5 knjiga koje će rasplamsati vašu kreativnu iskru i potaknuti vas na stvaranje

Od svih knjiga na mojim policama samo dvije na hrbatu imaju zlatnom bojom ispisano ime pa je zraka sunca, koja se nakon duge zime skrivanja, ponovno probila do njihovog kutka sobe zaslužna što s vama danas dijelim tople čitalačke preporuke na temu kojom se bave. I odmah da vas upozorim, svaka od ovih koje ću spomenuti ima snažan potencijal da vam promijeni perspektivu, a time i život.

Kreativno življenje može zvučati apstraktno nekom čiji kreativan izraz nije izvor prihoda; jer smo društveno uvjetovani da kreativnost povezujemo sa zapaženim rezultatima u izabranom polju djelovanja. No, činjenica jest da ona pogoni mnoga naša svakodnevna razmišljanja i ponašanja. Po definiciji ugrubo podrazumijeva osmišljavanje novih i originalnih načina djelovanja, rješavanja problema i komuniciranja, a u praksi može uzeti razne oblike; od kakvog Da Vincijevog izuma, slike Georgie O’Keeffe ili pjesme Dobriše Cesarića pa sve do domišljatog korištenja ostataka iz frižidera za pripremu novog jela, ili, pak, nesputanog plesa pored štednjaka dok jelo vrije. I bez obzira o kojem se modalitetu i intenzitetu radi, prepoznato je kako je upravo kreativna praksa ona koja daje iskru našem življenju.

Ako osjećate kako vas zove da joj šire otvorite vrata, da se upustite u avanture i prepustite istraživanju, ali ste zaglavili na pragu ovih obećavajućih mogućnosti i ne znate odakle krenuti – znajte da stojite na mjestu koje je dobro poznato gotovo svakome tko se ikada domišljato izrazio. Kreativnost se često nađe zarobljena u uzdama očekivanja, sve i kada nema zadatak da ih zadovolji pa su o njenom oslobađanju govorili mnogi autori, koji su i sami posvećeni bespoštednom i neukrotivom stvaralaštvu. Neka od njihovih iskustava u prevladavanju ovih zapreka i ostvarivanju autentičnog izričaja opisana su u izdvojenim naslovima u nastavku, koji će vas, uvjerena sam, potaknuti da zakoračite.

Foto: @salty.nest

5 KNJIGA KOJE ĆE RASPLMSATI VAŠU KREATIVNU ISKRU I POTAKNUTI VAS NA STVARANJE

1. BIG MAGIC (VELIKA MAGIJA) – Elizabeth Gilbert

˝Creative living beyond fear.˝

Ova je knjiga za mene bila prekretnica. Prva na temu kreativnosti koja mi je prošla kroz ruke i knjiga kojoj se uvijek vraćam te ju, bez iznimke, preporučujem. U njoj ćete pronaći dopuštenje (da se izrazim kao autorica) da udahnete više života i čarolije u vašu svakodnevicu te time dodate gorivo vašim kreativnim snovima. Pisana iz iskustva spisateljice koja od najranije dobi njeguje vlastitu stvaralačku iskru, knjiga obiluje primjerima iz njenog i života onih koji je putem susrela, ne bi li ilustrirala razne načine na koje stvaralačka energija, bilo u slobodnom toku ili blokadi, oblikuje naše živote te ponudila smjernice kako s njom surađivati. S naglaskom na oslobođenja od straha koja paralizira kreativnost, kroz povezivanje s božanskom kreativnom silom, knjiga nas poziva da se prepustimo impulsima imaginacije te bez rezerve i očekivanja, iznesemo ideje koje se u nama roje; čineći da se pritom osjećamo ohrabreno, nadahnuto i podržano kao u društvu iskrenog prijatelja.

“Svoju vrijednost možete mjeriti svojom predanošću svom putu, a ne svojim uspjesima ili neuspjesima.”

“Naša je kreativnost divlji i neočekivani bonus iz svemira. Kao da su se svi naši bogovi i anđeli okupili i rekli: “Teško je dolje, biti ljudsko biće, znamo. Evo—uživajte malo.”

Foto: @salty.nest

2. THE ARTISITS WAY (UMJETNIKOV PUT) – Julia Cameron

˝A course in discovering and recovering your creative self.˝

Temeljena na desetljećima iskustva autorice, inače uspješne holivudske scenaristice, u vođenju 12 tjedana dugog programa s ciljem oslobađanja i kultiviranja kreativne energije; ova je knjiga koncipirana kao vodič te nudi jasne korake i poziva na konkretne aktivnosti. Ako ih izaberete slijediti nema sumnje da će polučiti rezultate te donijeti željenu promjenu u vaš život. No, tu je ključno ono ˝ako˝. Naime, kako zahtjeva ozbiljan angažman, posvećenost i dosljedan rad na različitim aspektima našeg mindseta, života i stvaralaštva i to, barem, kroz predviđena tri mjeseca, a poželjno i po završetku programa; traži i prepoznavanje u nekim temeljnim uvjerenjima pa mnogi zapinju s gradivom te ostaju razočarani i frustrirani. Preporuka autorice je da ju, stoga, čitate, odnosno prolazite u društvu, kako bi jedni drugima bili poziv na odgovornost i podrška, što je i kod mene bilo presudno. Predložen program temelji se na uvjerenju da je sjeme stvaralačke energije koja obitava u sferi božanskog zakopano i duboko u nama te je na nama da se povežemo s postojećim darovima te učinimo otvorenima za daljnje primanje, što zahtjeva promjene u perspektivi koje ovise o našoj individualnoj spremnosti i voljnosti. U tom nam smislu knjiga nudi i razne alate s ciljem da nam pomognu jasnije sagledati pejzaž vlastitog trenutka kako bismo osvijestili gdje je poželjno intervenirati te rastegnuti kapacitete kako bi lakše iznijeli zadatak. Osobno sam se zakačila na ˝jutarnje stranice˝ (morning pages) koje su, po meni i da sve drugo i zanemarimo – što nikako ne savjetujem; dovoljno vrijedan ˝take away˝.

“Tijekom duljeg vremenskog razdoblja, biti umjetnik zahtjeva više entuzijazam nego disciplinu. Entuzijazam nije emocionalno stanje. To je duhovna predanost, prepuštanje s ljubavlju našem kreativnom procesu, te prepoznavanje s ljubavlju sve kreativnosti oko nas.”

“Ali, znaš li koliko ću imati godina kad naučim svirati klavir/glumiti/slikati/napisati pristojnu dramu?” Da . . . isto koliko ćeš imati ako to ne učiniš. Pa počnimo.”

Foto: @salty.nest

3. STEAL LIKE AN ARTIST – Austin Kleon

˝10 things nobody told you about being creative.˝

Ova se knjiga jednako tako mogla zvati ˝Super podnošljiva lakoća postojanja˝, jer se osjećaj s kojim ostavlja čitatelja ne bi mogao zornije opisati. Do te mjere da i ovdje imam potrebu ostaviti jedno ˝hvala˝ autoru; piscu i grafičkom dizajneru te kreativcu u širem smislu te riječi. Riječ je o malenoj knjižici od 100-tinjak laganih stranica, koja se čita u jednom dahu, a kroz koje su rasute anegdote, citati slavnih te ilustracije i natuknice o tome koliko je važno ne strahovati od toga da je nešto što radimo netko drugi napravio prije ili bolje od nas te kako učiti iz primjera i razvijati vlastiti izričaj na ramenima tuđeg. Sadržaj je koncipiran kroz 10 pravila koja imaju zadatak čitatelju pomoći da bude više kreativan, prvo od kojih glasi: Kradi poput umjetnika. Naravno, ne potiče na plagijarizam već navodi na zaključak kako genijalnost nije presudna za kreativni izričaj, već spremnost na učenje te posvećenost praksi. Ne mogu se oteti dojmu da je dobar materijal za sve dobne skupine te interesne i profesionalne sfere, jer u naravi poziva na otvoreniji i zabavniji pogled na život.

“Svaka nova ideja samo je mješavina ili remiks jedne ili više prethodnih ideja.”

“Stvar je u sljedećem: kreativnost zahtjeva puno energije. Nemaš tu energiju ako je rasipaš na druge stvari.”

“Pronađi najtalentiraniju osobu u prostoriji pa ako to nisi ti, idi stani pokraj njega. Druži se s njim. Pokušaj biti od pomoći. Ako ikada otkriješ da si najtalentiranija osoba u sobi, moraš pronaći drugu sobu.”

Foto: @salty.nest

4. DARING GREATLY (BUDI ODVAŽAN I RADI VELIKE STVARI) –Brene Brown

˝How the courage to be vulnerable transforms the way live, love, parent and lead.˝

Knjiga koja u mom domu nije prestala biti predmetom rasprave od kad sam ju, prije nekoliko godina pročitala, u fokus stavlja potrebu da se pokažemo u svoj svojoj autentičnosti. Poziva nas budemo ono što jesmo, posebno kada nam je to neugodno, navodeći kako je to jedini put da iskusimo istinsko bogatstvo povezivanja, pripadanja i uopće postojanja. Autorica, inače proslavljena istraživačica i profesorica sociologije, u njoj dijeli svoja opažanja o desetljeće dugom istraživanju tijekom kojeg je odradila stotine intervjua na temu ranjivosti, srama i samosvijesti u domenama odnosa, rukovođenja i odgoja, podcrtavajući kako spremnost na ranjivost nije odraz slabosti kako se u široj perspektivi pogrešno doživljava, već upravo suprotno, izuzetne hrabrosti koja je gradivno tkivo svake stvarne vrijednosti koju prepoznajemo. Povezujući se i s vlastitim iskustvom autorica stavlja pažnju na loše navike i štetne taktike koje biramo vjerujući da nas štite od emocionalnog rizika, dok nam zapravo sabotiraju priliku za ostvarenjem; pozivajući nas drugačiji –˝wholehearted˝ pristup, odnosno da se umjesto uzmicanja, angažiramo svim srcem.

Meni je ova knjiga bila i ostala poticaj da se ohrabrim u svojoj stvarateljskoj praksi te unatoč očitoj nesavršenosti, s drugima podijelim plodove svog unutarnjeg svijeta. I mogu samo kazati, kako za knjigu, tako i za iskorak na koji poziva – vrijedi truda.

“Voljeti sebe i međusobno se podržavati u procesu postajanja vjernim sebi možda je najveći pojedinačni čin velike hrabrosti.”

“Ranjivost zvuči kao istina, a osjeća se kao hrabrost. Istina i hrabrost nisu uvijek ugodne, ali nikad nisu slabost.”

Foto: @salty.nest

5. LETTERS TO A YOUNG POET (PISMA MLADOM PJESNIKU) – Rainer Maria Rilke

I za kraj nešto, naoko, posve drugačije, no jednako mobilizirajuće kao svaki od prethodnih naslova te meni osobno, dirljivije od većine do sad pročitanog. Pisana jezikom koji nadahnjuje i miluje poput nježnog zagrljaja, ova se zbirka sastoji od 10 inspirativnih pisama koje je iskusni njemački pjesnik poslao mlađem kolegi kao odgovor na njegove stvaralačke i egzistencijalne dileme. Misli koje Rilke dijeli strastvene su, intimne refleksije, koje će, iako su namijenjene piscima, prepoznati svatko na putu samoostvarenja te iskrena, otrežnjujuća ohrabrenja koja će nam u tom nastojanju osvijetlili put. Po čitanju, Rilkeove riječi, koje otkrivaju duboku životnu mudrost, ostavljaju osjećaj privilegije i zaduženja koje stvara svojevrsnu obavezu da ih se uzme u obzir s najdubljim poštovanjem, upravo kako su i napisane. Pisma je moguće pronaći čitana i na YT, a prvo u nizu, u, za mene, posebno dojmljivoj interpretaciji, pročitao je i glumac Dennis Hopper. Iako ovaj format ne može zamijeniti iskustvo čitanja, isti video preporučujem kao teaser za ovo vrijedno štivo.

“Budite strpljivi prema svemu što je neriješeno u vašem srcu i pokušajte voljeti sama pitanja, poput zaključanih soba i poput knjiga koje su sada napisane na vrlo stranom jeziku. Nemojte sada tražiti odgovore, koji vam se ne mogu dati jer ih ne biste mogli živjeti. A poanta je, živjeti sve. Živite sada s pitanjima. Možda ćete tada postupno, a da to ne primijetite, proživjeti neki daleki dan u odgovoru.”

 

Foto: Tanja Giovanelli

 

U fokusu mog interesa i prakse su briga o sebi i kreativna ekspresija. Najbolje se osjećam tamo gdje se to dvoje preklapa pa s takvom namjerom pristupam pisanju, fotografiji i odnedavno posebice akvarelima. Po struci sam novinarka te sam radila kao urednica kada me je iz tračnica izbacio sindrom izgaranja. Na valu iscjeljenja promijenila sam pristup svakodnevici otvarajući si više prilika za iskustva koje me oplemenjuju i doprinose mojoj dobrobiti. Na tom sam tragu nedavno napustila redakciju dnevnih novina te za sebe i svoju obitelj nastojim izgraditi život na vrijednostima u koje sam investirana. U želji da podijelim benefite takve perspektive te potaknem i druge na sličan doživljaj pokrenula sam i blog imena Salty nest, kao poziv na otvaranje više prostora dokolici te svjesnije uživanje u kreativnim procesima, a isti su me interesi odveli i do edukacije za praktičara ekspresivne art terapije. www.saltynest.com

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.