6 ideja kako obnoviti energiju nakon posla

 

Provodite radne dane za svojim stolom baveći se zabrinutim klijentima, kupcima i kolegama licem u lice na kameri ili uživo.

Dok duboko udišete, osjećate kako se vaša energija postupno troši. Najviše to mogu potvrditi introvertne osobe koje imaju veću potrebu za privatnošću i obnavljanjem energije što je u potpunosti razumljivo. Nitko ne može očekivati od sebe da bi 100 % svog vremena trebao biti “uključen”. Svima treba vrijeme odmaka od užurbanosti i usmjerenje na neke od načina obnavljanja energije kako bismo bili produktivni u svim segmentima.

Energija se treba obnavljati svakodnevno nakon radnog vremena budući da je punjenje i odmak od tehnologije prijeko potreban kako bi se uspostavila zdrava ravnoteža između poslovnog i privatnog života te poboljšala ukupna kvaliteta življenja.

6 ideja kako obnoviti energiju nakon posla

Pišemo vam nekoliko brzih i jednostavnih načina na koje možete pronaći malo mira i napuniti baterije:

1. PROZOR
Vrlo je jednostavno, priđite prozoru i dopustite si samo promatrati svijet iz sigurnosti mjesta na kojem se nalazite. Šalica kave ili čaja može dodatno ojačati terapeutski učinak samog bivanja i promatranja. Ovakav trenutak dopušta uključivanje mašte i vizualiziranje budućih putovanja ili novih aktivnost što je zapravo jedna od tehnika održavanja pozitivne energije i potencijalnog ostvarivanja događaja u budućnosti. Cilj trenutka je da si dopustite odmor i da se odmaknete od buke te umirite um i biće nakon cjelodvenog ekstrovertiranja.

prozor

2. IZRAZITE SE
Pronađite način koji će vam omogućiti izraziti kreativnu energiju. Kreativnost nam pomaže da ostanemo mirni, fokusirani i u dodiru sa samim sobom, van posla i svih poslovnih obaveza koje nakon radnog vremena treba ostaviti za radnim stolom. Vrijeme nakon posla je vrijeme za vas, ne trebate osjećati dužnost razmišljati o poslu već imate potpuno pravo usmjeriti na sebe. Izrada nečega što je živopisno, glazbeno ili kazališno može biti korisna promjena ritma u monotonim danima.

Kada je kreativnost u pitanju, ne morate krenuti u stvaranje remek-djela kako biste iskoristili tihi i maštoviti postupak umjetničkog izražavanja. Postoje i razni mrežni tečajevi iz umjetnosti, obrta, glazbe, kazališta, kreativnog pisanja i sličnih zanimanja, a dostupni su svima, bez obzira na razinu vještine. Nema potrebe odgađati testiranje svojih kreativnih talenata do umirovljenja ili kraja pandemije. Iskoristite blagodati kreativnog mentalnog odmora sada.

kreativnost

3. VJEŽBAJTE
Kretanjem pokrećemo ne samo fizičku već i biokemijsku reakciju koja dovodi do osjećaja zadovoljstva i obnovljene energije. Nije važno u kojem obliku ćete se pokrenuti, bitno je da se držite ritma koji vama odgovara kako biste oslobodili napetost i održali pozitivan um i duh.

tjelovježba

4. VOŽNJA AUTOMOBILOM
Odvezite se do mirnog, prirodnog područja kako biste se izgubili u mirisu drveća, osjećali se smireno talasajućim vodama ili uživali u veličanstvu planina. Možda će vam biti i opuštajuće uključiti omiljenu glazbu i razgledati vlastiti kvart bez odredišta na umu. Odmaknite se od planova i samo lutajte.

kako obnoviti energiju

5. PRAKSA MINDFULNESS-A
Nakon što isključite računalo, odvojite nekoliko minuta za meditaciju. Čitajte u mirnom prostoru da biste se odmaknuli iz svakodnevnog ritma i stvorili mjesto iscjeljenja. Iznesite svoje misli i osjećaje u pisanom obliku, bez potrebe da ih pregovarate ili opravdavate drugima. Ili samo jednostavno sjednite kratko i ne radite apsolutno ništa.

kako meditirati

6. ODMAK OD TEHNOLOGIJE
Pokušajte u večernjim satima u potpunosti se odmaknuti od tehnologije, mail-ova, društvenih mreža i sličnih distraktora i prepustite se nekoj umirujućoj slobodnoj aktivnosti kao što je čitanje knjige, slušanje muzike, crtanjei i slično. Radite to isključivo za sebe i koristite maštu kao kanale kroz koji se provlačite do smirenja i tišine. Pokušajte takve trenutke zadržati za sebe, a ne ciljati objavljivanje na društvenim mrežama kako biste dokazali drugima da ste aktivni i van radnog vremena.

kako obnoviti enrgiju nakon psola

Vrijeme nakon radnog vremena posvetite sebi i sve što radite, radite to za sebe. Individualna vrijednost se ne očituje kroz produktivnost i ispunjenost dana, jer to su ionako pojmovi i strukture koje smo sami izmislili i sebi nametnuli. Vrijedimo samim time što postojimo, zato si dopustite da se odmorite i obnovite.

 

 

Dajana Kocijan

– Crtanjem, pisanjem i čitanjem umirujem kišu misli te istražujem i širim vidike o nepoznatom. Vjerujem u vezu uma i tijela uz pomoć koje lakše kristaliziram spoznaju da nalet snage mogu uhvatiti u tragovima vlastitih slabosti. Ruke su moj najveći lijek, a ono čemu težim može se svesti na tri imperativa: voli, ljubi i čuvaj.

 

 

Foto: Pexels, Unsplash

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.