Divya terapija – Yoga kao terapijska praksa

 

Možda ste se nekad zapitali: ‘ Je li yoga za mene?’ Jesam li dovoljno fleksibilan/na za sve te zahtjevne asane (položaje tijela)? Što se uopće uči i radi na joga satovima? Otkud ona potječe? Možda čak gajite sumnje da je riječ o hinduističkoj religioznoj disciplini?

Ovaj članak mogao bi vam dati malo drugačiji pogled na ova pitanja. Dobar dio stilova yoge kakvu danas poznajemo na zapadu razvio se početkom 20. stoljeća u Indiji kao neka vrsta terapijskih praksi kojima su se tretirale mnoge tjelesne boljke. Položajima tijela (yoga asanama), disanjem (pranayamom), meditacijom, introspekcijom i raznim drugim alatima liječile su se tjelesne tegobe (čak i vrlo ozbiljne bolesti) te se održavalo opće zdravlje i vitalnost. Zanimljivo, iako se godinama takav ‘holistički’ pristup tijelu smatrao dubioznim danas ga suvremena znanost u mnogome potvrđuje, čak i naglašava. Tako danas u zemljama zapadne i sjeverne Europe čak i zdravstvena osiguranja svojim korisnicima omogućavaju satove yoge i/ili yoga terapije.

joga terapija

Dolaskom yoge na zapad, kao što je već spomenuto, prakse yoge postale su dostupne većim i širim skupinama ljudi. Time su same yogijske prakse ‘pročišćene’ od nekih zaostalih religijskih aspekata te su dodatno informirane suvremenim znanstvenim dosezima i metodama.

joga terapija

Suvremeni yoga učitelji ne žive više u spiljama i ne podvrgavaju se raznim radikalnim tjelesnim tretmanima i praksama. Dolaskom na ‘prosječni’ sat yoge treba očekivati da će vas učitelj voditi kroz sigurne i stabilne položaje tijela te povezivati te položaje s dahom. Nadalje, yoga učitelji bi trebali imati znanja o modifikacijama potrebnim kako praksu yoge prilagoditi specifičnostima svojih polaznika, bilo da je riječ o urođenim tjelesnim karakteristikama, bilo da je riječ o naknadno nastalim promjenama na tijelu i psihi (nastalim uslijed starenja, ozljeda i raznih drugih životnih okolnosti). Upravo je stoga osmišljena serija radionica ‘Divya terapija’.

joga terpija

Divya terapija namijenjena je yoga učiteljima, ali i svima koji prakticiraju yogu kao podsjetnik i pregled raznih mogućih pristupa tijelu koji djeluju osnažujuće i podržavajuće za tjelesno i mentalno zdravlje. Radionice obuhvaćaju vrlo raznolike i učestale teme kao što su zdravlje kralježnice, stres u raznim aspektima i kako se nositi s njim, starenje, probavni sustav, praktične naputke kako izbjeći i sanirati moguće ozljede lokomotornog sustava, samomasaža kao terapijska metoda te pristup tijelu kroz specifične prakse informirane tradicionalnom kineskom medicinom, ali i raznim novim zanstvenim istraživanjima. Svaka pojedina radionica je dovršena cjelina s teoretskim i praktičnim aspektom te funkcionira nezavisno kao takva no isto tako cijela serija radionica Divya terapija može se doživjeti kao skup različitih pristupa yogi kao terapijskoj praksi. Predavački tim okupljen je od raznih yoga učitelja i stručnjaka koji dugi niz godina prakticiraju i podučavaju yogu kroz njene razne terapijske aspekte.

joga terapija

 

Više o seriji yoga terapijskih radionica saznajte na: www.yogazagreb.com/divya-terapija

A za snimke radionica javite se na mail
divya@yogazagreb.com

 

Katarina Luketina

Foto: Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.