Prehlada i vitamin C

zen tarot
ZEN tarot – Nove vizije
19 listopada, 2022
mudre
Koje Mudre prakticirati u jesen?
19 listopada, 2022

 

Prehlada je akutna infekcija gornjih dišnih puteva, a pretežno zahvaća nosni dio sluznice dišnog sustava. Iako su prehlade prisutne tijekom cijele godine, sezona respiratornih virusa uglavnom počinje učestalošću rinovirusnih infekcija u jesen te završava nakon proljeća. Odrasle osobe u prosjeku imaju 4-6, a djeca 6-8 prehlada godišnje.

Postoji više od 200 virusa koji uzrokuju prehladu, ali najčešćim uzročnikom smatra se rinovirus. Simptomi bolesti obično traju manje od 10 dana, a uključuju rinoreju (curenje nosa), začepljenost nosa, kašalj, kihanje, temperaturu, opću slabost, glavobolju i bolove u mišićima.

S obzirom na nedostatak dijagnostičkih postupaka i specifične terapije, vrlo se često u liječenju prehlada koriste različiti lijekovi bez recepta. Osim toga, značajan broj posjeta liječniku rezultira nepotrebnim propisivanjem antibiotika koji su beskorisni kod ovakve vrste bolesti, a prekomjerna upotreba antibiotika rezultira i otpornosti mikroba. Stoga su od značajnog javnog i zdravstvenog interesa druge mogućnosti liječenja i ublažavanja simptoma.

vitamin C

Vitamin C – saveznik imuniteta

Vitamin C je esencijalni nutrijent za različite biološke potrebe. Ovaj vitamin ljudski organizam ne može proizvesti endogeno pa se iz tog razloga smatra bitnom komponentom prehrane. Kao snažan antioksidans može pomoći kod jačanja imunološkog sustava. Jednim od mehanizama smatra se zaštita od oksidativnog stresa koji nastaje tijekom infekcija. S obzirom da je oksidativni stres uključen u patogenezu mnogih stanja i bolesti, upravo se iz tog razloga vitamin C može koristiti za prevenciju i liječenje raznih bolesti.

Iako istraživanjima nije dokazano da redovita primjena vitamina C utječe na smanjenje pojave prehlada, pokazalo se kako suplementacija ovim vitaminom ipak utječe na trajanje simptoma i intenzitet prehlade. Tako redovita konzumacija dodataka prehrani s vitaminom C može rezultirati smanjenjem trajanja uobičajenih prehlada za 8 % kod odraslih te 14 % kod djece. Ozbiljnost simptoma se također smanjuje.

vitamin C

Najbogatiji izvor vitamina C u prirodi

Camu camu je svestrana „bobica“ koja predstavlja veliki antioksidativni potencijal. Smatra se najbogatijim izvorom vitamina C u biljnom carstvu. Plod ovog voća u pravilu sadrži 2,4-3 g vitamina C na 100 g ploda. U usporedbi s porcijom naranče, camu camu sadrži čak 60 puta veću količinu ovog esencijalnog vitamina. Međutim, plod osim obilja vitamina C sadrži i mnoge druge vrijedne nutrijente poput kalija, kalcija, aminokiselina, masnih kiselina, organskih spojeva, pektina i škroba.

Bioandina Camu Camu – vitamin C kompleks prirodan je dodatak prehrani dobiven od divljeg ploda camu camu voća. Doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava i stvaranju kolagena. Kao prirodan vitamin C, bioraspoloživiji je i nježan za želudac. U kapsulama se nalazi najjači ekstrakt na tržištu (15:1) te 75 mg prirodnog vitamina C. Tako dnevna doza (2 kapsule) osigurava 200 % PU vitamina C za žene te 167 % PU za muškarce.

Bioandina Camu Camu – vitamin C kompleks doprinosi:
• održavanju normalne funkcije imunološkog sustava
• normalnom stvaranju kolagena (za normalnu funkciju krvnih žila, kože, zubi, desni, kostiju, tetiva i hrskavica)
• zaštiti stanica od oksidativnog stresa
• smanjenju umora i iscrpljenosti
• normalnom funkcioniranju živčanog sustava
• normalnoj psihološkoj funkciji
• povećanju apsorpcije željeza

vitamin C

Bioandinini kupci Camu Camu nerijetko kombiniraju s drugim proizvodima u asortimanu pri čemu imaju priliku ostvariti vrijedne popuste. Tako, primjerice, pri kupnji Camu Camu i Mačje kandže na Bioandininom webshopu možete ostvariti ekskluzivni popust od 30 % i pritom uštedjeti. Više detalja potražite ovdje.

 

Možda želite pročitati: 

Maca – magični prah s Anda

Ljubav za život cijeli – Bioandinini proizvodi nastali na temeljima zdravlja i energije

Mačja kandža – prvi vjesnik proljeća u Bioandini

Uloga vitamina C kod borbe protiv sezonskih alergija 

Vitamin C – saveznik ljepote i zdravlja kože 

Kakvu ulogu biljka majka kandža ima kod liječenja reumatoidnog artritisa? 

Sindrom policističnih jajnika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.