parallax background

7 načina na koje te tvoja anksioznost laže

macy grey
Soul kraljica Macy Gray uskoro u zagrebačkoj Tvornici kulture
3 listopada, 2022
biti ponosan
ZEN tarot – Borba
7 listopada, 2022

 

Dolazak jeseni često gledamo kao razdoblje novih početaka, novih odluka i neke nove, pokretačke energije. No, čini mi se da nije baš uvijek tako pa bih te prije svega voljela nešto upitati.

Kako si?

Ako si se ovih tjedana osjećala malo više potišteno, uznemireno ili iscrpljeno, nisi sama. Kao što početkom godine osjećamo kolektivni pritisak oko postavljanja ciljeva na koje ćemo se fokusirati, s krajem ljeta mnogima se javlja potreba za osvrtom na protekli period. Ona često bude popraćena osjećajem da nismo stigle sve što smo htjele, da nam ostaje još malo vremena za dovršiti stvari prije zimskih dana, ili pak kraja godine. Kombinacija svega toga može dovesti do pojačanog osjećaja anksioznosti.

Kako sam i sama bila u sličnoj situaciji, odlučila sam tebi i sebi napisati mali podsjetnik o načinima na koje nas sve ta snalažljiva anksioznost može lagati.

anksioznost

Naporna si

Bez obzira na to događaju li ti se lijepe stvari koje želiš podijeliti s dragim osobama ili prolaziš kroz težak period, imaš osjećaj da si dosadna i naporna, da se ljudima baš i ne da slušati te kako pričaš o tome. Ovo je posebno izraženo kad nisi dobro, kad se osjećaš kao da si i sama sebi previše i da bilo kakav razgovor o tvojim osjećajima ili stanju osobe opterećuje. Vjeruj mi, nije tako. Osobe koje su uz tebe ovdje su jer su to izabrale, jer žele ovdje biti. U dobrim i lošim danima.

Ipak, to nije isprika da uđeš u začarani krug samosažaljenja i predugo ostaneš u njemu. Same smo odgovorne za to da se pobrinemo za sebe i svoje emocije, da ih procesiramo. Ako ti u tome treba podrška, od srca preporučam rad s psihoterapeutom.

Traženje pomoći znak je slabosti

Kroz godine si s raznih strana dobivala poruke da moraš biti jaka. Da ozbiljna staložena žena sve može sama, da joj ne treba pomoć, u nikakvom obliku. Znaš što? Nisu imali pravo. I najsnažnijoj osobi ponekad zatreba pomoć. I u redu je zatražiti je. Čak štoviše, hrabro je zatražiti je. Hrabro je priznati sebi da ne možeš sama, osvijestiti da ne moraš sama, i onda tu podršku i prihvatiti.

anksioznost

Nemaš vremena za odmor

Na poslu je uvijek neka gužva i čini ti se kao da se ta užurbanost prelijeva i na ostala područja tvog života. Obećaš si da ćeš sutra uzeti vremena za sebe i odmoriti, napuniti baterije na koji god način bude dostupan. Sutra dođe, a tebi iskrsne obaveza koju nikako ne možeš odložiti i obećaješ si da ćeš odmoriti idućeg dana. Ali stvarno. I nastavlja se niz sve dok te prehlada, ozljeda ili nešto drugo ne prisili da staneš. Zvuči poznato? Znam 🙂 Ne mora tako biti.

Dopusti mi da te potaknem da ovog tjedna u kalendar ubaciš termin kada ćeš odmarati. Što god to za tebe značilo. Mene u zadnje vrijeme slikanje opušta i puni, ponekad je to pisanje, ponekad šetnja uz more. Pronađi ono što za tebe djeluje i drži se toga, makar jednom tjedno po sat vremena – toliko možeš pronaći. Napravi to zbog i za sebe.

Moraš riješiti sve i moraš to sada

Odjednom shvaćaš da te preplavljuje osjećaj kako ništa ne stižeš obaviti, da se stavke na to do listi gomilaju. Prekrižiš jednu, pojave se tri nove. Pa se oko iduće malo više potrudiš, a sve što dobiješ je povećana iscrpljenost. Prisjetiš se cipela koje već dva mjeseca planiraš odnijeti postolaru, masaže koju si svojim bolnim leđima obećala još negdje na početku ljeta. Tečaja koji si kupila i stala nakon prve lekcije. Čini ti se kao da su sve te nedovršene stvari poprimile fizički oblik i pljušte po tebi kao kiša koja satima ne prestaje. Sve treba odraditi i sve treba odmah.

Napravi sada jedan duboki udah. Zadrži malo zrak pa izdahni do kraja. Ponovi udah i izdah. Sve će te stvari pričekati, ne idu nigdje. I sve ćeš stići. Možeš sve sada, ali ako ti tako odlučiš, ne moraš.

anksioznost

Rad na sebi ne prestaje dok ne popraviš sve što s tobom nije u redu

Kad krenemo na divno i ponekad teško putovanje rada na sebi, može se dogoditi da povjerujemo da moramo na sebi popraviti apsolutno sve što nije savršeno. Razne poruke iz medija poručuju nam da nikad nismo dovoljno dobre, da negdje postoji ona najbolja verzija nas koja sve radi kako treba i koja se 24/7 osjeća sretno, ispunjeno i zadovoljno. Meni je jedna prekrasna žena jednom dala dozvolu da budem nesavršena. Da budem ljudska. Pa je ja sada dajem tebi, ako ti je potrebna.

Sve će se tvoje strašne misli ostvariti

Ne znaš ni sama po koji već put zamišljaš scenu padanja u nesvijest usred punog ureda. Napad panike dok šetaš ulicom i prestraši te zvuk kočenja automobila. Prometnu nesreću koja će se dogoditi kad umorna sjedneš za volan. Gušenje dok si sama u stanu i nitko ti ne može pomoći.

Mogla bih još dugo nabrajati sve strahove koje sam u nekom trenutku odstrahovala, ali neću. Dovoljno je da ti sada kažem da se gotovo nijedan nije ostvario. Na neke ne možemo utjecati, jer život se ipak događa svima, ali ako te imalo smiruje: to što o nečemu sada intenzivno razmišljaš i bojiš se, nema nimalo veću vjerojatnost da se zato dogodi. Sjeti se samo koliko si puta maštala o nekim lijepim stvarima pa se nisu dogodile. Tako je i s lošima. Samo što nam se te loše jače urežu u pamćenje.

ankioznost

Drugi su bolji/uspješniji/hrabriji/ubaci željeni pridjev

Otvoriš Instagram – mnogi s liste koju pratiš putuju, vode zabavne živote, zaljubljeni su kao nikad prije. Prebaciš se na LinkedIn – još više njih započinje nove poslove dok ti mjesecima bezuspješno pokušavaš pronaći neki za sebe. Odlučuješ prestati uspoređivati se sa životima s društvenih mreža i okrećeš se onima uživo – opet izgleda kao da mnogi nižu uspjehe o kojima ti sanjaš. Diplomiraju, pokreću posao, stvaraju nove obitelji.

Može ti se učiniti kao da si manje vrijedna, kao da tvoj život u usporedbi sa svima njima nije bogzna što. Ali tvoj je. Jedini koji imaš. Svatko od nas ima svoj timeline i tempo i nije fer prema samoj sebi da svoj put uspoređuješ s drugima. Možeš ih iskoristiti za motivaciju, ali ako to čini da se osjećaš loše i da zamjeraš samoj sebi, razmisli je li vrijedno.

 

Neke ćeš od ovih uvjerenja češće primjećivati i trebat će više vremena da ih preoblikuješ. S nekima ćeš se možda morati malo poigrati, eksperimentirati. Sve je to dio puta koji vodi prema tebi koja je bolja prema sebi. I zapamti: nježno sa sobom.

 

Lara Karlović

– Marketingašica zaljubljena u pisanje, ples i putovanja. Istražuje kako pomiriti svoju kreativnu dušu i korporativni svijet te iskoristiti mogućnosti komunikacije na online kanalima za poboljšanje kvalitete života i mentalnog zdravlja ljudi širom svijeta.

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.