parallax background

Najzanimljiviji glazbeni albumi u veljači

7. ožujka 2021.
joga
Joga sekvenca za detoksikaciju organizma
6. ožujka 2021.
zeleni sok
Trikovi za dobar zeleni kašasti sok
7. ožujka 2021.

 

Pomicanje vlastitih granica je, izgleda, tema ovomjesečnog izbora. To sam shvatila tek kada sam završila pisati dojmove o svim albumima.

Možda čak i prikladno, s obzirom na to da je početak proljeća iza ugla i, vjerujem, mnogi od nas jedva čekamo izvući se iz svojih jazbina i krenuti nanovo istraživati svijet oko nas. Nadam se da će vam ovaj izbor biti dovoljan poticaj da, za početak, istražite ove albume.

Najzanimljviji glazbeni albumi u veljači

Foo Fighters – Medicine At Midnight

Drugi album Foo Fightersa, The Colour and the Shape, bio je jedan od ključnih albuma u mojim formativnim godinama. Otada su prošla dva desetljeća, a Foo Fightersi su i dalje relevantan bend. Ne samo to, nego uspijevaju u tome da im glazba zvuči svježe i suvremeno, bez obzira na to što su se u nekim elementima poklonili svojim prethodnicima („No Son of Mine“ s referencama na Motorhead i The Queen) ili pak iz arhiva iščupali 25 godina stari rif koji dosad nisu mogli nigdje uklopiti („Cloudspotter“). Čak su nekim pjesmama uplovili u neke strane im vode, kao što je to slučaj s pjesmom „Shame Shame“. Sjajno je što i dalje imaju želje i volje istraživati svoje granice, a da pritom suštinski ostanu oni dobri stari Foo Fightersi. Slušajući Medicine At Midnight, koji se odlikuje plesnim ritmovima (uz tek tu i tamo koju sporiju pjesmu) i velikim stadionskim zvukom, još i više želim doživjeti ovaj bend uživo. S obzirom na to da sam propustila koncert u Puli, iskreno se nadam da ću imati priliku za popravni. Dotad će mi Medicine At Midnight sigurno biti na playlisti.

foo fighters

Tash Sultana – Terra Firma

Ako ste ikada imali prilike vidjeti kako Tash Sultana svira, bez obzira na to radi li se o videosnimkama ili ste nekom srećom to doživjeli uživo, moglo bi vam se učiniti da se radi o zaigranom djetetu koje je upalo u tvornicu igračaka i mora isprobati baš svaku. I onda svoju sreću želi podijeliti sa svima! Tash Sultana nema što ne svira – navodno više od 12 instrumenata, uključujući gitaru, bas, bubnjeve, perkusije, trubu, klavijature i flautu. Kao da je cijeli bend u jednoj osobi. Uz to, navodno ima raspon glasa od nevjerojatnih šest oktava. Kada netko ima taj cijeli arsenal zvukova i kombinacija na raspolaganju, može se desiti da pretjera, no Tash Sultani nevjerojatna muzikalnost to ne dopušta. U nedavnoj objavi na Instagramu, Tash Sultana izražava nezadovoljstvo svojim radom prije albuma Terra Firma, te naglašava da ovoga puta potpisuje sve na ovome albumu: produkciju, aranžmane, skladanje, izvedbu, te sve instrumente. Čak i djelomično tehničku stranu, to jest snimanje. Kada to znate, slušanje albuma je još dojmljivije. Iako album nosi naslov Terra Firma, kad ga slušam, čini mi se kao da lebdim na nekom raznobojnom, mekanom oblačku kroz zemlju iz mašte koju Sultana tka odlično doziranim, mantričnim grooveom i cijelom paletom zvukova. I još više želim doživjeti kako svira uživo!

tash sultana

Hayley Williams – FLOWERS for VASES/descansos

Nedavno je Adam Levine iz grupe Maroon 5 zbunio javnost izjavom da više nema bendova te da su bendovi izumiruća vrsta. Jedna od glazbenica koja je reagirala komentarom na Twitteru je Hayley Williams, poznata kao frontžena američkog rock sastava Paramore. Njezin bend je, doduše, odlučio da im je, nakon silnih turneja, potreban odmor od zajedničkih svirki i stvaranja novog materijala. Zato se Hayley odlučila pozabaviti vlastitim materijalom, poprilično drugačijim od onoga na što ljudi pomisle na spomen grupe Paramore. Prošle godine je objavila svoj prvi samostalan album, Petals for Armor, koji se može opisati kao alternativni pop. Drugim albumom, objavljenim samo devet mjeseci kasnije, Hayley ide korak dalje, u sfere folka i folk popa, u kojima kraljuje Taylor Swift. Dapače, Williams je u jednoj objavi na Instagramu natuknula da je ovaj album njezin ekvivalent albuma folklore Taylor Swift. No, daleko je od toga da se radi o pukoj kopiji, već možda jedino o ohrabrenju i inspiraciji jednim glazbenim djelom. Osim toga, FLOWERS for VASES/descansos predstavlja još jednu ključnu točku u radu Hayley Williams: album je sama napisala i izvela, dok album također za nju predstavlja otpuštanje nekih boli s kojima se suočila tijekom prošle godine. Vjerujem da i nama to može biti inspiracija.

Hayley Williams

The Weather Station – Ignorance

Koliko žanr folk popa može biti raznolik, dokazuje odličan peti album kanadskog benda The Weather Station, točnije projekta iza kojeg stoji kantautorica Tamara Lindeman. No, dok su prije spomenuti folk pop albumi inspirirani introspekcijom ili prekidima osobnih odnosa, ovaj album je potaknuo članak o naftnoj kompaniji Exxon Mobil (o kojoj direktno pjeva u pjesmi „The Robber“) i osobni doživljaj klimatskih promjena. Vjerujem da nam je potreban ovaj i ovakav album, te da bismo posebnu pažnju trebali posvetiti tekstovima. „Osjećam se beskorisno poput stabla u gradskom parku koje stoji kao simbol onoga što smo raznijeli.“ Na koncu, klimatske promjene nisu neki apstraktan pojam, već naša stvarnost koja će, ako već nije, uskoro početi vrlo opipljivo utjecati na naše svakodnevne živote. I emocije. O tome govori album Ignorance. Neka vas ne zavara njegov često plesni ritam ili prozračne melodije ili pak delikatan vokal okosnice benda, Tamare Lindeman. Tema jest zahtjevna i teška, no zato ju je Lindeman obavila tako pitkom glazbom, da nam je tu gorku pilulu ipak nešto lakše progutati.

glazba

Julien Baker – Little Oblivions

U skladu s temom, Julien Baker na svojem trećem albumu radi odmak od akustičnog alt rocka kojim se izražavala na prethodnim uradcima. Riječ je o glazbenici koja je utjecaje upijala iz raznih izvora, što potvrđuje i ovim albumom, na kojem je dodala neke zvučne slojeve koji Little Oblivions čine bogatijim. Ono što se ne mijenja su vrlo iskreni tekstovi pjesama, u kojima Baker progovara o svojim strahovima, dvojbama, borbi s ovisnošću, iskušenjima, posrtajima, nadanjima i iskupljenju. Baker je iskusna glazbenica koja je od objave prvoga albuma 2015. nastupila u nekim vrlo popularnim američkim televizijskim emisijama, te bila na turnejama s mnogim poznatim imenima alternativne scene, kao što su Father John Misty, The National, Belle & Sebastian, The Decemberists te već spomenuti Paramore i Hayley Williams. Uz to, Baker je članica svojevrsne supergrupe koju uz nju čine još dvije mlade kantautorice, Phoebe Bridgers i Lucy Dacus. Sve to ju je obogatilo i omogućilo da ovaj album gotovo u potpunosti odsvira sama. Jer – zašto ne?

glazba

 

Više o preporukama glazbenih albuma potražiti u rubrici ZVUČI DOBRO.

Ako te zanimaju glazbeni intervju pogledaj ovdje.

 

Ana Hotko

– Bila sam okružena glazbom i prije no što sam se rodila. Od glazbe živim cijelog života i trudim se, kao radijska novinarka i blogerica, uzvratiti glazbi za sve što mi je pružila.

 

Foto: Unsplash, PR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.