meditacija

Marina Ćosić: Što je meditacija i kako meditirati?

 


Sjećam se kada sam početkom faksa poželjela meditirati. Bio je to splet okolnosti i interesa koje sam počela otkrivati, moj povratak k sebi. Palila bih mirisne štapiće, sjedala u položaj lotosa i pravila se da mi je udobno. Čim bih zatvorila oči tijelo bi me svrbilo, vlas kose bi me zagolicala, pojavila bi se muha ili komarac koje su me udaljavale od onoga što sam željela postići. Iako, nisam ni znala što želim postići, ali sam nakanila otkriti.

Nisam tada znala nikakve tehnike, nisam znala ni što je meditacija, moja svijest u tom trenutku tek je počela otkrivati nove horizonte. Da sam barem tada znala što sada znam i da sam samo nastavila s praksom, kakva god ona bila. Ali nisam.

Puno kasnije kada su se mnoga znanja i iskustva povezala u jedno i moje spoznaje sazrele, u meditaciju sam zaronila dublje.

meditacija

Što je zapravo meditacija?

Prema Wikipediji, meditacija je praksa kojom koristeći tehniku poput mindfulnessa ili fokusiranja uma na neki objekt, misao ili aktivnost – treniramo svjesnost ili postižemo jasnoću uma te emocionalno mirno i stabilno stanje. Mnoge religije imaju meditaciju kao praksu, često kao put prema prosvjetljenju i samospoznaji, no nemojte da vas to uplaši. Meditacija može ,ali i ne mora imati religijsku osnovu pa je možete prakticirati neovisno o religiji.

Ne postoji jedna vrsta meditacije koju prakticiraju svi koji meditiraju kao što sam mislila ja na početku ove priče. Različite struje i različita učenja prenose i podučavaju različite prakse i tehnike meditacije.

Meditacija može biti vježbanje svjesnosti, bivanje u sadašnjem trenutku za one koji previše borave u glavi, previše razmišljaju o prošlosti ili budućnosti, o onome što bi moglo biti te su zbog toga više odsutni u umnim sferama nego li su prisutni ovdje i sada. Meditiranje može donijeti dublje uvide, spoznaje o životu i postojanju, može produbiti duhovnost. Tehnikama meditacije možemo jačati koncetraciju, vježbati relaksaciju ili ući dublje u samoanalizu. Samo je na nama da odaberemo što nam je potrebno ili što nas privlači.

meditacija

Kako započeti s meditacijom?

Znanje o praksi je svakako poželjno i može produbiti praksu, ali sama praksa je jedino što znanje može oplemeniti i oživjeti. Možete, ali i ne morate čitati i slušati više o meditaciji prije nego krenete u svoju praksu. Za početak, jedino što je zaista potrebno jest želja, namjera i vrijeme. I to je zaista sve.

No dobro, spremni ste. Slušate o meditaciji već stoljećima, svi pričaju o meditaciji (i postaju slike na Instagram s meditacije) i vrijeme je da se okušate u ovoj divnoj praksi? Što sad? Kako meditirati? Odakle početi?

Pronađite vrijeme kada vam nitko neće smetati i kada ćete moći sjediti neometano 15 minuta. Može to biti ujutro prije nego se ostatak obitelji probudi, navečer nakon što svi zaspu ili ih zamolite da vam ne smetaju dok ste vi u drugoj prostoriji. Zaista, radi se samo o 15 minuta za početak.

kako meditirati

Kako meditirati

Kako sam već spomenula, postoje razne tehnike i prakse, a ja ću vam opisati jednu od svojih s kojom lako možete početi.
Sjednite udobno, gdje i kako vam odgovara. Bitno je da ste opušteni, da vam je udobno, da vas ne steže i ne boli te da su vam leđa uspravna. Sjednite na trenutak s namjerom da se opustite. Budite prisutni. Ne morate se truditi biti nešto, ponašati se nekako ili imati bilo kakva očekivanja. Budite tu, kakvi jeste, sami sa sobom. Udahnite kroz nos duboko i pratite dah kako ulazi, od vrha nosa, kroz grlo, prsni koš, spustite ga duboko u trbuh, skroz do baze kralježnice, zatim ga pratite kako se vraća istim putem dok izdišete. Udahnite još jednom na isti način pa još jednom. Ovo je vježba svjesnog disanja i cilj joj je da vas opusti i osvijesti tijelo. Možete ponoviti udah i izdah još nekoliko puta ako vam odgovara.

meditacija

Zatvorite oči. Tijekom vježbe dolazit će misli, pustite ih da dolaze. Nemojte im se opirati, nemojte se ljutiti na sebe jer imate misli, nemojte ih pokušavati zaustaviti ili promijeniti. Cilj je vratiti se u tijelo i u sadašnji trenutak svaki puta kada osvijestite da imate misli i to je zapravo cijela vježba. Vratiti se (u sada) svaki put kada odete (u misli).

Koncentrirajte se na zvuk. Što čujete? Osvijestite sve zvukove u okolini, pa čak i ako ih nema. Možda se čuje buka prometa u daljini, zvukovi iz susjedne sobe, susjedstva. Možda čujete ptice, životinje, vjetar, biljke. Osluškujte uređaje u domu poput hladnjaka ili klime. Samo slušajte. Nemojte donositi odluke, nemojte osuđivati, promišljati o njima, nemojte stvarati scenarije u glavi. Ako se i pojave, vratite se u ovaj trenutak i nastavite slušati zvukove.

Zatim se koncetrirajte na osjet. Što osjećate? Osjećate li odjeću kako vam dodiruje tijelo? Možda osjećate nakit, podlogu na kojoj sjedite, možda osjećate fizičke senzacije poput boli, titraja, žarenja, trnce ili vibraciju. Što je sve što osjećate? I opet, svaki puta kada počnete promišljati o nečemu što osjećate ili čujete, samo se blago vratite na ovaj trenutak i ono što upravo činite.

Koncentrirajte se na miris. Što dopire do vaših nosnica? Možda mirisi prostorije u kojoj boravite, miris hrane ili borova iz susjedstva, miris nečega što ste posljednje pojeli. Možda će vam se činiti da ne njušite ništa u početku, ali ostanite prisutni i zatvorenih očiju nastavite njušiti suptilne mirise koji vas okružuju.

što je meditacija

Uroniti u sebe

Ostanite tako sjediti. Osjetite opuštenost tijela, neopterećenost mislima, osjetite ovaj trenutak u kojem ne morate ništa biti, ne morate ništa postići, nikoga zadovoljiti. Dovoljno je samo da ste tu, prisutni u sadašnjem trenutku, sami sa sobom. Kad god vam se pojave misli, kad ih osvijestite samo ih otpratite. Zahvalite i pustite ih, sada vam nisu potrebne. Ovo je trenutak samo za vas, samo za bivanje. Ovo je trenutak za ništa u kojem je sadržano sve.

Još jednom pratite svoj dah, od vrha nosa do trtice, osjetite ga kako ulazi i kako izlazi. Još jednom osvijestite zvukove, zatim osjet, i na poslijetku miris. Bez misli o istima, samo osjetite. Nakon još jednog udaha otvorite oči. Vi vidite. Dobrodošli u jednu novu stvarnost.

Kratko budite u ovom položaju, s iskustvom čula u vama i oko vas. Zahvalite sebi na ovoj lijepoj praksi i vremenu koje ste uložili u sebe. S jednom novom svjesnošću spremni ste za život.

meditacija

I to je to. To je početak vaše prakse meditacije. Ona ne mora biti dulja od ovoga, može biti i kraća, a može vas i ponijeti i odnijeti ako joj se prepustite. Možete pronaći i vođene meditacije u vašem gradu ili slušati neki video s vođenom meditacijom kakvih možete pronaći bezbroj samo na YouTube-u. Postoje i aplikacije poput Headspace uz pomoć koje možete uzeti vrijeme za sebe u bilo kojem trenutku i bilo koje duljine, a koja će vas voditi kroz meditaciju kakva vam odgovara u tom trenutku.

kako meditirati

Za kraj, konzistentna praksa meditacije donosi u život jednu novu stvarnost, jedno veliko polje mogućnosti koje možemo osvijesitit tek kad zaronimo u sebe. Otvara se prostor samosvjesnosti, mira, sigurnosti. Dobit ćete nove uvide, spoznaje i iskustvo koje ne možete dobiti drugdje. Zaista nije bitno koliko traje, kakva je i kako napredujete. S praksom ćete neminovno napredovati, samo ako ste konzistentni pa makar to bilo jednom tjedno. Pokušajte i javite nam dojmove.

 

Možda želite pročitati i prethodne kolumne:

Promjena dolazi s čišćenjem. 

Budi promjena koju želiš vidjeti

Kako mislima promijeniti svoj svijet

 

 

Marina Ćosić

 

Foto: Marina Ćosić

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.