Dobra knjiga: kultna knjiga Walden – život u šumi poziva na buđenje i promjenu

sjeme dobra
Sjeme dobra: Zimsko planiranje vrta (1. dio)
29. siječnja 2021.
emina bužinkić
Emina Bužinkić: 2021. bit ću u epicentru budnosti i solidarnosti s drugima
30. siječnja 2021.

 

Henry David Thoreau, esejist, pjesnik, praktični filozof i predani abolicionist iz Nove Engleske rođen je 1817. godine u mjestu Concord u Massachusettsu.

Iako je uspješno završio studij latinskog, grčkog i njemačkog jezika pri Sveučilištu Harvard, nije odabrao profesionalnu karijeru, nego je odlučio sačuvati svoju slobodu i posvetiti se stjecanju iskustava onkraj materijalistički i racionalistički ustrojena svijeta u potrazi za duhovnim uvidima i autentičnosti.

Walden – život u šumi, Henry David Thoreau

Walden – život u šumi je kultni klasik koji u vremenu katastrofične ekološke krize i društvenih problema donosi nenadanu inspiraciju i pouku. Ova knjiga je svojevrsni manifest koji nas i danas poziva na buđenje i promjenu. Još od svog prvog izdanja Walden se smatra biblijom onih koji se bore za spas planeta, koji pozivaju na revoluciju društvenog ustroja i renesansu civilizacije u jedan budan, svjestan i autentičan život.

walden

Čitajući Waldena svakih nekoliko desetaka stranica dolazila mi je pomisao kako je nevjerojatno da je ovo kapitalno djelo nastalo u 19. stoljeću, a još je nevjerojatnije koliko je suvremeno i aktualno u današnjem svijetu. Kao i nebrojeno puta do sada, mogu zaključiti da većina napretka čovječanstva nije išla u smjeru samospoznaje, razumijevanja života, povezanosti s prirodom i njenim resursima, već u smjeru materijalizma, kapitalizma i odcjepljenja čovjeka od prirode, a time i od svoje iskonske naravi.

Autor knjige, Henry David Thoreau, odlučio je napraviti revolucionarni eksperiment te se 1845. godine povukao u šumu pokraj jezera Walden u Novoj Engleskoj. Tamo je živio gotovo dvije i pol godine u kolibi koju je sam izgradio. Na udaljavanje od civilizacije kakvu je tada poznavao potaklo ga je društvo za koje je primijetio da živi u tihom očaju, otuđeno, lišeno slobode i bez prilike za doživljavanjem dubokih duhovnih uvida. Sve ovo neodoljivo podsjeća na današnji svijet i kada god pomislite da tako mora biti sjetite se ovog citata – „Tvrdimo da je ovo jedini način, ali postoji toliko načina koliko ima polumjera koji se mogu povući iz jednog središta. Svaka je promjena čudo o kojem vrijedi promišljati i to se čudo događa u svakome trenutku.“

Kroz ovu knjigu autor nas vodi fantastičnim putovanjem promjene i pokazuje kako je zaista moguće živjeti duhovno ispunjen, budan i slobodan život, samo ako to odaberemo. I zapamtite da „Nikada nije kasno odreći se svojih predrasuda.“ Walden je i zbirka filozofskih eseja, britkih, izravnih, duhovitih; misli i riječi koje poput strelice gađaju točno tamo gdje trebaju, okreću nam perspektivu i pokreću proces transformacije.

Kako sada i sama već godinu dana živim na selu, okružena šumom i prirodom, u toliko opisa, misli i promišljanja mogla sam se pronaći. Čarobno je bilo čitati Thoreaua 2020. Naprosto život odmaknut od poznatog gradskog života budi u nama nešto iskonsko što nismo niti znali da postoji. Budi u nama Život.

walden

„Neopisiva nevinost i dobronamjernost Prirode – sunca i vjetra i kiše, ljeta i zime – kakvo li zdravlje i kakvu radost zauvijek nude! Tako oni uvijek suosjećaju s našim rodom, da bi sva priroda bila dirnuta, sunčev bi sjaj izblijedio, vjetrovi bi uzdisali kao ljudi, oblaci lili suze, a šume odbacivale lišće i usred ljeta odijevale žalobno ruhu kada bi ih ijedan čovjek ikada zbog valjana razloga oplakivao. Zar neću biti u dosluhu sa zemljom? Nisam li i ja djelomice lišće i obličje bilja? Koja će nas to pilula zadržati u blagostanju, spokoju i zadovoljstvu? Neće to biti ni ona mojega ili tvojega pradjeda, već univerzalni povrtni i botanički lijekovi naše prabake prirode.“

Da ne biste pomislili kako je Walden samo hvalospjev prirodi, ova knjiga je mnogo više od toga. Thoreau se pita o dostojanstvu čovjekovog življenja, o gubitku napretka i progresa civilizacije i društva, o tome nastaju li stvari da služe čovjeku ili da bogate korporacije. Nije Walden niti filozofski hvalospjev spartanskog života, već kritika svijeta u kojem je čovjek rob konzumerizma, materijalizma i ekonomije.

„Radije bih sjedio na bundevi i imao je cijelu za sebe nego se stiskao s nekim na baršunastom jastuku.“

Ne morate sjediti na bundevi i baciti svoj najdraži baršunasti jastuk, ali možete pročitati Waldena i dopustiti si barem malo građanskog neposluha kojeg Thoreau zaziva. Uvjerena sam da je malo vjerojatno da ćete ostati netaknuti u mišljenju o mogućnostima i izborima pred nama nakon što poslušate što Henry David Thoreau ima za reći. Ako nas je 2020. išta naučila to je da smo u svijetu koji je ustrojen po sadašnjim pravilima krhki, osjetljivi i na tankoj granici rasta i napretka ili potpune propasti. Na svakome od nas je izbor kojim ćemo putem krenuti.

planetopija

Svoj primjerak knjige Walden – život u šumi možete nabaviti ovdje. 

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potraži u rubrici DOBRA KNJIGA.

 

Indira Juratek

 

 

Foto: PR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.