Hrvatska je zabranila uporabu plastičnih vrećica za nošenje i niz jednokratne plastike

 

Hrvatski sabor je na jučeračnjoj sjednici izglasao novi Zakon o gospodarenju otpadom kojim se, između ostalog, zabranjuju plastične vrećice za nošenje, plastični tanjuri, pribor za jelo, slamke, štapići za miješanje napitaka, štapići za uši, štapići za balone, posude za hranu i piće od stiropora te tzv. oksorazgradiva plastika!

Sabor usvojio zabranu laganih plastičnih vrećica za nošenje koja stupa na snagu 1.1.2022.! Iako smo još prošle godine znali da se ona planira, postojao je snažan pritisak industrije plastike da se zabrana izbaci iz Zakona o gospodarenju otpadom.

Ovaj Zakon napokon donosi i zabranu nekih jednokratnih plastičnih predmeta, koja proizlazi iz Direktive EU o jednokratnoj plastici. Odmah se zabranjuju plastični tanjuri, pribor za jelo, slamke, štapići za miješanje napitaka, štapići za uši, štapići za balone, posude za hranu i piće od stiropora te tzv. oksorazgradiva plastika!

zarana plastičnih vrećica

Iz Greenpeace Hrvatska poručuju – “Zabrana laganih plastičnih vrećica rezultat je vašeg i našeg pritiska te peticije koju je potpisalo nas više od 65.000! Slobodno to naglasi sljedeći put kad ti netko kaže da peticije nemaju učinka i da se ništa ne može promijeniti.

Napokon dolazi vrijeme ozbiljnijeg suočavanja s rastućim problemom onečišćenja okoliša plastikom. Iako nas ove vijesti raduju, ne raduje nas manjak ambicioznosti kad su u pitanju neke druge odredbe – još puno toga može se i mora napraviti da bismo se suočili s najezdom plastike. Neki od nužnih sljedećih koraka za koje se zalažemo su proširenje zabrane i na vrlo lagane plastične vrećice i postavljanje konkretnog cilja smanjenja potrošnje za one jednokratne plastične proizvode koji će ostati na tržištu. I najvažnije – prijelaz na višekratnu upotrebu i sustave za ponovno punjenje, a ne puka zamjena plastike drugim materijalima za jednokratnu upotrebu, poput papira, bioplastike i sl.”

greenpeace hrvatska

Udruga Prijatelji životinja, koja je još 2008. godine pokrenula kampanju i peticiju za zabranu plastičnih vrećica, pozdravlja ovu konkretnu zakonsku odredbu:

„Zabrana laganih plastičnih vrećica za nošenje rezultat je dugogodišnjih napora udruga i ekoloških organizacija koje ukazuju na katastrofalne posljedice korištenja plastičnih vrećica. Zalagali smo se i za zabranu najtanjih jednokratnih plastičnih vrećica, što nije prihvaćeno, iako u trgovinama postoji ponuda višekratnih praktičnih mrežica. Te najtanje vrećice troše se nemilice i trebaju se riješiti obavezom naplate i jasnom regulacijom, što se može propisati podzakonskim aktima.”

Prijatelji životinja smatraju ovu zakonsku odredbu pobjedom i zahvaljuju svima koji su se u ovih 13 godina borili zajedno s njima i pridružili se apelu za zabranu plastičnih vrećica.

 

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.