parallax background

Svjetski dan joge: različitim stilovima do ravnoteže i radosti postojanja

ghosting
Ghosting – kad ljubav(nik) ispari
20. lipnja 2022.
Svjetski je dan glazbe – 10 blagodati koje nam daje glazba
21. lipnja 2022.

 

U modernom društvu provodimo većinu vremena odrađujući što više obveza svaki dan, ispunjavajući svoje umove svim vrstama planova i informacija. Naš svakodnevni život toliko je prepun razmišljanja, razgovora, analiziranja, planiranja i djelovanja da je lako zaboraviti jednostavno čudo života.

Za sve to, naravno, ima mjesta, ali se čini da smo putem poremetili prekrasnu ravnotežu između činjenja i postojanja, razmišljanja i osjećaja/doživljavanja iskustva, truda i predaje, djelovanja i mirovanja. Čini se da smo većinu vremena uhvaćeni u vanjski svijet oblika i da smo zaboravili ili zanemarili bezvremensku tišinu unutar koje se krije radost postojanja.

Praksa joge jedan je od mnogih načina za ponovno otkrivanje te ravnoteže. Često se smatra procesom oslobađanja od fizičke, mentalne i emocionalne napetosti koju bespotrebno i često nesvjesno nosimo sa sobom. Pomaže nam i da upoznamo prirodu uma kako bismo se mogli osloboditi poistovjećenosti s mislima i egom te nam pruža mogućnost da odbacimo teret prosuđivanja, kako bismo mogli govoriti i djelovati s mjesta čiste mudrosti i suosjećanja.

Naravno, ovo je cjeloživotni proces i praksa. Život se nastavlja događati, naši umovi nastavljaju stvarati misli i prosudbe, ali kroz prakticiranje različitih oblika joge možemo se oslobađati nepotrebnog na putu prema usklađivanju i ravnoteži između djelovanja i svjesnosti.

Bezbroj različitih vrsta joge jedan je od velikih razloga zašto je toliko popularna. Od duboke prakse yin joge do joge koja se izvodi u zagrijanim prostorijama, za svakoga ima ponešto.

Jedna od glavnih prednosti joge jest što vam može odgovarati i nekoliko stilova što će ovisiti o raspoloženju, životnom periodu, dobu dana i koliko vremena imate na raspolaganju.

Možda ujutro želite dinamičniju praksu koja će vam dati energiju za dan koji je pred vama ili sporiji, obnavljajući flow prije spavanja.

Na Zapadu, izraz “hatha” joga se jednostavno odnosi na sve ostale stilove joge koji su utemeljeni u fizičkoj praksi. Međutim, postoje i druge grane koje su odvojene od fizičke prakse joge. Joga koja se temelji na fizičkom (trenutno) je najpopularnija i dijeli se na brojne stilove, a danas predstavljamo one s kojima ćete se najčešće susretati. U nekim ćete se praksama osjećati opuštenije nego u drugima. Usudite se isprobati, izaći izvan svoje zone udobnosti i dopustite si fizički i mentalni rast kroz proces istraživanja.

svjetski dan joge

Svjetski dan joge: različitim stilovima do ravnoteže i radosti postojanja

1. Hatha

Satovi hatha joge idealni su za početnike jer se obično odvijaju sporije od ostalih stilova joge. Hatha satovi danas su klasičan pristup disanju i vježbama. Ako ste novi u jogi, možete očekivati da svaku asanu držite između 5 do 10 udaha i izdaha, s jakim fokusom na stabilnost i izgradnju snage. Hatha ujedno gradi temelje svjesnosti daha i tijela potrebne za sve druge stilove joge.

Dobrobiti: poboljšanje sna, smanjenje stresa i razvijanje svjesnosti

Zašto isprobati: izvrsna prilika da se opustite, smirite tijelo i um te poboljšate svoju tehniku u temeljnim asanama

svjetski dan joge

2. Ashtanga

Na sanskrtu, ashtanga je prevedena kao “put s osam udova”. Ashtanga joga uključuje vrlo fizički zahtjevan i strogo zadan slijed asana, sinkroniziranih s dahom i Drishtijem (točkom pogleda) koja stvara unutarnju vatru. Potreban je iskusan jogi da bi se to stvarno zavoljelo. Ashtanga počinje s pet pozdrava suncu A i pet pozdrava suncu B, a zatim prelazi u niz stojećih i sjedećih te ležećih položaja. Bez obzira vježbate li Ashtangu na sati koji vodi učitelj ili u tradicionalnom okruženju gdje je učitelj tiha podrška, redoslijed je svaki put isti.

Dobrobiti: izgradnja snage, pročišćavanje živčanog sustava i smirivanje uma

Zašto isprobati: ako ste osoba koja ima veliku potrebu za kretanjem i znojenjem te želite raditi na strpljivosti i fokusu

pozdrav suncu

3. Vinyasa

Vinyasa znači “postaviti na poseban način”, u ovom slučaju – položaji joge. Vinyasa joga se često smatra najatletnijim stilom joge s obzirom na to da je prilagođena iz ashtanga joge 1980-ih. Mnoge vrste joge također se mogu smatrati vinyasa smjerovima kao što su ashtanga, power yoga, hot yoga…

Na satovima vinyase, pokret je usklađen s vašim dahom i kretanjem kako bi tekao iz jedne poze u drugu. Vinyasa stilovi mogu varirati ovisno o učitelju, a mogu redati razan broj asana u različitim sekvencama. Općenito, ovo je dobar stil za one koji žele isprobati jogu, ali bi željeli aktivan i dinamičan sat.

Dobrobiti: opće toniranje, jačanje, izduživanje i poravnavanje tijela, izgradnja kondicije i izdržljivosti

Zašto isprobati: na satovima se često koriste tehnike meditacije i svjesnosti za pomoć u koncentraciji pri pokretu što je odličan protuotrov za stres

vinyasa

4. Yin

Yin uključuje položaje i istezanje koji duboko produžuju mišiće i fascije (vezivno tkivo) koji pokrivaju zglobove i sve mišiće, čime se pomaže poboljšati pokretljivost zglobova i sveukupna fleksibilnost. Najčešće se asane drže između 2 i 10 minuta, ostavljajući dovoljno vremena da se duboko ukorijenjeni obrasci napetosti u tijelu počnu oslobađati. Pomaže u smirivanju živčanog sustava te pruža priliku vježbačima da uspore, odmore i uživaju u ovom meditativnom stilu joge.

Dobrobiti: pomaže u smirivanju živčanog sustava, povećava pokretljivost i fleksibilnost

Zašto isprobati: izvrstan oblik joge za probleme s nesanicom, jer jača odgovor na opuštanje u cijelosti pa čak i ako vježbate tijekom dana, pomoći će vam da zaspite noću

yin joga

5. Restorativna

Još jedan sporiji stil joge, restorativna joga savršena je za smirivanje, opuštanje i dopuštanje vašem tijelu da dođe do mjesta odmora. Restorativna joga je terapeutski stil joge koji koristi rekvizite za potporu tijela, potičući duboko opuštanje. Koristeći pasivne yoga asane, dopuštamo našem živčanom sustavu da se opusti što nam pomaže ublažiti učinke negativnog stresa s kojim se susrećemo u svakodnevnom životu i može biti vrlo korisno u vrijeme umora, bolesti i emocionalnog opterećenja.

Dobrobiti: dubinsko opuštanje, satovi su vrlo blagi – što ih čini dobrom nadopunim dinamičnijim stilovima

Zašto isprobati: izvrstan je lijek protiv stresa, balansira tijelo u stanju kroničnog umora

svjetski dan joge

Foto: Freepik yanalya

6. Prenatal

Prenatalna joga pomno je prilagođena trudnoći i ženama u svim tromjesečjima. Mnogi stručnjaci ali i žene koje su svoje iskustvo trudnoće prošle uz prenatal jogu, tvrde da je jedna od najboljih vrsta vježbi za buduće mame upravo zbog vježbi zdjeličnog dna, usredotočenosti na disanje i povezivanja s bebom koja raste. Na satu prenatalne joge očekujte nježno kretanje i razgibavanje različitih dijelova tijela kako bi se potaknula zdrava cirkulacija. Rekviziti kao što su deke, jastuci i pojasevi ponekad se koriste za pružanje potpore i udobnosti

Prije sata prenatal joge, svakako se posavjetujte s liječnikom koji vam vodi trudnoću.

Dobrobiti: smanjuje bol u donjem dijelu leđa, mučninu, glavobolju i nedostatak daha

Zašto isprobati: odlična priprema za trudove i porod

prenatal joga

7. Power

Power yoga je širok pojam kojim se opisuje dinamična praksa koja često uključuje balanse na rukama i inverzije te će vas sigurno preznojiti. Snaga je gotovo uvijek tema vinyasa satova koji se baziraju na fluidnim prijelazima i pokretima kako biste povećali broj otkucaja srca i izgradili snagu.

U osnovi je teža, brža i jača od tradicionalne Ashtange.

Dobrobiti: izgradnja snage cijelog tijela i kardiovaskularne izdržljivosti

Zašto isprobati: ako stagnirate, trebate promjenu ili imate obilje energije.

joga

Foto: Freepik Dragan Žigić

8. Acro

Ovo je vizualno impresivan stil koji koristi rad partnera kako bi se ostvarile razne poze. Nije za početnike, ali je zabavna opcija za srednje i napredne jogije.
Osim što jačaju snagu, oni su također sjajni satovi za izgradnju povjerenja, pa vas u početku mogu izvući iz vaše zone udobnosti.

Dobrobiti: miješanje gimnastičkih vještina s jogom, gradi samopouzdanje

Zašto isprobati: ako želite raditi s partnerom, poraditi na povjerenju prema životu

acro joga

Foto: Freepik nightunter

9. Kundalini

Ako ste ikada vidjeli ljude kako izlaze iz studija obučeni u bijelo, možda su upravo završili sat Kundalini yoge. Kundalini kombinira osnažujući pokret, s dinamičnim radom na disanju, meditacijom i pjevanjem mantri za izgradnju vitalnosti. Izvorno, tradicionalna Kundalini učenja bila su usmjerena na poboljšanje protoka energije kroz tijelo snažnim sustavom procesa za stimulaciju neuronskih mreža u cijelom tijelu i mozgu. Čakre potječu iz tradicionalnog učenja Kundalini joge.

Dobrobiti: jačanje intuicije,volje i razvoj duhovne prakse

Zašto isprobati: ako želite izgraditi fizičku i mentalnu izdržljivost

svjetski dan joge

Foto: Freepik

 

Ako vas zanimaju slične teme u našoj kategoriji SKLADNO TIJELO pronađite mnoge zanimljive članke.

 

Petra Sever

 

Foto: Pexels, Unsplash, Freepik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.