parallax background

Ovogodišnji Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se pod temom #GenerationRestoration

5. lipnja 2021.
kolagen kava
Osvojit će vas ova kremasta kava s kolagenom
4. lipnja 2021.
porin
Dodijeljena je glazbena nagrada Porin, razgovarali smo s Pavelom, Urbanom i Je Veux
6. lipnja 2021.

 

Danas se obilježava Svjetski dan zaštite okoliša, ove godine pod temom #GenerationRestoration čime se želi naglasiti potreba za resetiranjem odnosa čovječanstva spram prirode.

Današnji dan ujedno označava i pokretanje UN-ovog Desetljeća za obnovu ekosustava, desetogodišnjeg globalnog poticanja sprječavanja, zaustavljanja i preokretanja degradacije ekosustava.

“Lako je izgubiti nadu kad pomislimo na veličinu izazova s kojima se suočavamo i lavinu loših vijesti pred kojima se budimo svako jutro”, rekla je Inger Andersen, izvršna direktorica Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP).

„Ali baš kao što smo uzrokovali klimatsku krizu, krizu biološke raznolikosti i onečišćenje, možemo preokrenuti štetu koju smo napravili; možemo biti prva generacija koja je zamislila, ponovno stvorila i obnovila prirodu kako bi pokrenula akciju za bolji svijet.”

dan zaštite okoliša

Ove godine Pakistan je zemlja domaćin Svjetskog dana zaštite okoliša i prikazuje vlastite inicijative za obnovu, kao što je projekt Twn Billion Tree Tsunami, čiji je cilj zasaditi 10 milijardi stabala do 2023. Pakistan, jedna od zemalja kojoj prijeti najveća opasnost od klimatskih promjena, također je pokrenuo Fond za obnovu ekosustava kako bi podržao prirodna rješenja za klimatske promjene.

„Priroda može i mora biti dio rješenja s rastom međunarodnog zamaha za dekarbonizaciju svih sektora naših gospodarstava. Obnova ekosustava može pomoći u zaštiti i poboljšanju egzistencije, reguliranju bolesti, smanjenju rizika od prirodnih katastrofa i pridonijeti postizanju ciljeva održivog razvoja do 2030. godine.“ Inger Andersen, izvršna direktorica UNEP-a

dan zaštite okoliša

Nedavno UNEP-ovo izvješće pokazalo je da su ekonomske koristi obnove ekosustava uvjerljive. Od danas do 2030. obnova 350 milijuna hektara degradiranih kopnenih i vodenih ekosustava mogla bi generirati 9 bilijuna američkih dolara u uslugama ekosustava i ukloniti do 26 gigatona stakleničkih plinova iz atmosfere. Ekonomske su koristi deset puta veće od troškova ulaganja, dok je nepoduzimanje najmanje tri puta skuplje od obnove ekosustava.

Planovi oporavka od pandemije nude priliku koja se jednom u životu zacrta novi put preusmjeravanjem ulaganja u „ekonomiju obnavljanja“ koja može osigurati milijune zelenih radnih mjesta.

5. lipnja ljudi širom svijeta predstavit će svoje napore na obnavljanju prirodnog svijeta, od sadnje drveća u Indiji do čišćenja plaža u Hong Kongu i čišćenja zajednica u Keniji. Mnogi se još pridružuju na društvenim mrežama, sudjelujući u Snap Challengeu kako bi pokazali kako će promijeniti ponašanje kako bi postali dio #GenerationRestoration.

Sva događanja vezana za Svjetski dan zaštite okoliša možete pratiti na web stranici worldenvironmentday.global

dan zaštite okoliša

 

 

Izvor: UNEP

Foto: Pexels, Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.