vježbe

Vježbe za torakalni dio kralježnice

 

Kada se nakon napornog radnog dana želimo opustiti vježbanjem, ovakav početak je dobar.

Povećavanjem mobilnosti torakalnog dijela kralježnice uz pravilno disanje, dovest ćemo u ravnotežu našu kralježnicu, jer ćemo otvarati prsni koš i duboko disati za razliku od cjelodnevnog sjedenja kada smo nagnuti prema naprijed i kratkog smo daha.

Vježbe za torakalni dio kralježnice

1. Ležimo trbuhom na leđima opuštenih nogu koje su koljenima na podu. Ruke su opušteno položene na prednjoj strani lopte. Glava i vrat su u produžetku tijela. Udahom odižemo prsnu kost od lopte i usmjeravamo prema naprijed, a izdahom vraćamo u početni položaj. Bitno je ne odizati se prejako i ne pomagati si rukama veće se odići punjenjem prsnog koša zrakom i iz torakalnog dijela kralježnice, a ne donjeg dijela.

vježbe

vježbe

2. Početni položaj je isti. Udahom pružamo noge i odižemo se još više od lopte kao da ćemo cijelo tijelo istegnuti prema naprijed, a izdahom vraćamo u početni položaj.

vježbe

vježbe

3. Trbuhom smo na lopti, sada pruženih nogu. Lijevi dlan nam je na sredini prednje strane lopte, a desni na podu. Udahom otvaramo prsa u desno i odižemo se sa lopte snagom leđnih mišića, izdahom vraćamo u početni položaj. Bitno je zadržati kukove na lopti, pogotovo desni te ne sagibati koljena. Isto ponavljamo na lijevu stranu.

vježbe

vježbe

4. U položaju jednonožnog kleka sa lijevom nogom naprijed koljenom na lopti te lijevom rukom na lopti udahnemo te otvaramo prsnu kost u strop pri tome misleći da ne dolazi do uvijanja donjeg dijela leđa te pazeći na kontrahiran trbuh cijelo vrijeme. Izdahom vraćamo u početni položaj. Isto ponoviti na drugu stranu.

vježbe

vježbe

5. Iz prethodnog položaja udahom izvodimo rotaciju prsa u desno pri tome gurajući desni kuk prema naprijed. Izdahom vraćamo u početni položaj.

vježbe

vježbe

 

Aleksandra Paurević je diplomiranu kineziologinja, certificirana trenerica pilatesa u području mat pilatesa, rada na reformeru i motru s najjačom svjetskom licencom za pilates Balanced Body te osnivačica Fly Pilates Studia. Intervju s Aleksandrom možete pročitati ovdje. 

 

Aleksandra Paurević

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.