vizualizacija

Vizualizacija: Metoda za ostvarenje ciljeva i osiguranje dobrog raspoloženja

 

Maštali smo kao djeca, a maštamo i dan danas. Kreativnom vizualizacijom u svoj život donosimo pregršt dobrobiti. Kako vas vizualizacija može oraspoložiti i doprinijeti u životu, saznajte u nastavku teksta.

Tijekom života u prosjeku provedemo 30-50 % vizualizirajući. Prisjetite se svojih zadnjih vizualizacija i osjećaja koje su vam donijeli. Najljepše emocije izlaze iz nas kad zamišljamo novi posao s fantastičnom radnom ekipom, financijsku slobodu, mir u obitelji ili nešto drugo. U tom stanju uplovljavamo u novi svijet.

Vizualizacijom do smanjenja stresa

Početkom svake vizualizacije, isključujete se iz bučnog svijeta i dopuštate svojim mislima da slobodno teku. Kada ste prisutni u sadašnjem trenutku i osjećate duboku opuštenost, to se zove alfa stanje vaših moždanih valova.

Nakon dugog i napornog dana na poslu ili iscrpne rasprave s prijateljem, trebali biste se opustiti i pružiti umu da odleprša na nešto nepovezano i ugodno. Izdvojite vrijeme za sebe, smjestite se u prostor gdje ćete biti u miru i vizualizirajte jer vam ono definitivno može pomoći u smanjenju stresa.

vizualizacija

Kako vizualizirati?

Za vizualizaciju nisu potrebne pripreme, niti je komplicirana.

1. Odmaknite od sebe sve što bi vam omelo u vizualizaciji.

2. Možete zatvoriti oči i započnite s dubokim disanjem.

3. Prepustite se ugodnim mislima i maštajte o svim pojedinostima onoga što želite, što vas smiruje. Vizualizirajte svaku posebnost.

vizualizacija

Vizualizacijom do rješenja

Opuštanjem u svijetu maštanja, šire vam se perspektive i vrlo je moguće da ćete doći do rješenja za kojima tragate. Isto kao i u meditaciji. Postoji istraživanje koje je pratilo različite obrasce razmišljanja i koje je zaključilo kako se vizualizacijom dolazi do novih ideja. Vrlo je zanimljiva konstatacija da se fokusiranjem na problem on neće riješiti, ali vizualizacijom i fokusom na rješenja, nerijetko se dolazi do odgovora.

Vizualizacijom isto tako možete ostvariti ciljeve jer se zamislite u koracima koje biste poduzeli, načinima koji bi vas motivirali i odgovorima kako prevladati prepreke. Vizualizacija je odlična vježba za vaš um. Dopustite mu da odluta. Budite kreativni i maštajte o svemu što vas raduje.

vizualizacija

Rafael Jaić

– student sam Komunikologije, medija i novinarstva. S obzirom na to da sam istinski ljubitelj pozitivne psihologije i osobnog razvoja, završio sam tečajeve Life Coacha i NLP-a. Samim time stekao sam mnoga teorijska znanja, ali i praktična rješenja za razne izazove u životu koja sam spreman podijeliti sa svim čitateljima portala Budi dobro.

 

Foto: Unsplash, Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.