kako disati

Dobra knjiga: Kako disati – za bolje zdravlje, veću vitalnost i smireni um

 

Jeste li znali da u jednom danu udahnemo i izdahnemo 20.000 puta, odnosno preko 100 milijuna puta za života?

Disanje je jedina radnja u našem tijelu koja se događa nesvjesno, a možemo ju svjesno kontrolirati. Bez disanja, bez daha, nema života. Svako disanje ipak nije jednako, a o načinu na koji dišemo ovisit će naše zdravlje, količina energije koju imamo, raspoloženje, ukratko kvaliteta života.

Kako disati, Richard Brennan

Richard Brennan učitelj je revolucionarne Alexander tehnike već više od 25 godina. Drži predavanja diljem Europe i u SAD-a i direktor je Centra Alexander tehnike u Galwayu, u Irskoj. Autor je osam knjiga, među kojima se ističu Change Your Posture – Change Your Life (Promijenite svoje držanje, promijenite svoj život) i Back in Balance (Natrag u ravnotežu). Predsjednik je i suosnivač Irskog društva Alexander tehnike (ISATT). Više o njegovom radu možete potražiti na stranici: alexander.ie

kako disati

Knjiga Kako disati praktični je vodič kroz prirodni ritam disanja, a sadrži 30-ak vježbi i tehnika disanja, koje suštinski mogu promijeniti način na koji razmišljamo, djelujemo te kako se osjećamo. Često loše držanje i preveliki stres popraćen napetošću mišića, mogu poremetiti prirodan način disanja, a da osoba toga nije niti svjesna.

Emotivna i stresna razdoblja također posebno utječu na disanje. Na stres najčešće reagiramo zadržavanjem daha. Dok nam je udah nesvjesno prirodan te ćemo udahnuti i ne razmišljajući o tome, pravi izdah najčešće nećemo napraviti i na taj način ćemo sav stres i negativne emocije zadržati u tijelu. Fiziološki gledano zadržavanje daha uzrokuje nakupljanje ugljikovog dioksida koji dodatno pojačava stres u organizmu. U stresnim situacijama većina ljudi će potpuno nesvjesno disati pliće i brže što može prouzročiti dodatni začarani krug loših utjecaja na naš organizam i oslabiti imunitet. „Suprotno uvriježenom mišljenju upravo je izdah, a ne udah, ono što određuje kako dišemo. Ključ prirodnog disanja potpuni je izdah bez napora koji izravno potiče dubok udah bez napora.“

kako disati

Knjiga Kako disati objašnjava nam što se zapravo događa u našem tijelu prilikom disanja, kako i zašto dolazi do problema te nas uči načine kako možemo slijediti prirodan ritam disanja.

„Prirodan način disanja, kkao je opisan u ovoj knjizi, temelji se na načelima Alexandrove tehnike koja je u biti preventivne prirode. Drugim riječima, ako možemo prekinuti štetne navike, automatski će se pojaviti korisniji i zdraviji obrasci disanja. Primjenjujući načela Alexandrovetehnike saznat ćemo da se – umjesto da provodimo određene vježbe ili tehnike disanja – možemo odučiti od loših navika.“

planetopija

Uz revolucionarnu metodu Alexander tehnike te uz mnoštvo praktičnih tehnika, savjeta i vježbi disanja, ova će vam knjiga pomoći da ponovo prodišete i poboljšate sve aspekte svog života.

 

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potraži u rubrici DOBRA KNJIGA.

 

Indira Juratek

 

 

Foto: Unsplash, Planetopija

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.