parallax background

Isprobali smo za tebe: Homeopatijom protiv PMS-a

anima i animus
Najava radionice Nikole Žuvele: Deprogramiranje odnosa
6. veljače 2020.
bar botaničar
Bar Botaničar: Mala oaza zelenila i kulture u centru grada
10. veljače 2020.

 

Bio je to još jedan sivi dan, kao mnogi, ono kada osjećaš da si već previše zaglibio u svojim nekim problemima i teško da se više može pojaviti netko tko će naći rješenje za sve što te muči. Nisu mi svi dani takvi, ima divnih, poletnih, ali zakoračivši u 40 – te godine nakupilo se tereta, fizičkog i psihičkog, kojeg sam osjećala kao nevidljive vreće kamenja koje teglim na leđima.

Zbog mojih dugogodišnjih simptoma, a to su teški PMS i napadi nervoze, koji su se zadnjih godina pomiješali s ulaskom u predmenopauzu, živjela sam svaki mjesec u fazama Dr. Jekyll and Mr. Hyde, uz to i nekih kompulzivnih poremećaja, probala sam već sve i svašta. Ayurvedski preparati, meditacija i akupunktura su me na svoj način ponešto naučile i ponekad mi donijele olakšanje, ali simptomi se nisu trajno povukli.

U dogovoru s Indirom Juratek, urednicom portala Budi dobro, da iskušam i prenesem čitateljima svoje iskustvo raznih tretmana, odabrale smo za prvi članak – homeopatiju. U svrhu ovog istraživanja moj se “teret” pokazao korisnim…

Prvi susret s homeopatkinjom

Pokucala sam na vrata Centra za homeopatiju i energoterapiju BIOHOM, na zagrebačkoj Trešnjevci, homeopatkinje Natalije Zebec. O ovoj grani medicine znala sam u startu vrlo malo, a nisam se previše htjela niti ograničiti ranije definiranim očekivanjima. Iznenadio me podatak koji sam pročitala u čekaonici na letku, da je homeopatija po broju korisnika na svjetskoj razini na drugom mjestu, prije klasične medicine koja je na trećem mjestu.

Natalija je prijazna osoba s kojom razgovor glatko teče, a ja sam bila iskrena i otvorena. Izrecitirala sam svoju životnu dramu – pms monstrum koji se pretvorio u predmenopauza monstruma, uz izljeve nervoze i vikanja. Požalila sam se i na grickanje noktiju i vrćenje kose po rukama, koje me prati veći dio života. Na površinu su u našem razgovoru izašli i problemi u odnosu sa suprugom, poneke teške obiteljske situacije u mladosti, nedostatak samopouzdanja (da me površno znate ne bi to rekli) u realizaciji nekih želja i ambicija. Potekle su i suze zbog odnosa s najbližima…

Ono što mi se na našem prvom susretu najviše svidjelo je da mi je Natalija postavila neka neočekivana podpitanja i nekim mojim ustaljenim razmišljanjima o životnim situacijama dala mogućnost zaokreta. Pred kraj tretmana dala mi je nekoliko malih kuglica (stručno se zove homeopatski pripravak) u plastičnoj kutijici i rekla kako ću ih i kada popiti. Otišla sam kući s osjećajem da mi se nekoliko životnih tema uzdrmalo, neke su stvari izašle na površinu koje sam potiskivala zbog mira u kući. Nije bilo ugodno, ali ni loše.

homeopatija

Zaključak ovog susreta definitivno je bio – od Natalije sam dobila razgovor kakav bi čovjek očekivao od psihologa/psihijatra (podebljano). Naime, nekoliko sam se puta u nekim teškim situacijama kakve mnogi povremeno prolaze u životu susrela sa spomenutim predstavnicima tih profesija i utisak njihovih terapija nije bio bog zna kakav, kao ni pomoć (osim prepisivanja tableta za smirenje ili antidepresiva koje sam odbila).

Moje iskustvo terapije homeopatskim pripravkom

S uzimanjem homeopatskih kuglica pričekala sam dva dana, nekako sam osluškivala u sebi koji bi dan bio dobar, jer sam osjetila da to vjerojatno neće biti lako iskustvo. Kako bi doista i moglo biti takvo, ako se rješevaju dugogodišnje tegobe?!

Tijekom uzimanja tableta snivala sam vrlo životopisne snove. Dan kasnije imala sam svoj prvi, unutar ovog tretmana, doživljeni emocionalni roller coster. Možda sam nekako očekivala da će, ako se slično desi, biti vezano za nagomilane potisnute osjećaje ljutnje prema suprugu, ali nije – odrazio se prvo na jedan prijateljsko-poslovni odnos u kojem sam unutar sebe bila u konfuziji i stvarala si kroz duži period osjećaj manje vrijednosti i odbačenosti. Bila je to eksplozija emocija koje su izašle iz mene u jednom danu. Iskreno, nisam to odmah povezala s homeopatijom. Međutim, potom je došlo do određenog olakšanja mojih osjećaja oko i u tom odnosu, koje traje do danas. PMS koji je uslijedio je bio dosta težak, kao i situacija oko svakodnevne rutine grickanja noktiju koja se nije smanjila. Ipak, uspjela sam u istom mjesecu sa svojim suprugom obaviti mirno jedan važan razgovor kojeg sam odgađala pola godine i to je bilo fascinantno iskustvo s olakšanjem, koje je trajalo nešto kraći period, jer ima još tema o kojima trebamo razgovarati.

Priznajem da u tom prvom valu nakon susreta s Natalijom i homeopatijom nisam baš dobro razumjela što se događa, i što je, a što nije, u tih mjesec dana, bilo uzrokovano ovim liječenjem. Naime, mjesečnica koju sam dobila bila je dosta teška, možda čak i bolnija nego inače. No nakon mjesec dana osjećala sam se malo lakše, popravilo mi se raspoloženje. Ako je i bilo dvojbi o nastavku tretmana, zbog ovog članka nisam mogla odustati.

homeopatija

Na drugi susret stigla sam dobro raspoložena. Nismo toliko pričale o prošlosti, nije bilo suza, osjećala sam neki optimizam. Iskreno sam joj rekla da su se neki simptomi, naročito oko PMS-a, bolne menstruacije i nervoze čak pojačali, al` da sam ukupno nešto bolje. Razgovor je bio zanimljiv, više usredotočen na svakodnevne događaje i peripetije oko odgoja djece. Rekla mi je da ćemo dodati nove priprevke i tražiti dalje, da sve nije gotovo. Požalila sam se i na bolove u zglobovima koji me već neko vrijeme prate pa sam dobila malene kuglice i za to, koje su u narednom periodu donijele poboljšanje tih simptoma.

Istu večer sam uzela prve kuglice (ne one za zglobove) i uskoro upala u još jedan roller coster emocija, uglavnom nervoze i ljutnje usmjerene prema nekim bliskim osobama. U međuvremenu mi se pokvario jedan zub, zbog kojeg je dio lica lagano natekao. Zubar mi je propisao antibiotik. No, kako sam zbog nekih razloga nekoliko mjeseci ranije već bila uzela antibiotik nisam htjela opet. Nazivam Nataliju i pitam je ima li neka alternativa antibioticima, jer bi ih svakako izbjegla. Kaže da ima i nakon što sam odgovorila na niz pitanja o stanju u ustima – daje mi kuglice. Tri?! Halo! Ono – što mogu tri male kuglice, pitala sam se – naspram moćnom antibiotiku. No, odlučila sam probati, bol u zubu nije bila toliko nepodnošljiva da ne bih mogla. I uspjelo je! Nakon dan i pol bol je popustila, a otok se povukao. Naravno, zub je trebalo popraviti, ali je sve prošlo bez antibiotika.

homeopatija

Vezano za menstruaciju i bolove te količinu krvi u drugom mjesecu od početka tretmana, primijetila sam poboljšanje, doduše jedva primjetno. Idući susret s Natalijom donio je nastavak kvalitetnog razgovora, ispričala sam što se događalo i ponovno dobila homeopatski pripravak.

I tad se dogodilo jedno malo “čudo”. Naime, moj PMS često je bio popraćen nervoznom galamom kao i moje reakcije kad sam bila umorna. Sama sam sebi bila teška, ali se godinama nisam mogla iskobeljati iz toga, usprkos jakoj svjesnosti da to nije dobro. I tad, u jednoj stresnoj obiteljskoj situaciji na koju sam počela reagirati nervozom i povišenim tonom, samo sam se odjednom srušila u krevet u suzama. Moja me obitelj čekala da izađemo iz kuće, da sve kao uvijek organiziram, a ja se nisam mogla pomaknuti. Sami su otišli na mjesto gdje smo trebali svi zajedno. Želju za sukobom, svađom i galamom zamijenila je tuga i spoznaja da zapravo ne moram ništa, pa čak ni boriti se! Na prvu mnogima možda to može izgledati kao “no big deal”, ali iza toga stoji veliko olakšanje!

Nakon još jednog sličnog događaja koji se dogodio za par dana, opet su se umjesto svađe i nervoze pojavile tuga i suze i ponovno osjećaj da se ne moram s nikim boriti. I olakšanje. Osjetila sam da

je to – to! Bio je to trenutak kad jednostavno znaš da se nešto odčepilo.

Uslijedila je treća, ovaj put znatno blaža menstruacija. Lakša po simptomima PMS-a i bolovima. Na skali do deset, ako je ranije bilo devet, sad je prošlo s četiri. Ne moram posebno ni naglašavati koliko me to jako razveselio.

Na našem idućem susretu Nataliji sam ispričala ovo osvježavajuće iskustvo, rekla sam joj da je to za mene veliki događaj, ali sam se i potužila kako se situacija oko kompulzivnog ponašanja grickanja noktiju nije promijenila. I na ovom sam susretu bila opuštena, osjećala sam općenito manje tereta na leđima. Pričale smo dosta o mom djetinjstvu te da bi možda ono moglo biti veza prema rješenju kompulzivnog ponašanja, no odlučile smo za sada to ostaviti sa strane i prvo završiti s  PMS-om. Nastavljamo s istim kuglicama.

I sad smo već blizu danima u kojima ovo pišem. Iduća tura homeopatskog pripravka donijela mi je još jedno olakšanje i razgovor s još jednom osobom u mome bližem okružju s kojom imam povremeno teške situacije. Ponovno je došlo olakšanje i potom poboljšanje odnosa, no kako je od toga prošlo tek deset dana, ne mogu još govoriti o tome je li dugoročno. Pritom, ulazim ovih dana polagano u PMS razdoblje, za sada bez nervoze i galame…

Zaključak o liječenju PMS-a homeopatijom

Zaključno, tretmani i druženje s Natalijom pokazali su se vrlo korisnima, osjećam se bolje i lakše se diše. Kada su me prijateljice pitale – za što se sve može ići kod nje, odgovorila sam da mi se čini – gotovo za sve, mislim može se doći i reći da se npr. osjeća emocionalna konfuzija u životu, ali jednako tako i za klasične zdravstvene probleme, alergije i drugo.

Dobila sam jedan cjeloviti uvid u svoje stanje s mnogo spoznaja i olakšanja.

Poznanstvo s Natalijom bilo je kao jedno putovanje. Nastavit ću ovaj tretman bez obzira na članak, baš me zanima kakvi će biti rezultati nakon šest mjeseci. Tko zna možda vam i o tome nešto napišem…

homeopatija

Natalija Zebec

Riječ homeopatkinje Natalije Zebec

Homeopatija je komplementarna grana medicine koja daje važnost individualnom i holističkom pristupu. Kada se prvi put obratite homeopatu očekuje vas ugodan razgovor. Osim uzimanja općenite anamneze o dosadašnjim bolestima i fizičkim simptomima, razgovarat ćemo i o Vašem raspoloženju i emocionalnom stanju. Po potrebi otići ćemo korak dublje i razgovarati o svim emocionalno i psihološki zahtjevnim situacijama koje ste doživjeli i koje su ostavile određeni trag na Vama, stvorili neke obrasce ponašanja i reakcija, aktivirali neke fizičke bolesti… na neki način i formirali ono što ste danas.

Upravo ta cjelina potrebna je da bi se odredio homeopatski konstitucijski lijek koji će djelovati na fizičkoj, psihičkoj i emocionalnoj razini. Tako odabrani lijek može dovesti do spomenutih „roller coastera“ u kojima na energetskoj razini puno intenzivnije doživljavamo svoje obrasce ponašanja i emocionalne reakcije. Razne životne situacije koje su ostavile trag na nama dovele su i do disbalansa u našoj vitalnoj energiji i aktivirale neke fizičke bolesti ili emocionalno/psihološke probleme. Homeopatski konstitucijski lijek nam pomaže da ih jasnije vidimo i osvijestimo, a istovremeno se uspostavlja ravnoteža u našoj vitalnoj energiji. Samim time doći će do povlačenja bolesti ili određenog problema zbog kojeg ste došli.

U samoj izradi homeopatskih lijekova koriste se metode kojima se smanjuje materijalna supstanca, a tzv. potenciranjem se pojačava energetski efekt lijeka. U tome i je smisao homeopatije; doza koja ne može stvoriti nuspojavu, ali je izuzetno jaki aktivator imunološkog sustava i vitalne energije.

Bez obzira što su homeopatski lijekovi prirodni, nikako ne bih savjetovala njihovo korištenje bez savjetovanja s homeopatom. Svatko od nas je drugačiji i poseban, a sitne će razlike, u naizgled istim problemima, odrediti koji je homeopatski lijek potreban upravo Vama.

 

Foto: Unsplash, Pexels, Freepik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.