priča o duhovima

Dobra knjiga: Priča o duhovima

 

Austrijska književnica Laura Freudenthaler objavila je 2019. godine svoj drugi roman „Priča o duhovima“ koji je te iste godine osvojio Nagradu Europske unije za književnost. U njemu donosi priču o životu sredovječnog bračnog para Anne i Thomasa. Portretirajući njihovu svakodnevicu otkriva jaz koji se s godinama među njima stvorio i od životnih partnera učinio ih je samo uljuđenim cimerima koji žive pod istim krovom.

Kada dođe u stan, Thomas sjedi u kuhinji. Anne se leđima okrene štednjaku kao da će se nasloniti. Otpale su mi neke obaveze, kaže Thomas. Anne kimne. Da mu napravi kavu? Kad pred njega stavi šalicu i ulije kavu, Thomas zahvali i dotakne joj nadlakticu. To je stara gesta od koje se Anne odvikla. Sjeda nasuprot njemu. Je li loše spavao? Thomas kimne. Naslonio se i izvadio mobitel. Oprosti, kaže on, moram samo kratko. Isti si kao moji učenici s tim telefonom, kaže Anne. Smartfonom, kaže Thomas. On se malo smješka ne podižući pogled. Anne promatra kako prstima prelazi ekranom. U uređaju su vijesti. Fotografije također. Thomas nekoliko puta tapne po ekranu. Anne bi mogla ispružiti ruku, nagnuti se preko stola i dohvatiti uređaj. Unutra su zajednički vikendi, iščekivanja i prijekori, dodiri, želje da lijepo sanja, tepanja, jedan telefonski broj, jedna adresa možda. U tom uređaju nalazi se djevojka.

priča o duhovima

Priča o duhovima, Laura Freudenthaler

Laura Freudenthaler ima osjećaj za detalje i upravo njih koristi kako bi likovima i fabuli dala dubinu. Priča je ispričana iz perspektive nastavnice klavira Anne, žene u pedesetima koja uzima slobodnu školsku godinu kako bi napisala udžbenik, a potom je provodi razmišljajući o svom braku i životu općenito. Njen suprug Thomas, organizator filmskih festivala, zaokupljen je poslom, ali pod krinkom poslovnih obaveza dio vremena izvan kuće provodi i sa svojom mladom ljubavnicom. Naslućujući suprugovu nevjeru, Anne zamišlja prisutnost njegove ljubavnice u njihovu stanu koji ona smatra ekskluzivno svojim prostorom, odnosno njenim i Thomasovim. Međutim, tihi ulasci u stan bez pozdrava, boravak i spavanje u odvojenim sobama zatvorenih vrata, s vremenom nastalu psihičku udaljenost odražavaju i kroz konkretnu fizičku odvojenost.

Među računima restorana i onih za bombone protiv kašlja, Anne pronalazi višestruko savijeni papir, račun s višim iznosom. Promatra adresu trgovine, brojeve, koji se očito odnose na mjere, napokon otkriva oznaku „hladna pjena“ i shvati da je Thomas djevojci kupio madrac. Anne na računu traži datum koji bi mogao biti djevojčin rođendan. S vremena na vrijeme Thomas joj neočekivano kupuje skupe poklone, a inače se ograničava na male izraze pažnje, maramu, poziv u restoran.

dobra knjiga

Svoju sumnju na suprugovu nevjeru Anne potkrepljuje računima koje pronalazi u džepovima njegove odjeće i temeljem njihovog sadržaja rekonstruira njegov „drugi“ život. Melankoliju unutarnjeg svijeta glavne junakinje L. Freudenthaler vješto reflektira i u tankoćutnim opisima krajolika i atmosfere koji ju okružuju. Vrlo suptilno, a opet upečatljivo dočarava rastakanje jednog bračnog odnosa ostavljajući čitatelja s pitanjem koliko naizgled dugovječnih i stabilnih brakova je doista u stvarnosti „živo“ u smislu emocija, bliskosti, zajedništva, komunikacije i interakcije partnera.

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potraži u rubrici DOBRA KNJIGA.

 

Tihana Malenica Bilandžija

– psihologinja, coach i trenerica u području osobnog i organizacijskog razvoja; autorica stranice Inspiracija.net

 

Foto: Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.