parallax background

Proljetna lista filmova koja će probuditi sva vaša čula

citati uskrs
(pro)budi se – „Uskrs nas uči da život nikada ne prestaje i ljubav nikada ne umire“
18 travnja, 2022
ljepota
Ljepota – uživajte u njoj, ali tražite onu unutrašnju
19 travnja, 2022

 

Proljeće je godišnje doba koje sa sobom nosi nježnu raskoš koja ispunjava prirodu i našu okolinu bojama, novim životom i ljepotom.

Zelenilo i jarke boje, miris cvijeća i cvrkut ptica čine sinestezijski raj, pa se s prirodom budimo i mi sami. Ovu produktivnu fazu godine mnogi od nas koriste kako bi probudili i poslušali svoje unutarnje ja, jer buđenjem prirode bude se i sva naša osjetila koja nas potiču da se vratimo svojoj prirodi. Jedno od važnijih obilježja ovoga doba zasigurno je cvijeće koje oduvijek igra važnu ulogu u životu čovjeka. Filmaši diljem svijeta pokušavaju simboliku cvijeta prenijeti u vječnu ljepotu platna i zato s pravom možemo reći da cvijeće igra ključnu ulogu u svim filmovima – od Hollywooda do europskih nezavisnih filmova.

Cvijeće kao simbol privlačnosti, spajanja i prirodne ljepote sastavni je dio našeg života te je kao takav neizbježna inspiracija u filmskoj industriji – tako postoje filmovi koji svoj uspjeh uvelike duguju simboličnom, odnosno beskrajnom utjecaju cvijeća.

U nastavku vam donosimo filmove koji će vas ovog proljeća natjerati da opet procvjetate – neki s liste duhovno će vas inspirirati, a neki od njih na ekranu toliko cvatu da će vam se činiti da možete osjetiti taj nježan miris života u njima.

Proljetna lista filmova koja će probuditi sva vaša čula

Drvo života – Terence Malick (2011.)

Ovu cvjetnu listu započinjemo jednim nježnim, laganim filmom o životu, smrti, svemiru – zapravo, najbolje da kažemo filmom o svemu. Drvo života slavi život i otvara pitanja koja oduvijek proganjaju čovjeka – od materijalnih do beskrajno dubokih intimnih promišljanja. Film je prije svega oda životu, a ispričan je kao sjećanje na stvarne događaje s bljeskovima misli i kadrovima koji ne prate pravilni vremenski redoslijed. Pritom su scene katkad, baš kao i život sam, neobjašnjive i na prvu nepovezane s cjelinom. Stoga se i ovoj kontemplativnoj poslastici gledatelj prepušta onako kako se prepušta i životu; ne treba tražiti samo odgovore i smisao u svakoj sekvenci, već zagrepsti dublje i prepustiti se instinktu, da u potpunosti iskusi sanjivo-misaoni krug koji ga vodi sve do posljednjega kadra. Film krasi spokojna i beskrajno tiha snimka suncokreta čija nam jednolična ljepota vjerojatno sugerira koliko smo svi povezani i jednaki, a zapravo potpuno različiti. Dok se okreću prema suncu, suncokreti podsjećaju na ljude koji traže dublje duhovno razumijevanje, prosvjetljenje koje nas vodi u dugovječnost, onakvu kakvu osjećamo gledajući ovu vizualnu i misaonu filmsku bravuru.

film drvo života

Čelične magnolije – Herbert Ross (1989.)

Smatra se da je magnolija bila među prvim cvijećem koje se razvilo na Zemlji, a zbog svoje otpornosti magnolije žive mnogo godina. Stoga je jedan od simbola koje magnolije predstavljaju izdržljivost. Magnolije nisu toliko krhke kao što se to možda na prvu čini i upravo zato možemo reći da, umjesto na oksimoron, naziv filma aludira na pleonazam, odnosno ukazuje na silinu ženske snage. Film Čelične magnolije slavi žensku povezanost i prijateljstvo, a žene predstavlja u njihovu punom sjaju – naizgled krhke, a zapravo čelične i svemoćne, baš kao i magnolije. Film krasi snažna glumačka postava – Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Darryl Hannah, Olympia Dukakis, Sam Shepard te Julia Roberts kojoj je uloga u filmu donijela i prvu nominaciju za Oscara. Radnja ovoga kultnog filma odvija se u Louisiani 80-ih godina prošlog stoljeća, a vrti se oko razgovora grupe prijateljica čiji će vas šaroliki životni putevi nasmijati, rasplakati, ali prije svega nadahnuti.

film čelična magnolija

Slomljeno cvijeće – Jim Jarmusch (2005.) – ljiljani i karanfili

Zanimljivo je da su se upravo ljiljani i karanfili, simboli ljubavi, zahvalnosti, nevinosti i čistoće našli u ruci protagonista ove humorne drame. Radnja ovoga šarmantnog filma s Billom Murrayem u glavnoj ulozi isprepletena je oko ženskara srednjih godina čiji ugodan, ali pomalo dosadan život iz temelja prodrma tajnovito pismo iz kojega saznaje da je otac. To pokreće odisejsku potragu za njegovim bivšim ljubavima ne bi li saznao nešto više o onome što je pisalo u pismu. Brojni buketi koji se pojavljuju u scenama stoje kao isprika i poruka glavnog lika koji pokušava ući u trag svojim bivšim ljubavima noseći nadu krpanja prošlih pogrešaka. Ovo ružičasto cvijeće boji karakter glavnoga lika koji pred očima gledatelja postaje šarmantan otac u traganju za istinom i ljubavi.

film slomljeno cvijeće

Sjećanja jedne gejše – Rob Marshal (2005.) – trešnja

Sjećanja jedne gejše vizualno je zadivljujući film, poznata adaptacija istoimenog romana. Trešnja je, kao što znamo, simbol sreće i dolaska proljeća, ali i simbol prolaznosti života. U filmu pratimo život protagonistice koju je otac kao dijete prodao u salon za gejše. Film je čaroban prozor u japansku kulturu koji nam pokazuje kako mali čin ljubaznosti može preobraziti tuđi život. Izbori koje svakodnevno donosimo zasigurno utječu na našu sudbinu, ali nerijetko nas preusmjeravaju i brojni vanjski utjecaji – osobe, riječi, misli ili djela. Može se kazati da je glavna tema ovog filma ljubaznost – čin potpuno suprotan nepoštivanju drugog, čin koji otvara mnoga vrata i oblikuje ljepšu sliku života mnogih. Ljubaznost, baš kao i trešnja, sazrijeva polagano, budi prirodu u nama i, iako nam se isprva čini da se ništa nije pomaknulo, nakon nekog vremena vidimo prekrasne, mirisne cvjetove, pune nade u bolji život.

film sjećanja jedne gejše

Sati – Stephen Daldry ( 2002.) – ruže

Od svih cvjetnih filmova Sati su definitivno moj favorit ove proljetne liste. Cvijeće je u središtu scene koja otvara film i pojavljuje se kroz cijeli film u ulozi lika koji donosi razne emocije – sreću, mir i nadu. Ruže i cvijeće u filmu simboliziraju herojsku hrabrost, trijumf i slavu, a zapravo se njihova simbolika pojavljuje u karakteru svih glavnih uloga u filmu. Sati prate jedan dan u životu triju žena koje spaja utjecaj romana Virginie Woolf, Gospođa Dalloway, a svaka od njih ima osjećaj da živi svoj život za nekog drugog. Film možda najviše pokazuje osjećaje koji nas prožimaju u beskrajnoj borbi između onog što jesmo i uloga koje dobivamo kroz život – majka, žena, spisateljica, prijateljica, djevojka… Film je bio jedan od najhvaljenijih filmova 2002. godine. Dobio je brojne nagrade i nominacije, među kojima i Zlatni globus za najbolju dramu i devet nominacija za nagradu Oscar.

film sati

film sati

Adaptacija – Spike Jonze (2002.) – orhideje

Glavna tema ove američke satire iz 2002. godine jest težnja savršenstvu. Scenarij za film napisao je Charlie Kaufman, a priča se vrti oko kreativne spisateljske blokade glavnog lika – Charlieja Kaufmana – za vrijeme pisanja adaptacije scenarija za knjigu Kradljivac orhideja. Orhideje simboliziraju dualnost koja ujedno devastira glavnog lika. Njega, baš poput cvijeta orhideje krasi unutarnja snaga koja je predstavljena krhkom elegancijom karaktera. Ovaj je film druga suradnja redatelja Spikea Jonzea i scenarista Charlieja Kaufmana koji je smatran jednim od najboljih i najkompleksnijih holivudskih scenarista. Likovi Charlieja Kaufmana i Susan Orlean iz filma zbilja postoje i baš iz tog razloga film nas ostavlja pomalo zbunjene u razlučivanju zbilje i fikcije u radnji, što ovaj film čini toliko posebnim.

film adaptacija

film adaptacija

Krupna riba – Tim Burton (2004.) – narcise

Ovaj film, snimljen prema istoimenom romanu Daniela Wallacea, portretira odnos između otuđenoga sina i umirućeg oca koji mu na bajkovit način prepričava događaje o svome životu. Kroz te maštovite priče, koji svojom naracijom podsjećaju na legende i mitove, sin pokušava razumjeti očeve najveće uspone i padove. Teme njegovih priča jesu divovi, mećave, vještice, sijamski blizanci pjevači, a njima otac oduševljava apsolutno sve – samo njegov sin ostaje posve ravnodušan. Vjerojatno jedna od najupečatljivijih scena u filmu jest beskrajno polje narcisa koje, baš kao i sama radnja filma, budi neku nadu u svijetlu budućnost i puni srce čistom srećom. Hoće li sin ostati do kraja ravnodušan ili je ravnodušnost tek maska kojom se bori protiv gubitka te što nam preostaje od bližnjih nakon što nas napuste, odgovorit će vam ova topla filmska drama.

film krupna riba

Snovi – Akira Kurosawa (1990.) – maslačak

Na samo kraju ove proljetne liste, zaključujemo s filmom za sanjare, one koji se još nisu do kraja razbudili, one koji se vole prepustiti laganom proljetnom umoru i maštati. U ovoj fantastičnoj omnibus-drami redatelj je vizualizirao snove, koji su mu se često vraćali. Cvjetni motivi česti su u filmu, a snovi su raspoređeni prema životnim dobima te su podložni različitim interpretacijama koje ovise o osobnim iskustvima gledatelja. Svi likovi u filmu kreću se putevima svoje podsvijesti te tragaju za značenjem. Snovi su zasigurno važna komponenta našeg života, spajaju nas s našim nesvjesnim, a odabir maslačka u Kurosawinim Snovima značajan je jer upravo taj cvijet simbolizira emocionalnu inteligenciju, shvaćanje i prihvaćanje emocija, rješavanje poteškoća koje nam se događaju u životu. Maslačak je i simbol snage i ponosa, a snažni i ponositi možemo biti samo kad smo u iskrenome dosluhu sa samima sobom. Ponekad to postižemo meditacijom, ponekad dobrim štivom, ponekad razgovorom, a ponekad i kvalitetnim filmom. Nadam se da će vas ova proljetna lista potaknuti da probudite svoje instinkte i da ohrabrite svoju dušu da procvjeta.

film snovi

 

Možda vas zanimaju i ove tematske liste filmova:

Majčinstvo pred kamerom: filmska lica majke 

Bogatstvo na ekranu – filmovi u kojima učimo o raskoši kreativnog procesa 

Božićni filmovi: 15 najboljih filmova

 

 

Martina Kolarić

 

Foto: Screenshot

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.