seed cycling

Seed cycling (rotacija sjemenki) za ravnotežu hormona

 

Živimo u svijetu u kojem većina žena ima ili će imati problema s ciklusom. Bilo da se radi o neredovitim ciklusima, obilnim ili oskudnim menstruacijama, bolnim menstruacijama, PMS-u pa onda kasnije, simptomima peri- i postmenopauze.

Ono o čemu se nedovoljno ili gotovo uopće ne govori je činjenica da živimo u svijetu koji je izgrađen prema takozvanom muškom principu, prema kojemu naša prehrana, tjelovježba i obaveze obično nisu u skladu s fazom ciklusa u kojem se nalazimo. Taj problem disocijacije žene od svoga ciklusa vrlo je kompleksan, no postoje mali, a moćni rituali koje možemo implementirati u svoj svakodnevni život kako bismo ponovno stupile u kontakt sa svojim potisnutim ženskim principom.

Jedan od takvih rituala je Seed Cycling ili na hrvatskom – rotacija sjemenki. Rotacija sjemenki je metoda pogodna za svaku osobu koja ima ciklus, a poanta je da svom tijelu dajemo baš one nutrijente koji su mu u određenoj fazi menstrualnog ciklusa potrebni.

seed cycling

Kako izgleda ženski hormonalni ciklus?

U 28-dnevnom ciklusu (od kojeg većina zdravih žena odstupa +/-4 dana), u prvom dijelu ciklusa, koji se naziva folikularna faza (1-14 dan), prevladava hormon estrogen. Oko 14-og dana takvog idealnog ciklusa dolazi do ovulacije i tada pada razina estrogena i naglo raste razina luteinizirajućeg hormona (LH), čija se razina ponovno spušta u drugom dijelu ciklusa, tzv. lutealnoj fazi (15-28 dan), u kojoj prevladava razina progesterona.

Kako zapravo funkcionira Seed Cycling?

Folikularna faza:

Konzumira se 1 jušna žlica lanenih i 1 jušna žlica sjemenki bundeve dnevno.

Ova kombinacija sjemenki nježno i prirodno podiže razinu prirodnog estrogena, koji bi u ovom dijelu ciklusa i trebao prevladavati. Lanene sjemenke dobar su veganski izvor omega-3 masnih kiselina (ALA) koje dokazano reguliraju razinu estrogena. Bundevine sjemenke imaju visok sadržaj cinka, koji nježno potiče stvaranje prirodnog progesterona te omogućuje pripremu za njegovo pojačano lučenje tijekom iduće faze ciklusa.

Lutealna faza:

Konzumira se 1 jušna žlica sjemenki sezama i 1 jušna žlica sjemenki suncokreta dnevno.

Cink iz sjemenki sezama i vitamin E iz suncokretovih sjemenki stimuliraju produkciju prirodnog progesterona koji bi u zdravom ciklusu ovdje trebao prevladavati. Lignani iz sjemenki sezama vežu višak estrogena i na taj način pomažu održavati njegovu nisku razinu u ovom dijelu ciklusa, a selen iz suncokreta je važan za detoksikaciju jetre, što je važno jer je jetra zadužena za održavanje razine estrogena u organizmu.

sjemenke

Rezultati Seed cyclinga obično se vide već nakon 3 ciklusa jer je toliko potrebno za rast i razvoj folikula iz kojeg će se tek nakon 3 mjeseca izbaciti jajna stanica. Znači, ovog ciklusa počinjemo hraniti jajnu stanicu koja će biti izbačena tek za 3 ciklusa.

Za kraj – ako možete, konzumirajte organske, biološki uzgojene sjemenke, jer su herbicidi i pesticidi koji zaostaju u hrani jedni od najvećih endokrinih disruptora. To vrijedi i za ostale namirnice koje konzumirate, ali ne moramo odmah promijeniti sve svoje navike, niti se frustrirati čitajući o svim endokrinim disruptorima kojima se hranimo ili udišemo. Na putu postizanja hormonske ravnoteže važno je raditi male promjene i na taj način, korak po korak, izgraditi one velike.

 

MOŽDA ŽELITE PROČITATI: 

6 najčešćih endokrinih disruptora i kako ih izbjeći 

 

 

Marija Bagarić

– Farmaceutkinja i Yogini; Da bismo bili zdravi potrebni su zdravi odnosi između svih živih bića na planeti, a prvi korak prema tome je ljubav i poštovanje prema prirodi i svemu što nam ona pruža.

 

Foto: Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.