Marina Ćosić: Budi promjena koju želiš vidjeti

jelena pervan
Jelena Pervan: U Kuću od priča dobrodošla su sva djeca koja vole priče
31. svibnja 2020.
Receptura za izradu prirodne kreme za lice
3. lipnja 2020.

 

Iako nam život nerijetko donese nepredviđene okolnosti, mi smo ti koji biramo i odlučujemo kako ćemo se u danim okolnostima ponašati i kako ćemo na podražaje iz okoline odgovoriti. Sa svakom svojom mišlju i riječju mi privlačimo u svoj život ono što izgovaramo, i time kreiramo svoju stvarnost. Doslovno.

Prije nekih 18 godina kada sam završavala srednju školu, razrednica nam je zadnji sat poklonila poruke za život. Neke smo izvlačili i svatko je dobio jednu, a drugu, zajedničku nam je napisala na ploču i dala ispisanu na papiru. Zvučala je otprilike ovako. ‘Uvijek pazi na svoje misli, jer one postaju riječi. Uvijek pazi na svoje riječi, jer one postaju djela. Uvijek pazi na svoja djela, jer ona postaju navike. Uvijek pazi na svoje navike, to će biti tvoja sudbina.’ Ove riječi u meni su odmah izazvale reakciju, spremila sam ih i u narednim godinama često im se vraćala. U tom trenutku osjetila sam dubinu, snagu i važnost riječi ispisanih na papiru, iako mi se čini da su mi trebale godine da postanu integrirani dio mene. Sjećam se da sam ih zalijepila prvo u ormar zajedno s hrpom drugih slika i poruka, da bih je kasnije preselila u razne bilježnice i kutije. Često sam je čitala, ponavljala, razmišljala, na onoj razini na kojoj je dopirala do mene. Danas sam svjesna da me velikim dijelom oblikovala te da je odigrala značajnu ulogu u mom razvoju koju osjećam svaki dan.

budi promjena

Što su uopće misli?

Misli su složene elektro-kemijske reakcije na podražaje koji dolaze izvana ili iznutra. Svaka misao izaziva u nama neku vrstu osjećaja, emocije, dok emocije privlače određena iskustva u naš život, o čemu ću detaljnije pisati u sljedećem članku. Ono što je bitno ovdje jest da je misao ta od koje sve počinje. Prosječnom čovjeku dnevno kroz glavu proleti između 50.000 i 70.000 misli, a negdje sam pročitala ili čula da je većina njih negativna. Zamislite samo snagu koje naše nesvjesno ima na naš život.

I zaista, da bi se bilo što u našem životu promijenilo, promjenu moramo prvo misliti. Što je to što želite da bude drugačije? Može to biti odnos prema sebi ili drugima, način života, posao, veza, navike, emocije, način razmišljanja, bilo što. U trenutku kada ste načisto s time, krećete na sljedeći korak.

budi promjena

Riječi su moćan alat u kreiranju života

Kao mala, često sam slušala fraze odraslih poput ‘nemoj to ni izgovarati’, a kako me sve magično, pa čak i okultno, onosvjetsko i nevidljivo od najranijih dana privlačilo, brzo sam postala važnosti koju naše riječi imaju i često sam razmišljala o tome što govorim. Na neki način osjećala sam strahopoštovanje prema riječima. Kada bih rekla nešto negativno za sebe ili druge, uvijek bih osjetila mali ubod u utrobi koji me usmjeravao. Znala sam da nešto ne štima i da krenem u drugom smjeru s onime što govorim, iako ne mogu baš priznati da sam uvijek slušala svoj unutarnji glas.

Izgovaranjem svojih misli, odnosno odabirom riječi stavljamo ulje na vatru emocijama koje su te iste misli kreirale. To je kao da ubrzavamo postupak manifestacije željenog ili neželjenog ishoda. Pa se zapitajte, o čemu zapravo govorite, sebi i drugima? Jesu li vam riječi, kao što vrlo često čujem od drugih, negativne? Ja to ne mogu, nisam talentiran, nije mi jača strana, ne snalazim se dobro, nemam sreće, život je sranje, ružan je dan, stalno sam umorna, nemam volje, ubija me ovaj posao, ubit ću se, ubit će me ove krafne, rastura me… Koliko ste puta čuli druge da tako pričaju, a koliko često i sami izgovarate ovakve fraze?

S druge strane, možete li takve riječi ili fraze zamijeniti ovakvima: kad god se potrudim, mogu sve što zamislim i poželim, vježbom postajem bolji, fokusirana sam na ono što želim raditi, snalazim se dobro jer sam se potrudila, uvijek dobijem ono što trebam dobiti, puno je toga na čemu sam zahvalna u životu, kada sam umorna, tijelo mi govori da trebam napraviti pauzu, bezvoljnost mi pokazuje da trebam gledati u drugom smjeru, ovaj posao me ne ispunjava (i radim na tome da pronađem drugi), i tako u nedogled…

budi promjena

Budi promjena koju želiš vidjeti

Promišljanje o onome što izgovaramo dovest će do toga da se i naše djelovanje, naše akcije i reakcije promijene sukladno onome što smo odabrali izgovoriti. Primjerice, ako želite da svijet postane ljepše mjesto za život, da se potakne promišljanje o ekologiji, da se priroda ne uništava i da ljudi postanu svjesniji svog utjecaja na okoliš, to može biti velik zalogaj. Promijeniti čovječanstvo ne možete preko noći, ali ako vaša misao/ideja o tome potakne strast i ushićenost, nakon čega promislite kako možete krenuti, možda ćete poželjeti svoj dom djelomično ili potpuno pretvoriti u zero-waste dom.

O tome ćete čitati, pričati, raditi male korake svaki dan u tom smjeru, a vaše misli i djelovanje, ukoliko bude opetovano, postaju navike i mogu pokrenuti prave male lavine u vašem životu i okruženju. Ovo je jedan banalan primjer kako mišlju, rječju i djelom u svoj život privlačite nove događaje, ljude i iskustva i zapravo stvarate svoju novu stvarnost.

budi promjena

Nove navike za novi život

Ovaj princip možete primijeniti na bilo koji aspekt življenja. Jedino što je potrebno jest osvijestiti što je to što želite da bude bolje ili drugačije. Kakvu promjenu želite vidjeti? Misao. Tu sve počinje. Uslijedit će riječi, i prvo djelovanje. Što više ovo budete ponavljali, stvarate navike. Navike su nešto za što je potrebno vrijeme, strpljenje i disciplina. Pristupajte im svjesno imajući svoj cilj ispred sebe svaki dan. Put transformacije često može biti ‘bolan’, a razlog za to je jednostavan: naše tijelo i um vole rutinu. Proces koji nam je poznat lakše obavljamo, a za sve novo i nepoznato trošimo više ‘resursa’, što paradoksalno ne znači da se trošimo, nego ovaj put rastemo i razvijamo se. Razvijamo nove moždane ‘mišiće’, u našem mozgu stvaraju se nove veze i zapravo napredujemo. Zar to nije nevjerojatno?

U trenutku kada vam misao postane navika i svakodnevan život, vi ste nova osoba. Došlo je vrijeme u kojem su se otvorili prostori za nezamislivo, a samo je na vama hoćete li potencijal koji postoji prihvatiti i iskoristiti. Sada, kada znamo što je sve moguće i kada nam znanost potvrđuje kako sve oko nas funkcionira, teško je sakriti se od istine. Povratak na staro je nemoguć; ostanak na istom znači životarenje, a ne življenje. A na bogat, ispunjen život svi imamo pravo.

budi promjena

Voljela bih čuti vaše mišljenje ili pitanja o ovoj temi i bilo bi jako drago čuti što imate za reći. Ako vas je članak inspirirao ili potaknuo, otvorio neke nove prostore ili samo želite dati malo podrške što je uvijek dobrodošlo, izdvojite minutu i napišite što mislite ili osjećate. Ako ste spremi za promjenu, dobar je način da započnete komentarom. Neka vaše riječi pokrenu malu lavinu u vašem životu.

 

Možda želite pročitati i prethodne kolumne: Promjena dolazi s čišćenjem. 

 

Marina Ćosić

 

Foto: Marina Ćosić

2 Comments

  1. Isa napisao:

    Draga Marina, hvala ti i na ovom i na prošlom članku, sad već imam osjećaj da smo “kozmičke sestre” jer su me oba članka našla točno usred procesa koja opisuješ u njima 🙂
    Jako cijenim to što radiš i duboko vjerujem da svijet je i da može biti jedno predivno mjesto ali da su mu sada osobe kao ti i inspiracija i savijeti koje daješ prijeko potrebni.

    • Marina napisao:

      Isa, hvala ti od srca na ovom divnom komentaru. Baš si me dotaknula i jako sam sretna da si se pronašla u mojim riječima. To je nekako i moja ideja, vizija i želja, i upravo zato i radim sve što radim. Čitaj nas i dalje! Veselim se budućim virtualnim druženjima. 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.