parallax background

Vježbe za torakalni dio kralježnice

5. travnja 2022.
razvod
12 znakova kako znati je li doista vrijeme za razvod
4. travnja 2022.
sreća
Moć navike: kako biti sretan sam sa sobom
5. travnja 2022.

 

Kada se nakon napornog radnog dana želimo opustiti vježbanjem, ovakav početak je dobar.

Povećavanjem mobilnosti torakalnog dijela kralježnice uz pravilno disanje, dovest ćemo u ravnotežu našu kralježnicu, jer ćemo otvarati prsni koš i duboko disati za razliku od cjelodnevnog sjedenja kada smo nagnuti prema naprijed i kratkog smo daha.

Vježbe za torakalni dio kralježnice

1. Ležimo trbuhom na leđima opuštenih nogu koje su koljenima na podu. Ruke su opušteno položene na prednjoj strani lopte. Glava i vrat su u produžetku tijela. Udahom odižemo prsnu kost od lopte i usmjeravamo prema naprijed, a izdahom vraćamo u početni položaj. Bitno je ne odizati se prejako i ne pomagati si rukama veće se odići punjenjem prsnog koša zrakom i iz torakalnog dijela kralježnice, a ne donjeg dijela.

vježbe

vježbe

2. Početni položaj je isti. Udahom pružamo noge i odižemo se još više od lopte kao da ćemo cijelo tijelo istegnuti prema naprijed, a izdahom vraćamo u početni položaj.

vježbe

vježbe

3. Trbuhom smo na lopti, sada pruženih nogu. Lijevi dlan nam je na sredini prednje strane lopte, a desni na podu. Udahom otvaramo prsa u desno i odižemo se sa lopte snagom leđnih mišića, izdahom vraćamo u početni položaj. Bitno je zadržati kukove na lopti, pogotovo desni te ne sagibati koljena. Isto ponavljamo na lijevu stranu.

vježbe

vježbe

4. U položaju jednonožnog kleka sa lijevom nogom naprijed koljenom na lopti te lijevom rukom na lopti udahnemo te otvaramo prsnu kost u strop pri tome misleći da ne dolazi do uvijanja donjeg dijela leđa te pazeći na kontrahiran trbuh cijelo vrijeme. Izdahom vraćamo u početni položaj. Isto ponoviti na drugu stranu.

vježbe

vježbe

5. Iz prethodnog položaja udahom izvodimo rotaciju prsa u desno pri tome gurajući desni kuk prema naprijed. Izdahom vraćamo u početni položaj.

vježbe

vježbe

 

Aleksandra Paurević je diplomiranu kineziologinja, certificirana trenerica pilatesa u području mat pilatesa, rada na reformeru i motru s najjačom svjetskom licencom za pilates Balanced Body te osnivačica Fly Pilates Studia. Intervju s Aleksandrom možete pročitati ovdje. 

 

Aleksandra Paurević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.