umni detoks

Umni detoks: trikovi za duhovnu detoksikaciju od kuće bez pritiska na razinu predanosti

 

Riječ “detoks” može izazvati mnogo različitih osjećaja i puno otpora, jer nemamo svi vremena ili snage/volje/želje za dubinska čišćenja koja traju dvadeset i jedan dan.

Stoga smo sastavili neke od najjednostavnijih trikova za duhovnu detoksikaciju od kuće bez pritiska na razinu predanosti.

umni detoks

Dnevni umni detoks

● Disanje
Ustanite se svako jutro barem pet minuta ranije nego inače i te minute investirajte u disanje. U ovim minutama samog bivanja pokušajte osvijestiti zvukove koje čujete, mirise koje osjetite i način na koji dišete. Dopustite si 300 sekundi biti samo sa sobom i fizičkim prostorom u kojem se nalazite. Više o tome kako dah može promijeniti kemijski sastav tijela i povećati energičnost pročitajte u knjizi koju smo preporučili za mjesec rujan.

● Suho četkanje i njega tijela
Suho četkanje, o čijim benefitima smo pisali u prošlom članku, također pridonosi i emocionalnom opuštanju. Prije spavanja, dok sjedite u dnevnom boravku, uzmite suhu četku te uz nekoliko kapi umirujućeg eteričnog ulje laganim kružnim pokretima oživite tijelo i pomozite mu da prodiše. Ako tijelo diše, lakše ćete disati i vi.

umni detoks

Tjedni umni detoks

● Valjak za leđa
Jutarnjem disanju nekoliko puta tjedno dodajte valjak – takozvani Foam roller. Valjak je alternativa klasičnim relaksirajućim masažama te pomaže u otklanjanju mišićne zategnutosti uzrokovane svakodnevnim sjedenjem i pogrbljenosti za računalom. Rolanje po zategnutim mišićima omogućuje bolju cirkulaciju krvi te smanjuje ili potpuno uklanja bol nakon kontinuiranog korištenja.

● Solo šetnja
Solo šetnje lako mogu postati transcendentalno iskustvo, ali ako cilj nije brojanje kalorija već prvo zahvalnost jer možemo hodati, a onda uzbuđenost jer ne znamo kuda će nas put odvesti. Prošećite nekim novim stazama, istražujte i opazite barem tri nove stvari koje do sada još niste primjetili u svojoj okolini. To može biti jezerce u susjedovom dvorištu, prezime na sandučiću ili stablo kruške ispod kojeg hodate cijelu godinu, ali ga niste primjetili sve dok u kasno ljeto plodovi nisu popadali na stazu. Ma samo se zabavljajte, zavrtite se u šire sfere razumijevanja i obilja koje vas okružuje!

umni detoks

Mjesečni umni detoks

● Samorefleksija
Zamislite svoj um kao kuhinjsku ladicu. Ladica je iritantno pretrpana i kaotična. Teško je čak i zatvoriti ladicu s toliko raznih predmeta koji se nakupe tijekom vremena. Koliko je lakše kuhati i kretati se kada je sav potreban kuhinjski pribor na svom mjestu, a onaj nepotreban eliminiran?
Da bismo lakše prihvatili i otpustili nelagode, uvedite pisanje dnevnika barem jednom mjesečno. Na kraju svakog mjeseca promotrite što vam se sve dogodilo, što ste odložili, osjetili, potisnuli ili naučili. Samorefleksija jedini je učinkovit način na koji osoba može rasti te vući mudrosti iz vlastitih odluka i postupaka.

umni detoks

● Post
Osobe koje redovno poste kažu da se za vrijeme posta osjećaju najviše povezane sa sobom. Ta duboka povezanost iziskuje istreniranost uma u ne stvaranju otpora koji se javlja za vrijeme posta pa je zbog toga dobro krenuti sa kraćim intervalima. Već nakon nekoliko puta, percepcija posta se mijenja u snagu uma nad distrakcijama i kompulzivnim posezanjem za hranom. Danas sve češće hrana postaje zakrpa kojom se pokušavaju spriječiti pucanja po šavovima, ali to je samo kratkotrajno nezdravo rješenje. Poželjno je ponekad se odmaknuti i ugledati širu sliku da bismo lakše shvatili ulogu hrane u vlastitoj egzistenciji.

 

Možda vas zanimaju i ove teme:

Što je to intervalni post i kako ga provesti?

Jednostavna vježba disanja za smirivanje uma i tijela 

Jutarnji rituali kojima možete preobraziti život 

 

Dajana Kocijan

– Crtanjem, pisanjem i čitanjem umirujem kišu misli te istražujem i širim vidike o nepoznatom. Vjerujem u vezu uma i tijela uz pomoć koje lakše kristaliziram spoznaju da nalet snage mogu uhvatiti u tragovima vlastitih slabosti. Ruke su moj najveći lijek, a ono čemu težim može se svesti na tri imperativa: voli, ljubi i čuvaj.

 

Foto: Pexels, Unsplash

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.