terra ceramica

Subotom o dobrom: Terra Ceramica – skulpturalna keramika koji uljepšava svakodnevnicu

 

Ova godina nam je zaista pokazala kako je svijet zapravo maleno mjesto, ali i skrenula pažnju na važnost lokalnog povezivanja i podrške lokalnoj zajednici. Ne morate putovati na drugi kraj svijet kako biste pronašli izvrsne brendove, jer ih je naša zemlja puna.

Subotom o dobrom je nova #budidobro rubrika u kojoj ćemo vam predstavljati hrvatske kreativce i vizionare te njihove brendove.

terra ceramica

Tea Radić

Upoznajte Terra Ceramica – skulpturalnu keramiku koji uljepšava svakodnevnicu

Magistra kiparstva Tea Radić je ideja, vizija, snovi i ruke iza hrvatskog brenda keramike Terra Ceramica. Iako Tea izrađuje uporabne predmete, baš svaki od njih je pravo umjetničko djelo i savršeno funkcionira kao skulptura u prostoru.

Kada ju pitate zašto baš kiparstvo Tea odgovara „Oduvijek sam imala potrebu za likovnim i kreativnim izražavanjem, stoga je logičan odabir bila Škola likovnih umjetnosti, smjer kiparstvo, a po završetku iste, akademija.“

terra ceramica

I sam naziv brenda logično se nastavlja na samo Teino ime, gdje se poigrala s akronimom imena i prezimena, a sve se savršeno poklopilo u simbolici budući da je terra zemlja baš kao i glina, materijal od kojeg Tea stvara.

Tea je s izradom keramike počela prije 6 godina, iako se u podlozi nalazi desetljeće formalnog školovanja. Sama kaže da je trebalo vremena, oranja i kopanja, da se sve posloži i da Terra dobije oblik kakav ima danas.

„U samostalne vode sam ušla prilično naivno, no iz današnje perspektive to je bio veliki plus. Sa znanjem koje imam danas mislim da bi puno više dizala ručnu iz straha ili opreza. Tko se jednom opeče, puše i na hladno. Za kreativne profesije uvriježeno mišljenje koje se zavuklo duboko pod kožu i mentalitet društva jest da to zapravo i nije posao, odnosno – nije pravi posao. Dijelom je to iz razloga što se rijetko (skoro pa nikad) ne piše ili priča o onom dijelu koji nije ‘med i mlijeko’ i između redaka se stalno provlači parola Izaberi posao koji voliš i nećeš morati raditi ni dana.„

terra ceramica

Terra Ceramica nas od samih početaka oduševljava svojim dizajnom i prepoznatljivim odmacima od očekivanog. Tein stil – manje je više, savršeno funkcionira s neutralnim i zemljanim bojama, jednostavnim formama, čistoćom linija i onda nekim twistom poput predimenzioniranih ručki ili riječi koje nam uvijek izvuku osmijeh na lice i donesu radost u srce.

“Moja  želja je bila da na tržište donesem proizvod koji je skulpturalan, s obzirom na moje kiparsko ishodište, utilitaristički, s obzirom na želju za vraćanjem humanosti u svijetu koji je preplavljen mas-produkcijom. Ono s čim se najviše igram su riječi. Vjerujem u moć riječi. Napisanih i izgovorenih.”

I mi vjerujemo u moć riječi i znamo koliko nam početak dana može dobiti na snazi ako popijemo omiljeni napitak iz šalice koja nam govori smile, dom, sreća, dreamer…

terra ceramica

terra ceramica

Ono po čemu je Terra prepoznatljiva, možemo reći zaštitni znak brenda, jesu Pinch šalice, od milja zvane klempuše. Napraviti šalicu koja je drugačija u odnosu na tisuću drugih šalica koje su na tržištu i prepoznatljiva svojim izgledom i dizajnom nije lako. Za vlastiti kreativni proces Tea kaže:

„Svakodnevno i uobičajeno definiranje pojma kreativnosti jest jednostavno – stvaranje nečeg novog. Iako, to je mentalni proces koji je zapravo veoma složen. Ideja je sve i ništa – proturječno – ali je tako. Moja želja je bila da na tržište donesem proizvod koji je skulpturalan, s obzirom na moje kiparsko ishodište, utilitaristički, s obzirom na želju za vraćanjem humanosti u svijetu koji je preplavljen mas-produkcijom.

Ono što meni nedostaje ponekad jest neopterećena kreativnost – kad radiš po narudžbi ili na nekim projektima – držiš se često zadanih parametara koji su onda u praksi repetitivni i traju. Tu nema prostora za kreativnost u onom klasičnom poimanju.„

terra ceramica

terra ceramica

Tea je s godinama uspjela izgraditi stil nadaleko prepoznatljiv, a iza sebe ima i uspješne projekte. Jedan od njih, sasvim svježi je luksuzni turistički kompleks s pet zvjezdica koji je ovog ljeta otvoren na otoku Hvaru – Maslina Resort, za koji je Tea dizajnirala i napravila cijelu seriju proizvoda.
Slijediti vlastiti san i talente te u 21. stoljeću živjeti od svoje kreativnosti, samo se na prvu može činiti kao lako. Svatko tko je probao biti sam sebi šef, organizirati posao, podignuti cijelu priču na ozbiljniji nivo, zna da je to trud i rad od 0-24 h, koji ne poznaje ni vikende ni blagdane ni godišnje odmore.

„U konačnici – to je ljubav i to je strast – nije SAMO posao već i poziv. Ali, iza fasada (lijepe i privlačne) stoji jako puno rada iza kojeg stoji znanje, konkretno i opipljivo. I to nije od 8 do 16 ili 9 do 17 već – češće nego rjeđe – svaki dan, cijeli dan uključivo i vikende. Ideja i talent su zanemariv postotak uspjeha, glavnina je rad, rad i rad. U svijetu gdje si sam sebi sve – šef i radnik – zna biti iscrpljujuće, ali najsretnija sam kada dođem doma s osmijehom od uha do uha, a umorna k’o pas.“ – govori nam Tea.

terra ceramica

Dok god stvara s radošću i osmijehom mi ćemo se veseliti svakoj njenoj novoj kreaciji. Ako se i vama sviđaju Terra Ceramica rukotvorine, dok željno iščekujemo web shop koji stiže do proljeća, posjetite Instagram @terraceramica ili Facebook @teasculptress i pronađite neku savršenu za sebe.

terra ceramica

terra ceramica

O drugim zanimljivim i inspirativnim hrvatskim brendovima čitajte u rubrici SUBOTOM O DOBROM. 

 

Foto: Kate Ševo

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.