost i budućnost nisu definicije vremena, već uma. Ono što više nije prije uma postaje prošlost. Ono što je prije uma je sadašnjost. A ono što će biti prije uma je budućnost. Prošlost je ono što više nije ispred tebe. Budućnost je ono što još nije ispred tebe. A sadašnjost je ono što je prije tebe i izmiče ti iz vida. Uskoro će postati prošlost…

Ako se držiš grčevito za prošlost… to je zaista glupo. To više ne postoji, tako da plačeš za prolivenim mlijekom. Što je bilo bilo je! Nemoj se kačiti niti na sadašnjost, jer i to će uskoro biti prošlost. Nemoj se kačiti niti na budućnost – nade, maštanja, planovi – jer sutra će postati danas, a danas će postati jučer. Sve će postati jučer. Sve će jednostavno iskliznuti iz tvojih ruku. Zakačenost za bilo što od toga samo će prouzročiti jad. Morat ćeš pustiti.

Vrijeme je da se suočiš s činjenicom da je prošlost prošla i svaki pokušaj da ju ponoviš je siguran put da ostaneš u starim kopijama, koje bi već odavno prerastao da nisi toliko zaokupljen s onim što si već proživio.

Duboko udahni, skini ovratnik prošlosti, ako treba spremi ga s lijepom mašnom i s poštovanjem ga pozdravi. Život prolazi pored tebe, a ti si u opasnosti da postaneš stari fosil prije vremena.

držanje za prošlost

OSHO ZEN tarot je putokaz koji ti pomaže osvijestiti točku postojanja u kojoj se sada nalaziš i nudi odgovor na pitanje – kuda dalje? 

 

 

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.