parallax background

Zaljubljivanje je misterij i odgovor za ljudske probleme

kopriva
Sva svojstva koprive
srpanj 16, 2021
Hrvatska je zabranila uporabu plastičnih vrećica za nošenje i niz jednokratne plastike
srpanj 16, 2021

 

Svaka se zaljubljenost događa prema određenom mitu ili bajci, a da toga velika većina nije svjesna. S druge strane, mitovi i bajke pružaju smjernice za teška vremena. Oni mogu dati ohrabrenje dok se borimo s preživljavanjem užasnih životnih iskušenja.

Primjerice, herojsko putovanje u mitu ustvari je opis inicijacijske avanture velike većine ljudi. Poput priče o don Quijote-u. Kroz ovu bajkovitu priču u nesvjesnom mladi dječak koji stupa u život stoji pred niz problema od školovanja do odabira posla. Malo dijete se ne može realno boriti protiv tih obveza koje stoje pred njime i služi se kroz odrastanje mitom princa. Većina muškaraca je princ koji kao na konju pokušava impresionirati svoju dragu, pokušava dokazati da je bolji, a na taj način ono što poluči kao rezultat ustvari je realnost koja se nije mogla desiti da nema ovog mita o junaku.

Život i događaji koji su isto tako mitološki opisani u natalnoj karti su inicijacijski proces u kojem, primjerice razdoblje Saturna u jyotishu aktivira mitološku priču koja pokreće u čovjeku proces odrastanja kroz mitološku priču o Saturnu. Stoga, možemo zaključiti da ljudi traže pomoć u mitološkim pričama kada njihovi mehanizmi za suočavanje sa životom ne uspiju te žive u teškim trenucima mitološkog junaka i na taj način nesvjesno sebi olakšavaju život, ali i prebrode određenu situaciju. Uzmimo primjer komuna u kojima ovisnici kroz biblijske priče pokušavaju prihvatiti svoju neizdrživu situaciju te pokušavaju zacijeliti traumu koju osjećaju.

Nesretni događaj je susret s granicom gdje počinje nova zemlja iz mita, mjesto na koje nismo prije putovali. U našem životu nije problem nesretni događaj već susret s nepoznatim kojeg izaziva taj događaj. Mi se ne bojimo smrti već nepoznatog. Zato u budizmu postoje mnoge meditacije koje se bave samo smrću i onim najstrašnijim mitovima kako bi osoba prevladala strah od nepoznatog. Mitološke priče pomažu u teškim životnim situacijama kada većina racionalnih odgovora ne daje utočište.

Što su mitovi ili bajke u zaljubljenosti?

Uzet ćemo primjer Pepeljuge, odnosno znate li možda što se skriva iza te bajke? Pepeljuga je morala proći kroz dugo razdoblje gubitka. Oba njezina roditelja su umrla. Priča ima središnju temu ožalošćenosti. Tu se javlja važan simbol pepela. Pepeljuga se brine o kaminu i pepelu, a to je simbol pogrebne tradicije, poput Biblijske rečenice: prah si bio i u prah ćeš se pretvoriti. Dakle, pepeo u priči simbolizira smrt, gubitak i tugovanje.

Priča u nastavku sugerira da možemo izabrati avanturu, ali iskustvo će biti strašno. Osjećat ćete užasnu okrutnost života. Pepeljuga se mora nositi s tlačenjem od strane onih koji imaju moć nad njom, posebice njezinom maćehom i polusestrama, koje ne cijene svoje kvalitete ili postojanje. One predstavljaju njenu tamnu stranu ili Sjenu, dok maćeha govori indirektno: ako želite ljubav, onda se morate odvojiti i nadrasti majčinski kompleks.

U ovom slučaju, ovaj kompleks je vuče u žrtvu i nemoć je vraća u stanje kada smo bili djeca i kroz to stanje nevinosti pokušavamo se zaštiti, ali pokušavamo i privući pomoć drugih. Vila je pomoć junakinji na putu da bi otkrila zaljubljenost koja se ovdje pokazuje kroz čaroliju koja traje do 12 h ili 12 mjeseci, ali onda čarolija prestaje i ona se vraća u svoj svakodnevni život. Broj 12 je simbolički žrtva ili vraćanje u realno suočavanje sa životom u kojoj joj mit više ne može pomoći. Muška figura ili Animus kao Spasitelj, predstavlja želju svake žene za Spasiteljem koji će je spasiti, a njegovo bogatstvo ženu asocira na zaštitu djeteta i obitelji koju će on osigurati kao Spasitelj. Pepeljuga je prošla sve inicijacijske procese te je uspjela u izazovima i iskušenjima koja su bila stavljena pred nju nadvladavši majčinski kompleks. Kada žena nadraste ovaj kompleks ona može pronaći partnera s kojim može ostvariti odnos. Obično mnoge žene zapnu u majčinskom kompleksu i nemogućnosti da ostvare vezu.

zaljubljenost

Ovo je jedna pozitivna priča, no zapadnom hemisferom vladaju bajke s nesretnim ljubavima (Romeo i Julija). Bajke i mitovi pokazuju kako se žena još nije izborila za svoju ženstvenost i ona u tim bajkama gubi i tako žena na javi gubi svoju ženstvenost i oponaša muškarca u suvremenosti.

Naime, žena u suvremenosti odbacuje ženstvenost i priklanja se muškoj borbenoj figuri koja se danas više cijeni. Korištenje muške figure znači da žena prihvaća svoju individualnost i odbacuje društvo što joj je zadatak do kojeg dolazi prije ili kasnije kroz događaje razočarenja u odnos, ljude, posao i društvo i kroz mit izvlačenja onog što je najbolje za osobni razvoj.

Mit i zaljubljenost donose nam mnoge skrivene odgovore, prema kojima ćemo kao civilizacija doći i prije ili kasnije i shvatiti koliko je zaljubljivanje ustvari misterij i odgovor za ljudske probleme gdje otkrivamo svoje dublje sfere bića poput ljubavi.

 

Nikola Žuvela

Jyotish savjetnik, terapeut i instruktor joge

Svoju jyotish natalnu kartu naruči na vedski-jyotish.net

 

Foto: Unsplash, Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.