Užurbani prosinac: borba protiv umora i stresa na prirodan način

 

Ubrzan svijet u kojem živimo, naviknuo nas je da su užurbani dani postali norma, a ne iznimka. Žongliranje između poslovnih obveza, provođenja kvalitetnog vremena s obitelji i prijateljima, brige za zdravlje, hobija te ispunjavanja osobnih ciljeva ponekad može biti opterećujuće.

U prosincu kada uz sve to imamo i pripreme za blagdane, osjećaj umora i iscrpljenosti nas često može preplaviti te nam smanjiti doživljaj blagdanske atmosfere. Stoga vam u ovom članku donosimo savjete kako se othrvati stresu, umoru i iscrpljenosti, unatoč brojnim obavezama.

Što učiniti kako bismo se uspješno borili protiv umora i stresa?

1. Postavljanje prioriteta i realnih očekivanja
Identificirajte najvažnije zadatke i fokusirajte se na njih prvo. Veće zadatke podijelite na više manjih kako biste ih lakše savladali i imali osjećaj da vladate situacijom. Iznimno je bitno i postaviti realna očekivanja o tome što možete postići u jednom danu.

2. Kratki odmori
Uzmite kratke pauze od napornih obveza kako biste se osvježili i održali koncentraciju, ali i razmotrili nove ideje.

3. Pravilna prehrana i hidratacija
Važno je konzumirati uravnotežene obroke s raznovrsnim namirnicama koje pružaju sve potrebne hranjive tvari. Održavanje umjerenih porcija, dovoljan unos voća i povrća, kontrola unosa šećera i soli te konzumacija zdravih masnoća važni su elementi pravilne prehrane. Također, iznimno je bitno i dovoljno se hidrirati, a dnevno je potrebno popiti minimalno 2 litre vode.

4. Dobar san
Osigurajte dovoljno odmora (idealno bi bilo odspavati 8 h svaku noć) jer nedostatak sna može povećati razine stresa i umora.

5. Redovita tjelovježba
Fizička aktivnost odličan je način za smanjenje stresa. U tjednu rutinu trebali biste uvrstiti barem 150 minuta umjerene ili 75 minuta intenzivne aerobne tjelovježbe tjedno. Osim toga, trebali biste trenirati snagu barem dva puta tjedno.

Vitamini, minerali i biljni ekstrakti kao sredstva za povećanje energije i smanjenje stresa

Kako bismo uspješno proizveli energiju potreban nam je širok spektar vitamina i minerala. Najpoznatiji predstavnici metabolizma energije svakako su vitamini B kompleksa. Osim na iskorištavanje energije, oni imaju i pozitivan učinak na raspoloženje i ublažavanje stresa. Zato nedostatak vitamina B skupine za posljedicu može imati upravo nedostatak energije. No, nije bitno unijeti samo široki spektar B vitamina (od vitamina B1 i B2 do niacina, pantotenske kiseline, biotina, vitamina B6 i B12 ) već i vitamina C.

Vitamin C je poznati antioksidans, no iznimno je bitan i za iskorištenje masti kao izvora energije. Stoga ne čudi kako manjak vitamina C može imati za posljedicu umor i iscrpljenost. U borbi protiv umora i u stimulaciji energije važnu ulogu ima i željezo. Poznato je da deficit željeza narušava tjelesnu aktivnost, uzrokujući umor i letargiju, smanjuje radnu sposobnost i usporava misaone procese stoga je u prehranu poželjno uključiti namirnice bogate željezom poput mesa, ribe, mahunarki, ali i tamno zeleno lisnato povrće.

Osim vitamina i minerala, u borbi protiv stresa i iscrpljenosti mogli bismo iskoristiti i pozitivne učinke pojedinih biljaka, kao što su guarana i crna maca.

Guarana je biljka amazonskih područja s dugom tradicijom upotrebe. Autohtono stanovništvo izuzetno je cijenilo ovo biljku upravo zahvaljujući stimulirajućem učinku, pa tako postoje zapisi da su pili guranu kako bi mogli loviti dulji period bez umaranja. Danas znamo da je za energetski boost koji pruža guarana zaslužan kofein kojeg sadrži u značajnoj količini, no čini se da najpoznatiji stimulans središnjeg živčanog sustava nije jedina aktivna tvar zaslužna za blagodati biljke. Guarana sadrži i flavanoide (katehine i epikatehine) te proantocijanidine koji pružaju dodatne pozitivne učinke na zdravlje, i to prvenstveno na pamćenje, ali i općenito kognitivne performanse.

Osim toga, jedna studija je utvrdila kako guarana može biti zaštitnik kod tjelesnih i psiholoških posljedica stresa.

S druge strane, tradicionalno vjerovanje je i to da da se peruanska biljka maca, točnije crna maca (jedna od tri komercijalno uzgajane vrste) pridonosi povećanju energije te smanjenju umora. Energizirajući učinak mace potvrđuje i znanost. U studiji objavljenoj 2005. godine u časopisu Anales de la Facultad de la Medicina nogometni tim grada Cusco smješten na 3400 metara nadmorske visine uzimalo je 1500 mg mace kroz period od 60 dana. Istraživački tim je pratio brzinu, kao i potrošnju kisika prije i nakon dvomjesečne primjene mace. Rezultati su pokazali povećanje tjelesnih perfomansi, te posebice povećanje potrošnje kisika za čak 33 %. Na temelju rezultata, autori su zaključili da maca može poboljšati razinu energiju te izvedbu i to ne samo kod sportaša, već kod svih.

B•Dynamic: dnevna doza vitamina, minerala i korisnih biljnih eksrakata

Kako bismo se othrvali stresu, umoru i iscrpljenosti, u svoju dnevnu rutinu možemo uvrstiti i dodatke prehrani koji će nam poslužiti kao dnevna doza vitamina i minerala te možda još i nekih korisnih biljnih ekstrakata. B•DYNAMIC je najnoviji dodatak u Bioandina kolekciji te će biti koristan svim ženama i muškarcima koji žele smanjiti umor i iscrpljenost, a povećati si energiju kako bi u svojoj svakodnevnici bili produktivniji i prisutniji.

Energija, balans i fokus trebaju nam svima bez obzira kojim se poslom bavili B•Dynamic sadrži 3 biljna ekstrakta: crnu macu i guaranu, koji djeluju kao prirodni stimulansi i sredstva za povećanje energije, kao i za poboljšanje koncentracije, što je iznimno bitno svima nama koji živimo ubrzanim životom punim obaveza.

Uz to sadrži i ekstrakt ploda camu camua, najboljeg prirodnog izvora vitamina C. Sadrži i vitamine B kompleksa i vitamin D, a svi ti vitamini svaki na svoj način utječu na podizanje energije, jačanje imuniteta te bolju mišićnu, kognitivnu i živčanu funkciju.

Dodana su i 2 minerala: željezo, koje je iznimno bitno za prijenos kisika u našem organizmu, ali i krom koji doprinosi održavanju normalne razine glukoze u krvi. Cijela formulacije je zaokružena dodatkom L-Citrulina, aminokiseline koja utječe na proširenje krvnih žila te na taj način ima brojne zdravstvene dobrobiti.

Bioandina nam donosi jedinstven proizvod koji spaja najbolje od prirode i znanosti za podizanje kvalitete naših života ispunjenih energijom, balansom i fokusom.

Bioandina B•Dynamic doprinosi:

• Normalnom metabolizmu stvaranja energije
• Smanjenu umora i iscrpljenosti
• Normalnoj funkciji imunološkog sustava
• Zaštiti stanica od oksidativnog stresa
• Normalnoj kognitivnoj i psihološkoj funkciji
• Održavanju normalne razine glukoze u krvi

 

SPONZORIRANI SADRŽAJ

 

Možda želite pročitati i sljedeće:

Osjećate se umorno, iscrpljeno, bez energije? Probajte ovaj prirodni suplement prepun moćnih biljaka

Razgovarali smo s influencericom Anom Vladusic o životnim navikama koje joj pomažu održati životni sklad i dobro zdravlje 

 

 

Literatura:

Hanna, M., Jaqua, E., Nguyen, V., Clay, J. (2022) B Vitamins: Functions and Uses in Medicine. The Permanente journal. 26(2). 89-97.

Kasprzak, D., Jodlowska-Jedrych, B., Borowska, K., Wojtowicz, A. (2018). Lepidium meyenii (Maca) – multidirectional health effects – review. Current Issues in Pharmacy and Medical Sciences. 31. 107-112.

Kennedy D.O. (2016). B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy–A Review. Nutrients. 8(2) 68.

Tardy, A.L., Pouteau, E., Marquez, D., Yilmaz, C., Scholey, A. (2020). Vitamins and Minerals for Energy, Fatigue and Cognition: A Narrative Review of the Biochemical and Clinical Evidence. Nutrients. 12(1). 228

Schimpl, F.C., da Silva, J.F., Gonçalves JF, Mazzafera P. Guarana: revisiting a highly caffeinated plant from the Amazon. Journal of Ethnopharmacology. 150(1). 14-31.

da Silva Leitão Peres, N. , Cabrera Parra Bortoluzzi, L., Medeiros Marques, L.L., Formigoni, M., Fuchs, R.H.B., Droval, A.A., Reitz Cardoso, F.A. (2020). Medicinal effects of Peruvian maca (Lepidium meyenii): a review. Food & Function journal. 11(1). 83-92.

Young, L.M., Pipingas, A., White, D.J., Gauci, S., Scholey, A. (2019). A Systematic Review and Meta-Analysis of B Vitamin Supplementation on Depressive Symptoms, Anxiety, and Stress: Effects on Healthy and ‘At-Risk’ Individuals. Nutrients. 11(9). 2232.

Zhu, H., Xu, W., Wang, N., Jiang, W., Cheng,Y., Guo, Y., Yao, W., Hu, B., Du, P., Qian, H. (2021) Anti-fatigue effect of Lepidium meyenii Walp. (Maca) on preventing mitochondria-mediated muscle damage and oxidative stress in vivo and vitro. Food & Function journal. 12(7). 3132-3141.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.