Održiva putovanja: Što su i kako putovati u skladu s prirodom?

Putovanja oplemenjuju. Šire vidike. Uče nas toleranciji. Potiču razumijevanje drugih kultura i drugačijih od nas. Pune srce. Pune oči suzama u prisustvu prekrasnih životnih trenutaka. Zbližavaju ljude. Smanjuju razlike. Čine nas zahvalnima za ono što imamo.

Za mene su putovanja najveća sreća i najbolja životna učiteljica. Putujući učimo o povijesti, umjetnosti, religijama, različitim kulturama, običajima i ljudima. Iako je prošlo više od 20 godina i danas se živo sjećam putovanja koje me promijenilo i pokazalo mi da postoji nešto drugačije od onoga što svakodnevno proživljavam i na što sam navikla.

Mi koji imamo sreću putovati privilegirani smo, jer činimo mali postotak ljudi koji to mogu napraviti, stoga osjećam veliku zahvalnost što mogu istraživati naš prekrasan planet. Ipak, istraživanje planeta ima i svoju ekološku cijenu.

MASOVNI TURIZAM – MOŽEMO LI DRUGAČIJE?

Kao brojne ljudske aktivnosti, putovanja pripadaju u skupinu aktivnosti koje nisu najodrživije. Pogotovo u kontekstu masovnog turizma koji ima brojne negativne učinke na okoliš i ljude. Stavlja ogroman pritisak na prirodu, prometnu i komunalnu infrastrukturu, na lokalno stanovništvo i njihovu kvalitetu života. S druge strane, posjetitelje sve navedeno sprječava da dožive destinaciju onakvom kakva zaista je, umjesto onakve kakva se prikazuje turistima.

KAKO PUTOVATI ODRŽIVIJE?

Dobra priprema je pola održivog putovanja. Prije samog polaska, dobro istražim destinaciju na koju putujem, a svoje ekološke navike prenosim u organizaciju i provedbu putovanja.

Prilikom odabira termina putovanja, pokušavam izbjeći najfrekventnije termine putovanja, poput ljetnih i zimskih praznika te blagdana. Cijene prijevoza, smještaja, ali i kulturnih, povijesnih i drugih atrakcija su znatno niže.

Za prijevoz do bližih destinacija, tražim alternative zračnom prijevozu, poput vlaka, autobusa, dijeljenog automobilskog prijevoza i sl. Kada je zračni prijevoz jedina opcija, biram direktne letove, jer proizvode manje stakleničkih plinova od letova s presjedanjem te vodim računa da putujem sa što manje prtljage.

Prilikom odabira smještaja podržavam male i obiteljske iznajmljivače, jer želim da moj novac ide lokalnoj zajednici, a prednost dajem smještajnim objektima koji brinu o održivosti.

Putnu dokumentaciju nosim u digitalnom obliku i uvijek nosim višekratnu bocu, čašu i pamučne vrećice da izbjegnem stvaranje otpada, pogotovo na lokacijama gdje je sustav recikliranja nerazvijen.

Za mene je najekološkiji i najzdraviji način za istraživanje lokacije hodanje ili bicikliranje. Osim toga, prednost dajem javnom prijevozu i aplikacijama za najam električnih vozila.

Obožavam isprobavati nove okuse – ulična hrana i lokalne tržnice su odličan način za upoznavanje autohtonih okusa, uživanje u sezonskoj hrani lokalnih proizvođača i upijanje atmosfere, a često su i cjenovno najpristupačnija opcija prehrane.

Za ponijeti sa sobom

Kao stanovnicima Zemlje, naša je dužnost očuvati je i ostaviti je u boljem stanju nego što smo je zatekli. Pozitivna i negativna iskustva s putovanja trebamo iskoristiti kao priliku za učenje, rast ili pozitivnu promjenu. Nemoguće je putovati bez utjecaja na okoliš i zajednicu, ali možemo pokušati minimizirati svoj utjecaj i tako doprinijeti očuvanju jedinog doma koji imamo.

 

Možda želite pročitati i ove teme:

 

Zašto putovati: pogled iznad horizonta

Koliko su parfemi i toaletne vode koje koristimo održivi

Dreamhod Wallpapers: Održivi domaći brend sanjivih tapeta 

Srpanj bez plastike: možemo li kroz menstruaciju održivo?

 

Više o temama održivosti i ekologije pronađite u našoj rubrici ODRŽIVOST.

 

Foto: Freepik, Pexels

Ljubiteljica prirode, zaljubljenica u putovanja i zero waste-ish mama. Živim životom bez plastike više od pola desetljeća zbog vlastitog zdravlja, zdravlja obitelji i planete Zemlje. Kroz edukaciju, radionice i predavanja nastojim motivirati ljude na održiviji život. Pokretačica sam ekološke inicijative Ditch Plastic Croatia za održivo življenje i suosnivačica platforme THE GREEN HUB, usmjerene na održivo poslovanje tvrtki.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.