Dobra knjiga: Srce zna da je ljepši svijet moguć

Mlađak u Strijelcu – sve je moguće
23 studenoga, 2022
prirodni antibiotici
10 prirodnih antibiotika koje mora imati svaka kućna ljekarna
24 studenoga, 2022

 

Srce zna da je ljepši svijet moguć: Putem srca do svijeta u kojem želimo biti. Knjiga koja će vas natjerati da se pogledate iznutra i priznate sami sebi ono što već znate.

Kada sam uzela ovu knjigu u ruke pročitala sam je u manje od tjedan dana. Tada sam shvatila da ne mogu napisati recenziju – treba mi vremena. Složila sam se sa svime što sam pročitala, ali nisam znala kako da prenesem svoje dojmove, kako da kažem nešto tako jednostavno, znajući da je to jednostavno zapravo sve. Upravo je to problem kod slušanja samih sebe. Znamo da su stvari jednostavne, a odgovori jasni, ali ne možemo to prenijeti u svoja djela. Ova knjiga otkrila mi je da je i to proces. A procesu treba vrijeme.

Srce zna da je ljepši svijet moguć – Nova priča o nama, Charles Eisenstein

Uzela sam knjigu Srce zna da je ljepši svijet moguć drugi puta u ruke i krenula ispočetka. Shvatila sam, čitajući, da nam svima treba više vremena da budemo potpuno prisutni. Pokušali smo živjeti prema raznim pravilima modernog društva i shvatili da to putovanje nije ono koje nas je dovelo do lijepog, “svetog” mjesta.

I dalje smo ljuti, umorni, puni krivnje prema drugima, ali i prema samima sebi. Sada već i sami znamo da nešto nije u redu. Vrijeme je za promjenu.

Knjiga Srce zna da je ljepši svijet moguć će vas odvesti na inspirativno putovanje samima sebi

Premisa knjige je da bez obzira koliko se osjećali udaljeni jedni od drugih, svaka osoba koju sretnemo, svaki naš doživljaj, pozitivan ili negativan, zrcali nešto što već jest u nama samima. Charles nam kroz knjigu ukazuje da naše individualno ja zrcali sve ljude na ovome svijetu, a ako svijet nije dobro, ni mi sami nismo dobro. Naši postupci odražavaju ovu tezu u svim našim formama – naša prezentacija na društvenim mrežama, vijesti, čak i razgovori jedan na jedan, svi oni zapravo zrcale opće stanje svijeta.

Ono što čini razliku su upravo oni koji su osvijestili da se pravi odgovori ne skrivaju u upiranju prstom u druge, očekujući politiku da nas spasi. Pravi odgovori već jesu u nama samima.

Knjiga je to koja će nas natjerati da barem vidimo da iza svih “borbi”, ružnih riječi i “zla” koje vidimo oko sebe stoji zapravo jedna jedina želja čovječanstva – zajedništvo.

Ljutnja koja je danas dio svakodnevice, iscrpljenost, bolesti, otuđenje, separacija, ukazivanje prstima na druge su znakovi da je vrijeme da pogledamo što nam naše srce zapravo vrišti. Pokušali smo živjeti u svijetu, kako to Charles naziva, separacije i sada sve više shvaćamo da nam nešto ovdje nedostaje, da nešto nije kako treba. Kao djeca znali smo što želimo, patnja drugih bila je i naša patnja, a svaki naš osjećaj bio je istinski. Nismo ga trebali preispitivati. No, tada su nas naučili da je izvor sreće obrazovanje, ako smo dobri u školi pronaći ćemo posao, paralelno upoznat ćemo i ljubav, a ako se razbolimo otići ćemo kod doktora i dobiti lijek.

No, danas nas realnost sve više trese. Počinjemo shvaćati da nešto nije kako treba. Usprkos poslu i ljubavi osjećamo se jadno i iscrpljeno, usprkos svim znanjima napredne medicine i dalje ne možemo spriječiti pojavu novih bolesti, a na kraju shvaćamo da nam nešto jako nedostaje. To što nam nedostaje je mir koji nam pruža naše srce, kada bismo ga samo znali čuti.

Naše srce želi nam reći da smo svi jedno. Patnja drugih i naša je patnja, a Charles Eisenstein ima i odgovor zašto je tome tako.

“Čitatelju, jeste li ikada sudjelovali u nečem sličnom, kad sve kao da glatko teče, kad se desi, ponekad u posljednji čas, na potpuno neočekivan način? Kao da neka nevidljiva, vanjska sila upravlja svima i svime?”, pita nas Charles Eisenstein u ovoj interaktivnoj knjizi koja će zaista razgovarati s vama od prve do zadnje stranice.

Knjiga mi je došla baš u trenutku kada sam krenula detaljno preispitivati neke svoje odluke, ali isto tako došla mi je u trenutku kada sam postala svjesna da sam, zbog raznih životnih okolnosti, ušutkala samu sebe i dopustila da me tjeskoba suvremenog društva uvuče u svoju kolotečinu.

Postoji sila u svemiru koja daje krila životu, a zove se promjena

Život pun cinizma, proturječnosti, straha i neprijateljstva, život kojeg Eisenstein naziva “starom pričom” odnosno “separacijom” postao je dio naše turobne svakodnevice. I dok još uvijek većina ljudi korača kroz život ne propitkujući odakle tjeskoba i nemiri proizlaze mnogi su krenuli preispitivati je li ovo što sada imamo zaista jedino moguće? Koji je onda naš krajnji cilj? No, postoji sila u svemiru koja daje krila životu, a zove se promjena. Eisenstein nam u ovoj knjizi nudi lijek – priču o neodvojivosti. Svi smo povezani, a naše i najmanje odluke imaju veliku transformacijsku moć.

S obzirom na to da je naše društvo od samih početaka naučeno na priču o separaciji, nova priča nailazi na otpor, koji i sam Eisenstein priznaje i osvještava te kaže kako se trenutno nalazimo između dvije priče.
.
Što znači biti između dvije priče? To vrlo često izgleda kaotično – strahovi, buka, nemiri pomiješani s tračkom nade da ovo ne može biti to i da postoji neki bolji svijet. To nisu samo misli, to nam srce šalje signale, signale koje moramo biti dovoljno hrabri prihvatiti ih, ali i slijediti – jer samo tako možemo izgraditi bolji, drugačiji svijet.

Dovoljno je samo imati dovoljno vjere u sebe i više uvažiti želje našeg srca, jer iako ušutkano, naše srce zna kojim putem želi ići. Eisenstein nam prenosi mudrost koji svi mi već znamo – ako ne dovedemo u red sebe, nećemo ni svijet oko sebe promijeniti.

 

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potražite u rubrici DOBRA KNJIGA.

Martina Kolarić

 

Foto: Pexels, PR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.