parallax background

Zviježđe Orion – inspiracija za brojne mitove

29. studenoga 2018.
DUH
Kolektivno fotografiranje neba iznad Zagreba za projekt Picture Sky
29. studenoga 2018.
veganske kocke
Slatke veganske kocke
29. studenoga 2018.
 

Ardra se nalazi u Blizancima, vladalac je Rahu i sadrži jednu sjajnu zvijezdu u Orion konstelaciji. U modernoj astronomiji, Orion je poznat po Betelgeusu, velikoj zvijezdi što znači da ona nosi važnost po pitanju uspjeha i želja. Ardrom vlada Rudra, žestoka inkarnacija Šive, koji vlada grmljavinom, vjetrom te vlagom.


 

Ova nakshatra se prevodi kao ‘zelena’, ‘vlažna’ ili ‘svježa’. Vlaga je aspekt koji daruje zemlju životom. Orionsko sazviježđe je kroz mitove najviše povezano s ljudskim rodom, a najviše se spominje u Egipatskoj religiji u priči o Ozirisu, Izidi i Setu, a na našim prostorima, imala je utjecaja na vučedolsku kulturu. Vučedolska kultura datira iz metalnoga brončanog doba. Ona je vezana za štovanje Oriona. U vučedolskoj kulturi se štovao Orion na način da su se prinosile ljudske žrtve (u lubanju se ulijevao tekući bakar ili olovo, a u grobu su onda položeni pod posebnim kutom okrenuti prema zviježđu Orion).

U vrijeme nastajanja Biblije poznavanje astronomije bilo je način života, jer se i dandanas Uskrs određuje prema gibanju Mjeseca. Biblija Orion spominje na tri mjesta. Boga Stvoritelja slavi zbog stvaranja nebeskog svoda, uključujući i Oriona.


 
 

Foto credits: Bill Dickinson


 

Zviježđe Orion je ime dobilo po istoimenom lovcu iz grčke mitologije. Orion je predstavljen kao ljudski lik. U sredini zviježđa ili pojasu toga zamišljenoga ljudskog lika nalaze se tri zvijezde i sačinjavaju Orionov pojas (Mintaka, Alnilam i Alnitak), a u narodu nazvane Kosci. U grčkoj mitologiji Orion je strastven lovac, sin Posejdona, boga mora, i njegove ljubavnice Eurijale. Spada među najveće junake grčkih mitova, čiju životnu priču prate nedaće sa ženama. Oženio se najprije Sidom, hvalisavom ženom, koja je izjavila da je ljepša od božice Here zbog čega ju je ova ubila. Inače mit o Heri govori o ponašanju žena kada uhvate ljubavnicu sa svojim mužem u pravilu se zbog ovog mita obračunavaju s ženom umjesto s muškarcem o čemu više govorim u svojoj knjizi “Muškarac i žena u procjepu”.

Nakon nje se zaljubio u Meropu, kćer kralja Enopiona. Ona ga je zamolila da istrjebi sve životinje što je i učinio. Enopion nije tako lako dao svoju kćer, Orion se prijevremeno s njom spetljao, radi čega ga je Enopion oslijepio. Ipak, Orion se izliječio sunčanim zrakama jutarnjeg Sunca na istoku. Nakon toga se pridružio lovačkoj družini, točnije djevici, nezavisnoj i najratobornijoj božici Artemidi koja je nosilac arhetipa ratoborne žene. Ipak, u družini je bila Eos (Zora) koja ga je zavela, a prilikom pokušaja bijega iz družine, zbog ljubomore ga je ubila božica Artemida. Malo koji mit završava napadom žene na muškarca osim u mitovima u kojima Velike Majke proždiru svoje sinove.


 

 

Orion je imao veliku ljubav prema zvijezdama i bogovi su nakon njegove smrti, zajedno s njegovim lovačkim psom Siriusom, prenijeli u nebo po čemu je ovo sazviježđe dobilo ime.

Orion je povezan s mnogo mitova koji govore o ljudskoj i božanskoj prirodi čovjeka. Dakle, ovo sazviježđe govori o dvojnosti ljudske prirode kojom vlada životinjska i pohotna priroda, te božanska tvoreći križ. Orion svojim izgledom doslovno oduzima dah. U njemu se nalazi pregršt maglica i drugih nebeskih objekata.

Za svakog astronoma, Orion je zlatni rudnik koji može pružiti brojne noći promatranja nebeskog svoda, a vidljiv je i golim okom.


 

Nikola Žuvela

Jyotish savjetnik, terapeut i instruktor joge

Svoju jyotish natalnu kartu naruči na vedski-jyotish.net


 

Foto: NASA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.