parallax background

Blessings: Blagoslovi iz vrta

lav horoskop
Lav – teatralna velika mačka
23 srpnja, 2022
veganska panna cotta
Veganska panna cotta s voćnim nadjevom i grillanim nektarinama
24 srpnja, 2022

 

U dosadašnjim tekstovima na temu urbanog/balkonskog vrtlarenja otkrila sam vam pregršt praktičnih savjeta, a ovom prilikom ću vam otkriti na koje me sve načine (mimo plodova) vrt blagoslovio i čemu me naučio.

Strpljenje

Od trenutka kada sjeme stavimo u zemlju do trenutka kada biljku ili njezin plod možemo ubrati, u okvirima današnjeg užurbanog života i instantnih rješenja, potrebno je dosta vremena – za one najbrže oko mjesec dana, za većinu nekoliko mjeseci, a ako se odvažimo na sadnju nekog plodovitog stabalca, onda govorimo i o godinama.

vrtlarenje

Mindfulness

Taj famozni mindfulness može se i treba se „trenirati“ na razne načine – meni se upravo vrtlarenje pokazalo kao jedno od najboljih. Dok se na bilo koji način brinem o biljkama, a često i dok sam samo u njihovoj blizini, lako mi je biti i uživati trenutku.

Prepuštanje

Koliko god se vrtom bavili, na neke stvari jednostavno ne možemo utjecati – neke će sezone biti prehladne, neke prevruće, često će se pojaviti najezde nametnika ili bolesti… Štete nekih pojava možemo probati ublažiti, ali nikad ih u potpunosti nećemo moći iskontrolirati. U tim slučajevima jednostavno sve treba pustiti prirodi u ruke.

vrt

Na kraju će sve biti okej

Čak i najizazovnije sezone na kraju će dati neki plod i pružiti nam neku zadovoljštinu. A najbolje od svega je što uvijek u zemlju možemo staviti neku novu sjemenku i početi ciklus ispočetka.

 

Možda želite pročitati i:

Buđenje ljubavi prema vrtlarenju

Odabir biljaka za balkonski vrt

Kad vrta procvjeta

Kad vrt podivlja

 

Anđela Ivčević

 

Foto: @lil__kitchen

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.