velika knjiga emocija

Dobra knjiga: Velika knjiga emocija

 

Emocije su sastavni dio ljudskog života i zaista je teško zamisliti čovjeka i civilizaciju bez spektra emocija s kojima se svakodnevno susrećemo.

Mnogim ljudima je teško nositi se s emocijama, ali i razumjeti ih te otvoreno o njima razgovarati. Naša djeca kroz svoj život i odrastanje otkrivaju emocije s kojima također ponekad ne znaju što bi napravili niti što im te emocije govore.

Ako ste roditelj vjerujem da ste se susreli s ponekim izazovnim situacijama kada niste znali kako djetetu objasniti kako i zašto nešto osjeća te kako da propusti emociju ako je ona neka teška.

U odgojiteljskoj ulozi roditelja često nam dobro dođu pomoćni alati, savjeti i ideje stručnjaka kako bismo na najbolji mogući način našoj djeci pomogli da se razviju u ispunjene i zadovoljne ljude.

María Menéndez-Ponte autorica je Velike knjige emocija, koju svaka obitelj treba imati u svojoj kućnoj knjižnici. María Menéndez-Ponte je počela pisati prije tridesetak godina, najprije kao novinarka, a zatim kao profesionalna književnica. Iako piše i romane i priče, njezini tekstovi ponajprije su namijenjeni djeci i mladima, a njezine su knjige dobile nekoliko uglednih nagrada. Također surađuje i radi na raznim knjigama, glazbenim projektima, scenarijima i člancima u novinama i časopisima.

velika knjiga emocija

Velika knjiga emocija, María Menéndez-Ponte

Trideset toplih i zabavnih priča u ovoj knjizi pomoći će djeci da prepoznaju i nose se s raznim emocijama i situacijama.

Kroz priče se obrađuju strah, zavist, inteligencija, bezobrazluk, veselje, sebičnost, bijes, laganje, zadovoljstvo, izdržljivost, smrt, zahvalnost, sram, samopouzdanje, ovisnost o ekranima, tuga, dosada, empatija, samopoštovanje, vikanje, razočaranje, rodni identitet, suosjećanje, smirenost i meditacija, vršnjačko nasilje, ljubomora, trud, znati slušati, ljubav i različitost.

Simpatični junaci i junakinje u veselim pustolovinama, od kojih neke mogu biti stvarne, a neke se odvijaju samo u mašti, približit će djeci emocije na topao i zabavan način. Priče su inspirativne, djeci razumljive i bliske, a svaka nosi snažnu poruku.

Sve priče ujedno su popraćene i korisnim savjetima za roditelje o tome kako s djecom razgovarati i kako ih usmjeravati u otkrivanju emocija. Ove savjete pripremili su stručnjaci španjolskog centra La Nau Espacial, specijaliziranog za obrazovanje djece i obitelji o emocijama.

velika knjiga emocija

„Moj nedragi srame,
Pretpostavljam da ti je jako lijepo živjeti u meni, ali vjerujem da je stigao trenutak da potražiš neko drugo mjesto, jer meni s tobom nije ugodno. Neprestano mi stvaraš probleme i ne daš mi da uživam u životu. Zbog toga te molim da što prije izađeš iz mene.
Nadam se da te nisam povrijedila, zaista nije ništa osobno.
Srdačno,
Dubravka“

Iz priče Dubravka piše svojem sramu

Za ilustraciju ove knjige zaslužna je Judi Abbot. Rodila se u Italiji, a ilustraciju je studirala u školi za umjetnost u Milanu. Trenutačno živi u Londonu s mužem i dvoje prekrasne djece, a tamo i radi kao ilustratorica. Uz to što surađuje s mnogobrojnim izdavačkim kućama, organizira kreativne radionice za djecu u knjižarama i školama. U ilustraciji se služi raznim tehnikama, omiljene su joj vodene boje, kolaž papir i bojice, ali se služi i digitalnom obradom i kreiranjem ilustracija.

 

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potraži u rubrici DOBRA KNJIGA.

 

Indira Juratek

 

 

Foto: PR

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.