sjeme dobra

Sjeme dobra: Dobrodošle ljetne kiše i morsko osvježenje

 

Živjeti u skladu sa svojom biologijom…

Toplotni udari ovih tjedana ispresijecali su se s razdobljima ljetnih kiša. Dobrodošlo osvježenje u vrtovima, a i za životinje i ljude. U mom vrtu, život buja na vrlo divlji način. Cvjetna livada se formirala u tjednima visokih temperatura te smo je odlučili ne kositi kako bi zadržali zelenu boju trave i formirano cvijeće. Izgleda pomalo neuredno, ali prekrasno.

U gredicama, neveni i kadifice su počeli stvarati cvjetne grmiće, što me jako veseli, jer sam već pomislila da je sjeme propalo. Sadnice cvijeća (echinaceje, verbene itd.) bujaju i šire se, odlično su se prilagodile u gredicama nakon što su godinu provele zarobljene u lončanicama. U zapadnom dijelu dvorišta, lavanda je kao i prošle godine izrasla u tri ogromna grma, oko kojih se u svako doba dana okuplja velik broj pčela i leptira.

Jagode mjesečarke s druge strane sporo rode, ali kad se formiraju, okus i miris je toliko koncentriran da podsjeća na šumske jagode. Prošle godine sam ih kupila i držala u lončanicama i iako su bile odličnog okusa, pitam se što je odgovorno za njihov opojan šumski okus: zemlja u gredicama ili vruća razdoblja i manje zalijevanja?

sjeme dobra

Foto: Marina Ćosić

Veselim se i rajčicama i tikvicama koje su prepune žutih cvjetova, malih i velikih, a naziru se i prvi plodovi. Jedini strah koji imam je da će se svi odjednom razviti u razdoblju u kojem smo na moru. Naime, ušla sam u 30. tjedan trudnoće i sad je vrijeme za zadnje morsko osvježenje prije nego krenemo u izolaciju i slatko iščekivanje. Iako su poneka kišna osvježenja dobrodošla i osjećam se puno poletnije, rekreacija mi je i dalje ograničena tijekom dana, stoga se veselim čestim kupanjima u moru, gdje se osjećam posve nesputano i sposobno za kretnje koje su mi teške „na suhom“.

Zbog dodatne težine i oblika tijela koji se mijenja, prolazim razdoblje mirenja s novim ograničenjima. Emocije oko novog tijela su stalno drugačije, nekad se osjećam ženstveno i prekrasno, a ponekad bih se sakrila od pogleda. Pitam se hoću li zauvijek biti promijenjena i kako da zadržim svoju „ja“, ne samo fizički nego i psihički. Nekad se osjećam nezahvalno – zar nije dovoljno da smo i beba i ja zdrave? S druge strane, osjećaji straha od nepoznatog i promjene su validni i ljudski… Nalazim se pred novim razdobljem u ženinom životu, stoga su pitanja kako će majčinstvo utjecati na moj odnos s partnerom, obitelji i prijateljima, karijeru, moje hobije i slobodno vrijeme izrazito važni. Mislim da nije dovoljno prepustiti se samo majčinstvu, potrebno je nastaviti njegovati i druge aspekte svog karaktera i druge uloge u životu te iz njih crpiti snagu koja je potrebna da budeš dobra majka. Dobra, ali ne i savršena. Pomirila sam se da savršenstvo u toj ulozi ne postoji, kao ni potpuna kontrola svih aspekata svakodnevnog života. No, bitan je razgovor, dogovor i solidna struktura izgrađena u suradnji prvenstveno s partnerom, a onda i ostalim bliskim ljudima u životu.

sjeme dobra

Ono što želim najviše je usklađenost s partnerom po pitanju zajedničkog odgoja, ali i da sačuvamo dragocjene trenutke za osnaživanje našeg braka. Želim da putujemo i iskušavamo razne stvari skupa s djetetom, ali opet da sačuvamo svoju individualnost kao osobe i kao par te da i ona osjeti želju da razvija svoju samostalnost i karakter. Ono što sam uvidjela tijekom života je da nema većeg mira i zadovoljstva za dijete nego kad vidi da su mu roditelji sretni i stabilni. Također želim da što prije osjeti ljubav baka i djedova, tu posebnu vezu koju stvara dragocjeno iskustvo i uspomenu za cijeli život. Da od svih nas vuče snagu koja joj treba da postane svoja osoba. Kao i moj vrt, koji čini se ne treba moju zagušujuću ljubav niti zahtijeva puno od mene: malo kvalitetne zemlje, malo vode te malo podrške da se samo osnaži i uz pomoć Sunca počne proizvoditi svoje plodove…

 

Eva Luna

– Okolištarka po struci, potajno želi biti Superwoman za rješavanje svjetskih problema. Pokušava krenuti od sebe. Ovisnica o knjigama i čaroliji, zaljubljena u mudrost Prirode i Svemira.

 

Foto: Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.