parallax background

Kako prepoznati i kupiti kvalitetno eterično ulje?

kako biti sretan
Tjedni jyotish horoskop: tjedan strasti i nemira
kolovoz 19, 2019
psi i mačke
Je li pametno pse i mačke hraniti vegetarijanski?
kolovoz 21, 2019

 

Eterična ulja su visoko koncentrirani ekstrakti koji se dobivaju iz različitih dijelova biljke (cvijet, list, korijen, plod, sjemenke, kora, smola, trava, iglice crnogorice) destilacijom vodenom parom ili hladnim tiještenjem. Eterična ulja, iako se zovu ulja, nisu uljne teksture i ne tope se u vodi nego se otapaju u biljnim uljima i voskovima.

 

Gotovo nikada se ne nanose nerazrijeđena na kožu, jer vrlo brzo ulaze u organizam i mogu uzrokovati kožne iritacije te ih zato nanosimo razrijeđene u biljnim uljima.

Obično se koriste u koncentracijama od 0,5 – 2 % za njegu lica, 1 – 5 % za njegu tijela, 2 – 5 % za aromamasaže, 5-20 % za lokalno nanošenje. Djeluju istovremeno na fizičkoj razini i na ne-fizičkoj razini preko naših misli i emocija.

Eterična ulja koja se koriste u aromaterapiji moraju biti kvalitetna i potpuno prirodna kako bi imala terapeutsko djelovanje. Na našem tržištu postoje različite vrste eteričnih ulja pa obratite pažnju prilikom kupovine, jer u trgovinama, ljekarnama i drogerijama naći ćete puno sintetskih eteričnih ulja. Prava eterična ulja sadrže stotinu različitih tvari i nemoguće je napraviti identičnu sintetsku kopiju u laboratoriju.

eterična ulja

Kako prepoznati kvalitetno eterično ulje?

Prepoznati kvalitetno eterično ulje zapravo je jednostavno, potrebno je samo obratiti pažnju na deklaraciju (etiketu) s bočice.

Na etiketi eteričnog ulja trebaju biti navedeni slijedeći podaci:

– naziv biljke na latinskom jeziku (npr. Citrus limon)

– dio biljke iz koje je proizvedeno eterično ulje (npr. usplođe)

– način dobivanja eteričnog ulja (npr. hladno tiještenje)

– način uzgoja (npr. organski uzgoj)

– kemijski sastav tj. kemotip (npr. limonen, beta-pinen…)

– zemlja porijekla (npr. Italija)

– lot broj tj. broj serije

– rok trajanja.

Ako neki od tih podataka nedostaje na bočici eteričnog ulja vjerojatno se radi o ulju loše kvalitete, sumnjivog sastava koje se ne preporučuje koristiti na koži, jer eterična ulja se ne zadržavaju na površini naše kože nego prodiru u cijeli organizam.

Natpis “100 % prirodno eterično ulje” na etiketi ne znači ništa ukoliko nema gore navedenih podataka na deklaraciji. Obratite pažnju i na to da su kvalitetna eterična ulja pakirana isključivo u bočice od tamnog stakla (tamno plave ili tamno smeđe boje).

eterična ulja

Iz nekih biljaka dobiva se nekoliko različitih vrsta eteričnih ulja koja imaju različito djelovanje, jer se razlikuju po kemijskom sastavu tzv. kemotipu. To znači da eterična ulja imaju različiti kemijski sastav (i djelovanje) ovisno o staništu, klimatskim razlikama i malim genetskim varijacijama. Npr. ružmarin (Rosmarinus officinalis) ima nekoliko različitih kemotipova: ružmarin cineol, ružmarin verbenon, ružmarin kamfor. Lavanda je ime za cijeli rod biljaka, 40-tak različitih vrsta. Najpoznatije vrste su prava lavanda (Lavandula angustifolia), širokolisna lavanda (Lavandula spica), španjolska lavanda (Lavandula stoechas) i lavandini (Lavandula x hybrida) od kojih su najpoznatiji lavandin klon abrial i lavandin klon super.

 

Ivona Kovačević Nemec

– certificirana fitoaromaterapeutkinja, osnivačica Anahata aromaterapije, yoga učiteljica, Timeline Healing, Reiki i Raindrop terapeut te svakom pacijentu osigurava individualizirani pristup uz detaljno savjetovanje, preporuku gotovih i izradu ciljanih pripravaka te kontinuirano praćenje tijekom terapije

Više na Anahata aromaterapija

 

Foto: Unsplash, Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.