treća čakra

9 asana za podizanje unutarnje vatre – Manipura

 

Treća čakra Manipura smještena je u solarnom pleksusu, između pupka i prsnog koša. Ovdje u centru našeg tijela element vatre pokreće probavnu vatru u fizičkom smislu te našu volju, želju i moć u psihološkom.

Boja joj je žuta, povezana je sa želucem, jetrom, žuči, mišićima, gušteračom i nadbubrežnom žlijezdom. Vatra je element koji transformira i mijenja, za razliku od prve dvije čakre (zemlja, voda) koje su pasivnije i kreću se „go with the flow“ energijom, vatra u stomaku poziva na akciju, na rast, dizanje, voljnost, mijenjanje, entuzijazam.

Osoba kojoj je Manipura balansirana ima zdravu volju i samopouzdanje koje joj pomažu da se pokrene, ostvaruje ono što ima na umu i da jasno postavlja granice sebi i drugima, ima moć da mijenja mentalne obrasce, otpušta loše navike i ponaša se u skladu sa svojim principima i svjetonazorima.

Većina pokazatelja ove čakre u disbalansu su:

– nesigurnost u sebe, manjak samopouzdanja
– odbijanje preuzimanja odgovornosti
– strah, neuroze
– manjak volje, inercija, tromost
– teško govori „ne“ sebi i drugima
– strah od isticanja na bilo koji način
– osjećaj srama
– nemogućnost održavanja discipline
– probavni problemi
– čir na želucu
– kronični umor
– dijabetes
– loš odnos prema vlastitom tijelu (nedostatak tjelovježbe, loša prehrana)
– slabi mišići

Ukoliko je čakra preaktivna dovodi do svojevrsnog „egotripa“, želje za dominacijom, moći i kontrolom.

Znamo da je za natjerati se na tjelovježbu ili bilo kakvu fizičku aktivnost potrebna volja stoga već samo vježbanje osnažuje protok ovog centra. Međutim, u praksi yoge postoje asane koje itekako reguliraju Manipuru. To su svi položaji koji rade na snazi tijela (plankovi, duga držanja, repeticije), vježbe za core (odnosi se na cijeli prostor tijela oko kralježnice, ne samo trbuh), zatim rotacije kralježnice koje potiču detox i masiraju probavne organe, stojeći balansi i balansi na rukama (stojevi, vrane…). Prakticirajući asane koje su nam „teške“ ili postoji određeni otpor prema njima jačaju našu volju i snagu. Npr. ekstenzije kralježnice kao kobra ili puno dublje kao npr. dhanurasana jačaju našu volju pošto se odupiremo gravitaciji i tijelo prirodno na početku ima otpor dok se ne navikne vježbu.

Slijede položaji koji reguliraju protok Manipure

9 asana za podizanje unutarnje vatre – Manipura

1. PLANK

Stanemo u položaj za sklek, dlanovi ispod ramena (zarijemo jagodice u pod da težina tijela pređe na cijeli dlan ne samo na ručni zglob), pete iznad jastučića stopala. Držimo ravnu liniju tijela, zdjelicu možemo malo podvuči i stisnuti stražnjicu. Pazimo da ne propadamo u donjem dijelu leđa. Guramo

Aktivacije: magnetiziramo ruku ruci, nogu nozi i najbitnije dlanove pritišćemo prema stopalima i stopala prema dlanovima. Guramo pod i malo raširimo lopatice. Gledati ispred sebe u jednu točku i disati. Bitno: ostati malo duže nego što želimo, jačamo snagu volje, ne samo mišiće.

plank

2. NISKI PLANK

Gotovo isto poravnanje i aktivacije u tijelu kao u visokom planku, jedino su laktovi savijeni i na podu. Laktovi ispod ramena, aktiviramo ruku prema ruci („magnetiziramo ih“).

plank

3. NAVASANA (BROD)

Sjedimo na sjednim kostima i dignemo noge u zrak sa što ravnijim leđima. Za početak je dobra varijanta s rukama na stražnjim ložama, teža opcija s pruženim rukama i najteža s pruženim nogama. Paziti da se ne lomimo u leđima.

manipura asane

4. SJEDEĆE ROTACIJE (ARDHA MATSYENDRASANA)

Sjedne kosti su čvrsto u podu, kralježnicu prvo izdužimo, a onda se zarotiramo. Svakim udahom osjetimo izduživanje, svakim izdahom twist. Ne mora se vidjeti pulsacija s dahom, bitno je osjetilno. Disati u trbuh i organe. Ostati 5-7 udaha i izdaha i promijeniti strane.

manipura

5. LEŽEĆI TWIST TRBUŠNJAK

Iako ova vježba nije tradicionalna asana nego dolazi iz pilatesa sve češće se (s razlogom) koristi u yoga satovima.
Legnemo na leđa, isprepletemo ruke iza glave i dignemo noge u zrak. Zaljepimo donji dio leđa za pod, odignemo lopatice, zdjelicu i glavu (laktovi nazad ostaju), pupak „vučemo“ prema podu i s izdahom lijevu nogu pružimo, savijemo desno koljeno. Suprotni lakat ide prema suprotnom koljenu. Stisnemo jedno prema drugome dok je pružena noga također aktivna. Udahom dignemo noge u zrak, lopatice i glavu, izdahom promjenimo strane. Ponovimo 10-15 puta.

manipura asane

6. VISOKI LUNGE S ROTACIJOM U ANJALI MUDRI (NAMASTE)

Noge su širine kukova. Prednje koljeno je iznad gležnja, aktiviramo nogu prema nozi (prednji kuk vučemo nazad, stražnji naprijed), izdužujemo kralježnicu i s laktom se rotiramo preko suprotne natkoljenice. Dajemo otpor rukom u nogu i nogom u ruku. Izdužujemo se udahom, rotiramo izdahom.

manipura

7. RATNIK 3

U stojećem položaju, ruke stavimo ispred srca u Anjali mudru (Namaste) i prebacimo težište na jednu nogu. Drugu nogu zategnemo stopalo i počinjemo ići u „vagu“. Pazimo da ne otvaramo kuk pružene noge (mali prst ostaje okomit na pod) i koljeno stajaće noge ostane mikosavinuto, stisnemo gluteus. Držimo leđa ravna, trbuh aktivan. Kroz disanje izdužujemo krunu glave prema naprijed, a stražnju petu prema nazad. Ostanemo 5-7 udaha i izdaha, snažan dah.

manipura asane

8. KOBRA

Legnemo na trbuh, stopala širine kukova, pete malo van, prsti unutra (može i varijanta sa spojenim stopalima, ali pete jednu od druge gurati da se stvara prostor u donjem dijelu leđa). Dlanove položimo na pod iza ramena blizu rebara. Stopala pritisnemo u pod, izdužimo kralježnicu, spojimo lopatice, ramena udaljimo daleko od ušiju i odignemo gornji dio torza od poda. Pubična kost ostaje u podu, srce šaljemo naprijed i gore. Vrat izdužen. Duboko dišemo 5-7 udaha i izdaha.

kobra asana

9. DHANURASANA (LUK)

Legnemo na trbuh. Stopala širine kukova, ruke uz tijelu. Prvo odignemo ruke i noge u zrak, stisnemo trbuh, aktiviramo leđa, zatim savijemo koljena i probamo dohvatiti svoje gležnjeve s vanjske strane.

Ovdje je iznimno bitno držati trbušnjake snažnima da se ne prelomimo u donjem dijelu leđa, osjećati izduživanje kralježnice.

Ne širiti koljena u luku šire od kukova. Istovremeno „šutamo“ stopala prema nazad i vučemo rukama noge, stvaramo otpor što produbljuje položaj. Stopala možemo zategnuti ili pružiti. Vrat izdužen, pogled u jednu točku, dubok snažan dah (5-7 udaha i izdaha).

manipura

 

 

12 asana koje reguliraju protok prve čakre možete pronaći ovdje. 

10 asana koje reguliraju protok druge čakre možete pronaći ovdje.

 

Više o jogi potraži u rubrici SKLADNO TIJELO.

 

 

Arijana Smit

– Učiteljica sam glazbe i yoge (i studentica istih), glazbenica i meditant. Volim s ljubavlju dijeliti svoje gore navedene strasti kroz zabavan, kreativan, razigran način kako bi se iscijelili te dublje povezali sa sobom, drugim živim bićima i Majkom Zemljom.

 

Foto: Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.