parallax background

10 nijansi kreativnosti: Pitali smo keramičare

kesten pire
Recept za domaći kesten pire s kokosovim šlagom
18. listopada 2020.
brak
Brak i strast između Anime i Animusa
19. listopada 2020.

 

Vjerujemo da biti dobro možemo samo onda kada dopustimo da se ono iskonsko naše izrazi kroz nas. Tu kreativnost svi imamo u sebi, ona je iskra koja ljude kroz tisućljeća pokreće. Probuđena kreativnost otvara vrata mističnom iskustvu.

Kako kaže Osho energija kreativnosti nema formu niti strukturu, a opet sve forme i strukture proizlaze iz nje. Kreativnost izranja iz sklada i jednote s božanskim, s onim mističnim i nedokučivim. Tada je kreativnost radost kreatoru i blagoslov ljudima.

Novom #budidobro rubrikom 10 NIJANSI KREATIVNOSTI želimo čuti što je kreativnost za vas, kako ju živite, kako stvarate. Želimo i pokazati da je kreativnost baš sve čemu dopuštamo da raste iz nas, jer tada smo najbliži božanskom, tada smo kreatori, tada smo bogočovjek.

Nije bitno koji oblik kreativnost poprima – je li to pjevanje, slikanje ili sadnja vrta, kuhanje… Ono što je važno je biti otvoren za ono što se želi izraziti kroz nas.

Do sada smo u ovom zanimljivom putovanju ugostili fotografedizajnere nakita i food blogere, a danas smo pitali  alkemičare s glinom Kako biti dobro kroz izražavanje vlastite kreativnosti u izradi kermaike?

U nastavku pročitajte što su nam odgovorili, ali uživajte i u njihovim prekrasnim rukotvorinama, za koje smo sigurno da ćete ih poželjeti držati u svojim rukama.

Odeata, Valentina Šeb

Izraziti kreativnost i biti dobro s tim u izradi keramike je zaroniti u sebe, upoznati se, prihvatiti sve, a zatim ono što želimo prenijeti na glinu. Prije svega moramo biti slobodni i hrabri da bi bili kreativni.

Svatko od nas je jedinstven, privlače nas i inspiriraju različite stvari, netko u kreativnosti i izražavanju ima više za reći, a netko manje. Osobno sam ta koja ima puno za reći, a mom karakteru koji voli stvarati rukama glina je izvrstan medij za izražavanje. Volim istraživati i imam hrabrosti isprobati što mi se sviđa, ako sam ja u redu s tim to ostaje, a ako ne lako otpustim.Volim stvarati opipljivo na neki svoj način, a glina mi daje tu mogućnost od forme do boje.

Makove koje oslikavam na posuđu su u plavim, rozim, žutim bojama, izmijenjenoj formi i zapravo rijetko tko prepozna u tom cvijetu mak, ali u mom svijetu to je mak.

Ono najvažnije za biti dobro u kreativnosti (bilo to u keramici ili nekom drugom području) je stvarati bez opterećenja, dati si slobodu, dopustiti pogreške, istraživati, učiti, biti uporan i u svemu tome uživati. Na tom putu onome kome je važan uspjeh već je uspio.

odeata keramika

@odeata_ceramics

Planina studio, Martina Martin

Glina, za neke obično blato, a za mene dio prirode koji mi je pokazao što znači raditi ono što voliš i napokon biti dobro. Pod rukama je neizmjerno ugodna, djeluje meditativno i dopušta mi izraziti sve ono što osjećam i živim. Izrada keramike zahtjevan je i dugotrajan proces. Traži puno strpljenja, pažnje i strasti, ali mi zauzvrat daje zadovoljstvo i sreću. Biti dobro prilikom izrade keramike za mene znači prepustiti se izražavanju kreativnosti na svoj način i u trenucima stvaranja zaboraviti na vanjski svijet. Od početka keramiku izrađujem onako kako se meni sviđa i svakom predmetu dam dio svoje osobnosti, načina života i svojih uvjerenja.

Šalice koje su u nekoliko mjeseci zavoljele cure, žene i poneki muškarac, pokazale su mi kako je najbolja odluka za mene bila slijediti svoje snove. Počela sam kroz keramiku prikazivati ljepotu ženskog tijela, kojega se ne trebamo sramiti niti ga skrivati. Trebamo se svaki dan prisjećati koliko je sve na nama jedinstveno, baš kao i svaka keramička šalica koju izradim.
U svijetu impulzivne kupnje i načina života gdje nam je sve dostupno, lijepo je vratiti se sporoj ručnoj izradi keramike i pokazati i drugima da, za nešto što želimo, vrijedi usporiti i sačekati. Jer kada smo sretni s onime što smo čekanjem dobili biti ćemo dobro.

planina studio

@planina.studio

Terraceramica, Tea Radić

Mašta ima čudesnu moć prepoznati beskonačne mogućnosti u najobičnijim situacijama, odnosno stvarima ili ljudima, mogućnosti i ideje koje samo čekaju da se materijaliziraju kroz neki proizvod. Nekad inspiracija bljesne poput munje, ponekad je potrebno kontemplirati, nekad dođe u trenucima samoće, ponekad u buci… nema pravila. Inspirira me stvaranje, a glina je medij koji mi omogućuje da materijaliziram dio misli.

Tijekom studija (Akademija likovnih umjetnosti, smjer kiparstvo) radila sam u raznim medijima i s raznim materijalima tražeći sebe u njima. Neki su mi odgovarali dok su neki kontrirali mom karakteru. S glinom sam se našla odmah. Glina je kompleksan materijal, živi organizam. S njom treba znati rukovati, ali kada je upoznate i prepoznate pružit će vam beskrajne mogućnosti. Kroz rad s glinom razvija se motorika i vizualna percepcija, kao i osjećaj za masu, što je za kiparstvo koje je umjetnost oblikovanja volumena u prostoru iznimno bitno, a pružilo mi je fantastičan temelj za oblikovanje funkcionalnih predmeta i rad s keramikom.

Keramika je zanat koji se uči cijeli život. Toliko toga ima u keramici (isto kao i u kiparstvu ili bilo kojoj drugoj likovnoj umjetnosti) čime bi se vrijedilo pozabaviti. Svakodnevno i uobičajeno mišljenje pojma kreativnosti jest jednostavno – stvaranje nečeg novog. Iako je to mentalni proces koji je zapravo veoma složen.

Za razliku od realnosti koja prihvaća samo ovaj fizički svijet, mašta je psihički doživljaj koji nas može udaljiti od stvarnosti. Nije uvijek ni lako, ni jednostavno proći kroz sve faze i procese od ideje do realizacije… bar meni nije. Također, za svaku ideju odnosno realizaciju iste, potrebne su vještine kojima bi ih uspješno prenijeli u fizičku dimenziju.

terraceramica

@terraceramica

Ceramic and nature, Lidia Boševski

Trenutak kada pronađemo medij kroz koji se možemo najbolje izražavati osjećaj je punoće, naprosto je “dobro” bez obzira na putanje kojima prolazimo. Kreativnost je za mene odlazak na neočekivano mjesto, stvaranje novog života. Rad s tako živom materijom kao što je glina traži suradnju, otvorenost, intuiciju, osjećanje njezinih osobnosti – otkrivanje mogućnosti koje pruža.

Procesi su dugi i kompleksni. Način na koji radim uključuje pronalaženje materijala u prirodi, obradu, istraživanje karakteristika kroz razne zapise, testiranja, izrade prirodnih glazura, aditiva i opet testiranja, kreiranje predmeta te paljenje napravljenog. Svaki, baš svaki od tih koraka je uzbudljiv.

Praćenje vlastitog impulsa otvara moje kreativno središte, stvaranje u suradnji s prirodom, reagiranje u trenutku me Oslobađa, nema ljepšeg osjećaja.

lidia boševski

@ceramic_and_nature

Peruna, Morana Depoli

Sve za mene počinje doslovno kada na sebe zavežem jednu od pregača koju sam si sama sašila i kada uđem u svoju stvaraonicu u prizemlju naše kuće. Tamo je za mene sve okrenuto na unutra, na moj vlastiti svijet, takav kakav je, autentičan, meni jedini. U njemu je moj ritam i dah koji su temelj za stvaranje iz mog dobrog stanja u kojem sve ide lako, u kojem moje ruke kao da same stvaraju na temelju ideja koje sam ranije promišljala. Važno mi je iz koje atmosfere stvaram, jer je keramika nešto jako trajno i traži moju odgovornost kakvu ću joj vibru upisati. Dokaz da dobro vibrira su mi krajnji korisnici koji često komentiraju kako mi šalice “dobro zrače”! Imam i novi projekt Puna Luna, to su pop up radionice keramike.

peruna

@perunaceramics

Marinski Heartmades, Marina Marinski

Biti dobro za mene znači raditi i stvarati iz ljubavi, živjeti u skladu s prirodom – u konačnici biti kreator svoje vlastite sreće i života po svojoj mjeri. Kreativnost je utkana u svaki aspekt takvog načina života, ona je je moja unutarnja pokretačka snaga koja me vodi naprijed. U njoj vidim smisao života, kroz nju rastem i pronalazim mir.

Odrasla sam u okruženju koje je oduvijek poticalo i slavilo ručni rad & umjetnost. Ljubav sam prije 8 godina pronašla u glini i stvaranju malih stvari koje svakodnevnicu čine ljepšom. Glinu doživljavam kao čvrstu i postojanu, istodobno toplu i izvornu u svojoj primitivnosti. Dok sanjam stvaram, dok stvaram sanjam. Svaki Marinski Heartmades komad najbolje je ogledalo moje duše – u svojoj biti nježne, snene, romantične. To jesu i glavne karakteristike mojeg rada. Priroda je za mene neiscrpan izvor inspiracije, kao i lijepe uspomene iz djetinjstva.

marinski heartmades

@marinskiheartmades

Čudovišna Keramika, Andrea Peračković Žigo

Biti dobro je za mene jednako s time da u svemu što radimo izrazimo sebe i bez obzira na sve prepreke, ostanemo svoji. Iako je ponekad lako izgubiti se na putu, uz sve izazove današnjeg vremena treba, osim puno upornosti i velika doza hrabrosti, možda malo i drskosti, da se ipak ne pogubimo potpuno i da slijedimo svoju viziju.

Kod mene je vid umjetničkog izražavanja i kreativnosti uvijek prisutan, jednostavno moram nešto stvarati, jer to najbolje mene opisuje. Glina, dobro je poznato, ima terapijski učinak. Utisnuti prste i ostaviti svoj trag u materijalu ima oslobađajući učinak, pogotovo kad se posve tome predamo. Proces izrade keramike je jako zanimljiv, ali i prilično zahtjevan. Kroz njega osim što razvijam nove ideje i potičem svoju kreativnost na konstantan rast, također učim o sebi, svojim vrlinama kao i manama. Učim kako savladati prepreke u sebi i oko sebe, kako se naučiti strpljenju, kako rušiti svoje vlastite granice i nikada ne stajati na mjestu. Na taj način rastem, a osobni rast je potreban svakom čovjeku, vjerujem doživotno. Kada se tome nadoda da se kroz svoj kreativni rad mogu ostvariti i poslovno, a kreativnost je moja nit vodilja, onda se može reći da sam na pravom putu i da sam dobro. Stvarajući k tome predmete koji su nakon procesa izrade i uporabni i nekome mogu značiti neke posebne momente, za mene, donosi i dodatnu motivaciju i zadovoljstvo, jer sam, jednostavno rečeno, nekome dala dio sebe.

čudovišna

@cudovisna

Leband, Petar Banda

Prvotno mi je keramika bila bijeg od realnosti i posla kojeg sam radio. Kasnije je postala sastavni dio mog života i posao od kojega živim. Smatram da je izrada rukama izuzetno smirujuća, a glina naročito, upravo zbog svoje strukture i prirodnosti. Sada više ne bi mogao zamisliti život bez gline i stvaranja rukama. :))

leband

@lebandhome

Chia Cups, Filipa Sorko

Imam tu sreću (ili prokletstvo) da me kreativnost i potreba za stvaranjem prati cijeli moj život. Oduvijek sam bila u nekim kreativnim projektima, oduvijek imam razne zamisli i ideje koje jedva čekam provesti u djelo. To me pokreće i čini me sretnom, zbog toga se osjećam dobro. A biti sretan i osjećati se dobro je ono čemu svi težimo. Moj zadnji kreativni projekt, a u kojemu sam još uvijek, su točkaste keramičke Chia šalice. S keramikom se nisam previše susretala sve do prije dvije, tri godine, kada sam napravila svoju prvu točkastu keramičku šalicu. Nakon toga, sve do danas, kroz moje su ruke prošle stotine i stotine kilograma gline i tisuće i tisuće šalica. I kada vam kažem da mi do danas to nije dosadilo i još uvijek se osjećam dobro u stvaranju keramike, znate da to zbilja i volim raditi. Jer svaki dan provesti sate i sate s rukama u glini ili istočkati na milijune točkica, a pri tome svaki puta osjećati sreću i ispunjenost, nije ni malo lako, ali mogu reći da meni većinu vremena polazi za rukom. No ono što sve nas koji nešto stvaramo zbilja čini da se osjećamo dobro dok smo u procesu stvaranja, ali i kasnije, su reakcije ljudi kojima se sviđa to što radimo, sreća koju sa svojim radom i stvaralaštvom prenosimo na druge. Tako se ja nerijetko nađem u situaciji, kada imamo police pune nedovršenih šalica, kako gledam u njih, razmišljam koga će sve usrećiti i kakve će sve lijepe emocije izazvati kod ljudi, te se automatski i ja osjećam dobro i imam motivaciju za stvaranjem novih šalica. Što bi značilo, da jedan od razloga zašto se osjećamo dobro dok stvaramo nešto je i spoznaja da ćemo s time učiniti da se i drugi osjećaju dobro. Jer to je začarani krug.

filipa sorko

@filipaasorko

Oazo, Romana Puljek

Kreativnost je za mene osnovna potreba čovjeka da prerađuje i preoblikuje svijet oko sebe. Istovremeno, suvremeni čovjek bez zrna kreativnosti preoblikuje taj svijet do neprepoznatljivosti. Mislim da je moja potreba za stvaranjem i oblikovanjem pronašla glinu kao svoj materijal, jer ona ne “pripada” čovjeku, jer ga svojom jednostavnošću i prirodnošću podsjeća na neki zaboravljeni, ravnopravniji odnos sa svijetom. Glina vam dopušta beskrajne mogućnosti oblikovanja sve dok ne zatražite da bude više od onoga što ona organski jest.

Ritmovi života ostavljaju premalo vremena za istraživanje prostora slobode i realizaciju kreativnih potreba. One na određeni način postaju privilegija. U kreativnim procesima, u ideji i materijalu, nalazim ne samo toliko potrebnu protutežu, nego i poticaj da stvari vidim izvan njihove funkcionalnosti. Svaki kreativni proces je igra, učenje, istraživanje – plesanje s partnerom koje podsjeća da umjetnost nije ekskluzivni prostor i da živi kroz interakciju.

oazo

@oazo.ceramics

 

Foto: Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.