dawson church um i materija

Dobra knjiga: Dawson Church – Um i materija

 

Znanost je postala suvremeni jezik misticizma. Prema mojem iskustvu poučavanja širom svijeta, čim se u javnosti upotrijebi terminologiju vezanu uz religiju, stare tradicije, svjetovne kulture ili čak new age idealizme, publika se podijeli. Ipak, znanost sjedinjuje – i na taj način stvara zajednicu.

 – Dr. Joseph Dispenza, autor svjetskih uspješnica Stvorite novo ja, Placebo ste vi: ozdravljenje umom je moguće, Ostvari svoje neograničene sposobnosti

 

Dawson Church, autor brojnih knjiga s područja zdravlja, psihologije i duhovnosti, već desetljećima djeluje na području iscjeljivanja. Doktorirao je prirodnu medicinu, a stekao je i certifikat energetske psihologije. Osnovao je Državni institut za integrativnu zdravstvenu skrb (www.NIIH.org) kako bi proučavao te primjenjivao obećavajuće, dokazima potkrijepljene, psihološke i medicinske tehnike.

 

Um i materija, Dawson Church

U knjizi Um i materija, kojom je podjednako oduševio laike i znanstvenike, govori o tome kako energetska polja našeg mozga kreiraju stvarnost. Sve o čemu govori potkrepljeno je brojnim znanstvenim referencama i primjerima iz stvarnog života, što ovu knjigu čini izuzetnom.

Church tvrdi da je naša jedinstvena energija dio ukupne energije Univerzuma i cjelokupnog kreiranja svega što postoji. Kako je sve međusobno povezano i isprepleteno i mi sami imamo ogromne sposobnosti i moći, koje možemo „koristiti“ kada uspijemo naš mozak dovesti u stanje koherentnosti.

Nažalost, većina čovječanstva je zarobljena u vrzinom kolu negativnog razmišljanja, kojemu ne zna i ne uspijeva umaknuti. Sa stajališta evolucijske biologije ovakav moždani ustroj frekvencije straha naše je pretke spašavao, jer ih je držao u repetitivnom razmišljanju i hiperbudnom stanju što im je davalo prednost u pogledu preživljavanja.

dawson church um i materija

Poznato je da je strah emocija najniže frekvencije, dok je ona ljubavi najviše. Sasvim logično djeluje da ne možemo biti uspješni kreatori iz niske energije straha, a za što Church kaže da – Kada je naša svijest narušena stresom, mozak nije koherentan. Ni kreacije uma u tom stanju nisu koherentne. U visoko koherentnim stanjima naš je um sposoban stvoriti zapanjujuće učinke u fizičkom svijetu.

Poznata lifecoach učiteljica Louise Hay govorila je da „Misli koje smo odabrati misliti, alat su kojim oslikavamo platno svoga života.“ Danas su njene teze i dokazali brojni neuroznanstvenici i fizičari, a neke od njih i Church navodi u ovoj knjizi:
– Vibracije mogu dramatično i trenutačno promijeniti konfiguraciju materijalnih predmeta. Svaka frekvencija koja prođe kroz naše tijelo i um organizira molekule našeg tijela.
– Albert Einstein shvaćao je odnos energije i materije. Einstein je zapisao. „Ono što nazivamo materijom, zapravo je energija čija je vibracija toliko snižena kako bi je bilo moguće opaziti osjetilima. Materija ne postoji.“
– Premda je znanost energetska polja nekoć smatrala epifenomenom materije, dokazi u današnje vrijeme upućuju na zaključak da je materija epifenomen energije. To, u kontekstu iscjeljivanja, znači da kad promijenimo svoja energetska polja, stanice materijalnog tijela odgovaraju na tu promjenu.

 

Znanost je ples između unutarnje svijesti i materije

Neuroznanstvenici su izmjerili specifičnu formulu moždanih valova koja je povezana s manifestacijom, a ovo “stanje protoka” može svatko od nas naučiti i primijeniti. Nova otkrića neuroznanosti, elektromagnetizma, vibracije, kvantne fizike, epigenetike i psihologije, povezuju svaki korak u procesu kojim naš um stvara materiju. Sva istraživanja i otkrića pokazuju da se čitav svemir samoorganizira, a kada su naši umovi u stanju protoka, oni koordiniraju s prirodnom inteligencijom koja stvara sve oko nas. Pri tome znanstveni um ne obavlja funkciju nepristranog svjedočenja o objektivnoj pojavi, nego određuje koji će od beskonačnog mora potencijala trepnuti u postojanje kao pojava. Znanost nije objektivno mjerenje materije. Znanost je ples između unutarnje svijesti ili uma znanstvenika i materijalnog svijeta materije.

dawson church um i materija

 

Knjiga Um i materija otkriva nam svaki dio znanstvene zagonetke. Church znanstveno potkrepljuje i iznosi dokaze da vježba navikava mozak na ravnotežu, da koherentna stanja mozga potiču gensku ekspresiju, da EFT uzrokuje dramatične promjene gena, da meditacija regulira gene raka, što nas navodi na duboko razumijevanje ogromnog kreativnog potencijala našeg uma.

Kad se svijest promijeni, mijenjaju se i moždani valovi te se aktiviraju drugi neuralni putovi. Krajnosti su ljubav i strah. Dok smo u stanju straha naš alfa most nestaje. I dalje možemo imati thetu i deltu, ali smo odsječeni od izvora svog podsvjesnog uma te njegove povezanosti s univerzalnom cjelinom. Dok smo u stanju blaženstva, naš mozak iskazuje obrazac probuđenog uma. Dok je naša svijest ispunjena ljubavlju, naš mozak funkcionira znatno drugačije, s velikim količinama thete i delte, uz alfa-most koji nam svijest povezuje s podsvjesnim umom.

Kad meditiramo, tapkamo, primjenjujemo neki drugi oblik energetske psihologije ili na drugi način mijenjamo svijest, mozak se brzo mijenja. Umom je moguće hotimično promijeniti mozak, osobito takozvanim treningom pozornosti. Istinska transformacija stvara nove obrasce neuralnih putova. Naposljetku se promijeni stanje čitavog mozga i uspostavi se nova, zdrava razina homeostaze.

Vjerujem da su mnogi slučajevi remisije kod teških bolesti posljedica utjecaja mentalnih polja. Kad stvaramo mentalno, emocionalno i duhovno polje ljubavi i dobrote, stvaramo i zdrav energetski ekosustav u kojem se naše tijelo regenerira.

Uz ovu nadasve zanimljivu, poučnu i vrlo praktičnu knjigu, razmišljajte izvan granica lokalnog uma. Nabavite svoj priručnik za novu stvarnost te počnite stvarati i provoditi svoje zamisli u svoju realnost, jer kako Church savjetuje – Razmišljajte svjesno. Koristite taj iznimni dar svijesti za usmjeravanje svojih misli umjesto da dopuštate da vas nosi stvarnost. Svijest koja održava višu stvarnost organizira naše neuralne putove. Uvodi naše moždane valove u koherenciju zajedno s našim srcem te svim drugim sustavima našega tijela. U tom stanju sposobni smo funkcionirati na razinama koje nadilaze poznate zakone fizike. Tada se prirodno udružujemo s drugim ljudima te usklađujemo sa širim društvenim poljima pozitivne rezonancije. Sinkroniciteti postaju norma, a ne iznimka.

 

Indira Juratek

 

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potraži u rubrici DOBRA KNJIGA.

 

Foto: Planetopija, Unsplash

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.