lavanda

Lavanda za emotivnu zaštitu i iscjeljenje

 

Kada bih svoje djetinjstvo i otok morala opisati bojama, to bi bile žuta, ljubičasta, plava i zelena. 

Žuta bi bila na vrhu, poput divne tople izmaglice sunca u suton, koje se prelijeva po ljubičastim grmovima lavande, po žutim čupercima smilja i zelenog raslinja i borova koji ih okružuju.

Žuto bi sunce završilo razliveno po moru, čineći ga jačim, prodornijim, dubljim i impresivnijim, a po zalasku sunca, u zraku bi ostao svjež i slatkast miris lavande, tu i tamo začinjen daškom slanog povjetarca kojime maestral zapleše grmovima lavande, smilja, ružmarina, kadulje…svim tim mirisima, bojama, okusima.

Imati ovakvu podlogu za odrastanje i priliku za povratak u ove boje i mirise, svako ljeto ispočetka, jedno je od najvećih privilegija i blagoslova kojih sam itekako svjesna.

Vjerujem da je svijest o ovome bila jedna od ključnih stvari za odluku da sa svojom obitelji pokušam živjeti odgovornije i prema sebi i prema planeti: na način da u svome kućanstvu smanjimo kemikalije, otpad, umjetno i procesirano…a dostupnost biljaka i znanja o njima (koje je nama otočanima nešto lakše, jer se u maloj zajednici prenosi ne samo a koljena na koljeno, već i iz jedne obitelji u drugu), taj proces izuzetno olakšava.

lavanda

Lavanda: Majka i njegovateljica – neizostavni sastojak svake kućne apoteke

Lavandu sam „otkrila“ tek nedavno. Do konkretne odraslosti mi je bila u kategoriji iritantnih, oštrih mirisa kojima nona tjera moljce iz ormara te prva asocijacija na turiste, kroz štandove prepune platnenih, često kičastih vrećica ukrašenih plastičnim ljubičastim vrpcama.

A ona je, saznat ću godinama kasnije, toliko više od toga, dapače smatramo je kraljicom kućne ljekarne i njena je uporaba toliko široka da možemo svaki dan smisliti po jedan recept.

Lavandi pripisujemo arhetip majke: brižnje njegovateljice koja štiti, podržava, iscjeljuje i osigurava emotivnu zaštitu, a njena je uloga čista, bezuvjetna ljubav. Kad osvijestimo da i njeni nusprodukti (et. ulje, hidrolat, macerat) imaju isti takav učinak, onda nam i njeno korištenje donosi neusporedivo više blagodati i zadovoljstva, a zdravlje da ne spominjemo 🙂

lavanda

Vrste lavande

Naziv biljke potječe iz latinskog korijena – lavare: prati, kupati
Dijalekt: levonda

Lavande u svijetu ima 50-ak vrsta, a najznačajnije su tri koje se i najviše uzgajaju:
• Prava lavanda (Lavandula angustifolia Mill, ili uskolisna, francuska, medicinska)
• Širokolisna lavanda (Lavandula latifolia Medic. ili muškatna lavanda, špikinard lavanda)
• Hibridna lavanda (Lavandula hybrid Revechon) koja je nastala spontanim križanjem gornje dvije vrste.
U hrvatskoj je najprostranjenija upravo hvarska lavanda, odnosno lavandin (hibrid prave i širokolisne lavande) i Budrovka (njen grm je veći, cvijetovi su dobro razgranati, listovi su također veći, dužine 5-7 cm i manje su dlakavi)Budrovka daje veće količine eteričnog ulja i vjerojatno je to jedan od razloga njene popularnosti.

Postoje mnogi klonovi lavandina (Lavandula x hybrida), a najčešće nailazimo na:
• Abrial
• Super
• Grosso
• Hvarski lavandin

Lavandini imaju nižu cijenu od prave lavande, pa se prava lavanda često patvori njima. No, to ne znači da ulja lavandina nisu dobra ulja – jesu, samo zbog različitog sastava imaju različito djelovanje od ulja lavande.

lavanda

Primjena
Od lavande koristimo sve:
• Od cvijeta i vrha stapke, procesom destilacije dobijamo eterično ulje i hidrolat.
• Namakanjem cvijeća lavande u hladno prešanim biljnim uljima, dobijamo macerat.
• Eterično ulje, hidrolat i macerate koristimo u kozmetičkoj i parfemskoj industriji, aromaterapiji, te u ljekovite svrhe, kao dio kućne ljekarne.
• Svježi cvijet lavande koristimo u kulinarstvu (potrebno je prethodno namakanje u mlijeku, ili slična tehnika kojom izvlačimo gorčinu i ulje, kako bi nam u jelu ostao samo ugodan okus). U Hvaru se već godinama pravi sladoled od lavande, te razni kolači u kojima je lavanda ili samo začin, ili glavni sastojak.
• Osušeni cvijet pakiran u platenim vrećicama odličan je za očuvanje odjeće, odnosno protiv moljaca u ormarima.
• Osušena vezica lavande (ili sama ili u kombinaciji s npr. kaduljom) izvrsna je za kađenje prostora, za čišćenje energije i smirenje

lavanda

@bigmammamm

Eterično ulje lavande koristi se ovisno o tome koji je tip lavande u pitanju, ali primjena ovih eteričnih ulja je među najopširnijim, a obuhvaća:

Prava lavanda:
Olakšanje bolnih menstruacija, glavobolja i migrena, te iznimna umirujuća svojstva, pomoć kod nervoze, stresa i nesanice.

Širokolisna lavanda:
Snažna regenerativna svojstva – na kožu djeluje zacjeljujuće, regulira lučenje sebuma, ima protugljivično djelovanje, (izvrsna u borbi protiv kožnih i vaginalnih gljivičnih oboljenja)

Lavandin:
Odličan je analgetik (bolni mišići i zglobovi), ima antibakterijsko i protugljivično djelovanje, te je dobar za tretiranje popucalih kapilara.

U odnosu na ostala eterična ulja, eterično ulje lavande se smije direktno nanositi na kožu bez bojazni od alergijskih reakcija te je blagotvoran i za djecu (prije uporabe na koži male djece, ipak se posavjetujte s obiteljskim liječnikom ili aromaterapeutom).

Podijelit ću s vama nekoliko mojih favorita i osobnih receptura te vas pozvati da se okušate u blagotvornom djelovanju lavande – kraljice kućne apoteke.

lavanda

@bigmammamm

Lavandin hidrolat koristite kao tonik za lice (nakon čišćenja lica i kao osvježavanje tokom dana), kao umirujuću i blagotvornu vodicu u slučaju opeklina ili kože predugo izložene suncu.

Osobno ga najviše volim koristiti kao kapi za oči – razbistruje vid, umiruje očne živce i napetost u očnim mišićima.

Vaginalna antiviralna kura – u slučaju blažih infekcija, koristiti uzastopno 5 dana, ujutro i navečer, (nanošenjem putem tampona ili prstom, u rodnicu prema cerviksu). Može se koristiti i na tijelu, na prištićima npr.

Recept: U 20ml kantariona dodajte 20 kapi et. ulja lavande (širokolisna ili lavandin), 20 kapi čajevca i 20 kapi palmarose

lavanda

Repelent za komarce

U bočicu ulijte malo manje od 100ml destilirane vode i hidrolata lavande (omjer 50:50), te dodajte 10ml alkohola, 10ml glicerola, te po 20 kapi eteričnih ulja lavande, citronele i timijana. (Ovaj recept možete izraditi i samo s lavandom, u tom slučaju povećajte broj kapi do 60).

Aromatično maslinovo ulje (za začin jela)

U bocu s maslinovim uljem umetnike nekoliko svježih stabiljka lavande (i sušene su ok), ostavite da se macerira makar 2 tjedna prije uporabe.
Oprez: nemojte pretjerivati s količinom jer će u protivnom okus ulja biti pregorak i nejestiv.

lavanda

Čisto eterično ulje lavande
-Koristim ga na način da nekoliko kapi utrljam na zapešća i dlanove te mirišem kad trebam instant smirenje.
-Pored kreveta imam dekorativni komad drva na koji nakapam nekoliko kapi pred spavanje, za lakši san (također možete jastučnicu posprejati hidrolatom)
-U svaku kupku dodam makar 10-20 kapi lavande
-Kod glavobolje i migrene, natrljam nekoliko kapi na sljepoočnice
-Kod prehlade, u inhalator uz eukaliptus, obavezno dodam i par kapi lavande jer pomaže opuštanju sinusa
-U torbi uvijek imam malu bočicu lavande koja me bez iznimke svaki put smiri, razveseli i podsjeti na mamu, otok i dom 🙂

Napomena: Eterično ulje španjolske lavande je ulje koje treba koristiti s velikim oprezom, jer je neurotoksično, a nestručnom uptrebom vrlo lako može prijeći granicu kada prestaje biti korisno i postaje štetno.

Izvori:
bio-lavanda.com
portal.terra-organica.hr
Usmena predaja, privatno iskustvo

 

Maja Mačković 

– Regresoterapeutkinja i trenerica mindfulnessa, hiper kreativka sa zlatnim rukama. Svoje traume i boli sam pretvorila u iskustva pomoću kojih danas vodim žene na put samoiscjeljenja i ljubavi prema sebi. Njegujem menstrualnu mudrost, ženske cikluse, živim svoju slobodu i obožavam život.

 

mindfulmind.eu

 

Foto: Pexels, Maja Mačković

Regresoterapeutkinja i trenerica mindfulnessa, hiper kreativka sa zlatnim rukama. Svoje traume i boli sam pretvorila u iskustva pomoću kojih danas vodim žene na put samoiscjeljenja i ljubavi prema sebi. Njegujem menstrualnu mudrost, ženske cikluse, živim svoju slobodu i obožavam život.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.