5 načina kako disanjem postići mindfulness trudnoću

 

Dah je temelj svake mindfulness tehnike, a također je i temelj života. Uspostavljanje odnosa s dahom, posebno dok ste trudni, imat će trajne učinke na vas i dijete koje donosite na svijet.

Jedna od najvažnijih odgovornosti tijekom trudnoće je održavanje živčanog sustava reguliranim, koji zauzvrat regulira sustav koji se gradi u maternici. Sljedeći važan aspekt trudnoće je jačanje, te u nekim slučajevima njegovanje, povezanost i komunikacija između majke i njezine rastuće bebe.

Neki od najvećih problema s kojima se suočavaju moderne majke su stres uzrokovan osjećajem što sve moraju učiniti, odvojenost koju često osjećaju od svog tijela, trudnoća i strah od porođaja. Tijekom trudnoće, tijelo se brzo mijenja, stvarajući potpuno novog čovjeka za samo otprilike devet mjeseci. Kako se ove promjene razvijaju, ima se nešto novo za naučiti, obraditi i integrirati u svakoj fazi razvoja.

Srećom, postoji mnogo načina na koje disanje može pomoći u mindfulness trudnoći, a koji se lako uče, vrlo su učinkoviti i omogućuju više prostora za opuštanje i povezivanje.

5 načina kako disanjem postići mindfulness trudnoću

1. Smanjite stres
Trudnoća može biti stresna. Osim vidljivih fizičkih promjena, žena se mijenja emocionalno i mentalno. Ovo je vrijeme prava metamorfoza u životu žene. Razvijanje svakodnevne rutine rada sa dahom pomoći će vam da pristupite svom parasimpatičkom živčanom sustavu kako biste mogle ostati jasne, regulirane i podnijeti bezbroj promjena s kojima ćete se suočiti tijekom trudnoće i tijekom roditeljstva. Kada ste sposobne samoregulirati se jednostavnom vježbom disanja, to opušteno utječe i na vaše rastuće dijete.

2. Povećajte osjećaj povezanosti sa sobom i bebom
Vrlo je uobičajeno doživjeti niz emocija tijekom trudnoće, a mnoge žene nisu osjećale vezu sa svojom bebom sve do prvog ultrazvuka. Postoji nešto transformirajuće kada doista vidite dijete koje vaše tijelo stvara. Neka vam bude važno povezati se s dahom nekoliko minuta tri do pet puta dnevno kako biste svom tijelu, psihi i bebi pružili puno prilika da se uskladite. Važno je uključiti ovu vježbu sa što manje očekivanja i prosuđivanja. Dajte si prostora i vremena da jednostavno budete s dahom, sobom i svojom bebom, a veza će se s vremenom stvoriti i ojačati.

3. Komunicirajte s bebom
Najjednostavniji način komunikacije s bebom u maternici je iz opuštenog stanja. Svakodnevno uzimanje vremena za vježbanje produljenja izdaha najbrži je način za prelazak u parasimpatičko stanje, što omogućuje vašem tijelu da bude u stanju odmora i probave. Kada se tijelo prebaci na ovaj sporiji tempo, daje vam jasnoću i prostor za otvaranje linija komunikacije s bebom.

Bebin živčani sustav djeluje puno sporije, iako se počinje razvijati samo 16 dana nakon začeća, kada se postavljaju temelji djetetovog mozga i leđne moždine. Uzimajući to u obzir, razumljivo je da je važno redovito njegovati opušteno stanje. Iz tog je stanja puno lakše prilagoditi se djetetovoj energiji i komunicirati s njom čitanjem, razgovorom, tihom glazbom ili čak nježnim trljanjem trbuha. Mogli biste se iznenaditi koliko vaša beba želi komunicirati s vama.

4. Pripremite se za rođenje
Jedan od najvažnijih aspekata porođaja je sposobnost opuštanja tijela. Bez obzira koju vrstu porođaja imate, napetost i stres zarobljeni u tijelu otežavaju porođaj i oporavak. Svaki dan odvojite vrijeme za vježbanje regulacije živčanog sustava i pristup opuštenom stanju bit će vam velika pomoć tijekom cijele trudnoće i porođaja.

Mnoge žene se jako boje trudova i porođaja. Rješavanje svakog njihovog straha u mislima i tijelima ključna je komponenta pripreme za porod. Disanje može biti nevjerojatan alat za osvještavanje napetosti u tijelu, kao i za njegovo oslobađanje. Jednostavan način da započnete s vježbanjem je uključivanje skeniranja tijela na početku vježbanja disanja. Odaberite jedno područje u tijelu na kojem osjećate napetost. Istražite to područje sa znatiželjom i otvorenošću. Kad ste spremni, počnite produljivati udisaje i izdisaje (kroz nos) dok ste nježno svjesni tog mjesta napetosti. Nastavite vježbati dok napetost ne nestane.

Imajte na umu da je čak i 10-postotno smanjenje nelagode napredak. Krenite polako i dajte tijelu vrijeme i prostor koji su mu potrebni za rastvaranje napetosti. Vježbajte svakodnevno kao dodatak svojoj trenutnoj rutini disanja.

5. Pronađite olakšanje nakon porođaja
Postporođaj može biti vrlo izazovno vrijeme za nove majke. Ne samo da tijelo prolazi kroz veliki pad hormona, već nagli prelazak pažnje s majke na bebu i stalni zahtjevi za majčinim tijelom i energijom mogu postati nadmoćni, posebno u prvih nekoliko mjeseci. Postpartum također može biti vrijeme duboke povezanosti, uzbuđenja i širenja srca.

Nakon rođenja, vrlo je korisno uključiti nježnu vježbu disanja koja će podržati vaše tijelo da se kalibrira. U prvim tjednima može biti teško povezati se s tijelom, posebno nakon carskog reza. Ključno je ovdje ići polako i osluškivati potrebe svog tijela, vjerujući da ćete to učiniti kada budete spremni vratiti se svojim navikama.

Uz prilagodbu tijela, rad s dahom nakon porođaja potpomaže i emocionalno i mentalno zdravlje. Osiguravanje hranjivog kisika i odmora vašem tijelu koje se oporavlja ključno je za obnavljanje na svim razinama. Kad ste spremni za vježbu disanja, za početak vam predlažem polagane udisaje i izdisaje iz nosa. To će vam pomoći obnoviti um i tijelo. Također, vježbe disanja tijekom dojenja daju vama i bebi priliku da se međusobno povežete.

 

O sličnim temama čitajte u našoj rubrici TRUDNOĆA & PORODNIŠTVO. 

O postpartumu i odgoju čitajte u rubrici SVJESNO RODITELJSTVO. 

 

 

 

Foto: Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.