Mjesec Okretaja unutra na Budi Dobro
4 studenoga, 2022
iscrpljenost
ZEN tarot – Iscrpljenost
7 studenoga, 2022

 

Ovih 9 čajeva pomoći će vam da se opustite, pronađete unutarnji mir, potaknete sreću i radost, dat će vam više energije i mentalne sabranosti, a pomoći će i kod otpuštanja stresa i anksioznosti.

Današnji tmurni i kišni dan čini se kao pravi dan koji traži čaj. S dolaskom zime i više vremena kojeg provodimo unutar zatvorenog prostora, kod mnogih se povećava osjećaj tjeskobe i nemira.

Predlažemo da u svoj život uvedete neke lijepe stvari koje će se uvijek događati u isto vrijeme – poput ritualnog ispijanja čaja. Ako niste ljubitelj čaja preporučamo da to promijenite. Zajedničko druženje s vama najmilijima, uz čaj, domaće kolače ili kekse, osim predivnih okusa može donijeti i potpuno posebne trenutke u vaš život. Sigurni smo da ćete se baš poput Engleza silno radovati ispijanju čaja u popodnevnim satima. Ako se sami, ispijanje čaja pretvorite u self-care ritual.

Razne vrste čajeva potpuno različito djeluju na naš organizam. Ako niste sigurni koji je najbolji izbor za vas, donosimo prijedlog njih 9 koji su savršeni za mentalno zdravlje, a okus im je opojan.

čajevi za mentalno zdravlje

9 savršenih čajeva za mentalno zdravlje

Čaj od kamilice

Jedan od najpopularniji čajeva našeg podneblja je onaj od kamilice. Iako je vrlo blaga njene dobrobiti su snažne. Kamilica je bogata flavonoidima, seskviterpenima i antioksidansima koji imaju snažan pozitivan učinak na ljudski organizam. Čaj od kamilice pomaže kod nesanice, anksioznosti, depresije, tjeskobe te menstrualnih tegoba, nervoze želuca… Za umirujući učinak kamilice zaslužan je flavonoid pod nazivom apigenin. Za razliku od lijekova koji ublažavaju anksioznost, kamilica ne stvara ovisnost i nije štetna.

čaj od kamilice

Čaj od šafrana

Sigurno znate da cvijet šafrana krije jedan od najskupljih začina na svijetu. U njemu se kriju mnogi aktivni biljni spojevi koji posjeduju ljekovita svojstva, djeluju antioksidativno i štite stanice od štete uzrokovane djelovanjem slobodnih radikala. Nutricionisti navode da fitokemijski spoj šafranal ublažava simptome depresije.

Čaj od lavande

Prekrasna lavanda uz mnoge druge blagodati daje i ukusan čaj koji smiruje živce i ima sedativno djelovanje pa ga nazivaju i tonikom za živce. Čaj od cvjetova lavande pomaže kod napetosti, stresa, anksioznosti, depresije, glavobolja. Izvrstan je i za nesanicu, jer umiruje tijelo i potiče ugodan san.

čaj od lavande

Čaj od paprene metvice

Za čaj od metvice kažu da liječi sve boljke. Iako je njegov spektar pozitivnih djelovanja zbilja velik, ono zbog čega ga danas izdvajamo je njegova sposobnost otpuštanja mentalnog stresa. Čaj od paprene metvice djeluje umirujuće i jača živce, koristi se kod migrene, nesanice i nervoze.

Čaj od pasiflore

Pasiflora je biljka koja se još od davnina koristi kao sedativ i anksiolitik i poznata je kao jedan od najvećih boraca protiv anksioznosti. Francuski liječnici su nakon Prvog i Drugog svjetskog rata, koristili pasifloru kao pomoć u liječenju postraumatskog stresnog sindroma (PTSP). Pasiflora ne uzrokuje navikavanje ni ovisnost i ima dugogodišnju tradiciju koja osigurava sigurnost primjene ovog biljnog lijeka.

čajevi za mentalno zdravlje

Čaj od matičnjaka

Čaj od matičnjaka mnogi nazivaju “eliksirom života”. Pripravlja se od listova, a svojim umirujućim svojstvima najbolje djeluje protiv raznih poremećaja uzrokovanih stresom. Ovaj čaj koristi se za ublažavanje nesanice, napetosti, anksioznosti, depresije i napetosti.

Čaj od kurkume

Ovaj korijen poznatiji više kao začin nego čaj, izvrsno djeluje na naš imunitet, ali potiče i otpuštanje serotonina i dopamina što budi lijepe osjećaje radosti i sreće.

Zeleni čaj

Poznato je kako zeleni čaj djeluje blagotvorno na čitav niz tjelesnih funkcija. Sadrži alkaloide poput kofeina koji mu daju stimulirajuća svojstva, a L-theanine, vrsta aminokiselina u zelenom čaju, pomaže pri oslobađanju stresa i tjeskobe. Osim toga ovaj čaj poboljšava raspoloženje i memoriju te podiže energiju.

čajevi za mentalno zdravlje

Čaj od ruže

I od kraljice cvijeća, ruže, pripravlja se prekrasan umirujući čaj. Latice ruže daju nam nježnu aromu, a savršena kombinacija cvjetnih okusa i mirisa jača živce i budi u nama osjećaje da smo i mi sami na tronu.

 

Ako vas zanimaju slične teme pročitajte o 10 prirodnih antibiotika koje mora imati svaka kućna ljekarna.

 

Indira Juratek

 

Foto: Pexels, Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.