Međunarodni dan obitelji: obitelj je intimno mjesto u kojem svatko upoznaje sebe

 

„Da je obitelj brod, bio bi to kanu koji ne napreduje ako svi ne veslaju.“ – Letty Cottin Pogrebin

Kada dijete dođe u obitelj, ono unosi velike promjene. Dijete pruža nevjerojatnu priliku roditelju da dublje upozna sebe, da ponovo proživi svoje djetinjstvo, da preispita svoj odnos sa svojim roditeljima, da se suoči sa svojim strahovima i da sagleda koja ga uvjerenja koče. Dolazak djeteta omogućuje roditelju da pronađe svoju unutarnju snagu za koju nije bio niti svjestan da je ima. Ako dolazak djeteta promotrimo iz te perspektive, uočit ćemo da nam ono otvara mogućnost da osjetimo ogromnu količinu ljubavi prema sebi koja će se potom preliti na cijelu obitelj. Obitelj je intimno mjesto u kojem svatko upoznaje sebe. Ona je utočište u kojemu svaka osoba može biti baš onakva kakva je u svojoj srži. U njoj dosežemo svoje visine i osjećamo potporu kada padamo.

Zašto je važno da roditelj radi na sebi, na svome osobnom rastu? Zato što će radom na sebi maknuti sve one teške slojeve koji ga guše a koji su mu nekada služili da lakše prebrodi izazovne situacije. Tada će shvatiti da su ti slojevi tu bili s razlogom, no da ga sada sputavaju. Svaka je odrasla osoba tijekom svoga odrastanja na svoja leđa primala terete tuđih očekivanja. Od roditelja, ali i od društva. I onda je nastavila živjeti s tim očekivanjima, iako u suštini to nisu bila i njezina očekivanja. Dolazak djeteta u obitelj daje nam mogućnost da živimo u skladu sa sobom i pokazuje da možemo odgajati maleno biće prepuno ljubavi bez nametanja svojih očekivanja jer smo svjesni štetnosti istih. Radom na sebi omogućujemo našemu unutarnjem djetetu da ponovo osjeti onu iskrenu ljubav prema sebi, prema životu, prirodi i drugim osobama. Ako se pitate imate li u sebi takve vrijednosti, provedite dan sa svojim djetetom u prirodi, gledajući ga kako se divi oblacima, mjesecu, zvijezdama, drveću, biljkama i životinjama. Osjećate li u sebi tu ushićenost dok promatrate iste stvari kao i vaše dijete? Jeste li znatiželjni, zaigrani, živite li u trenutku?

Mnogi roditelji smatraju da je djetetovo ponašanje nešto što oni trebaju mijenjati, a zapravo se radi o tome da je reakcija roditelja na djetetovo ponašanje ono što roditelju ukazuje na čemu bi on trebao raditi. Sve kreće od odrasle osobe. Dijete je tu da nas vodi i pruža nam ruku da upoznamo sebe. Onu autentičnu verziju sebe koja je godinama ostajala skrivena jer je to bio obrazac po kojemu smo naučili živjeti prilagođavajući se svojoj okolini. Kada roditelj razumije zašto se dijete ponaša na određeni način i s potpunim mirom u sebi prihvaća takvo ponašanje, on je spreman prihvatiti svoje dijete i povezati se s njime. No, u tom trenutku događa se čarolija jer tada postaje spreman prihvatiti i sebe.

Djeca nas uče zahvalnosti. Pokazuju nam kako osjećati sreću zbog malih stvari.

Djeca nas uče prihvaćati svoje osjećaje. Pokazuju nam da je obitelj sigurno mjesto za iskazivanje svih emocija.

Djeca nam pokazuju zašto u određenim situacijama gubimo kontrolu.

Djeca nas uče kako slušati, biti iskreni i voditi duboke razgovore.

Djeca nas uče da smo mi mnogo više od naših uspjeha i postignuća jer nas vole bez obzira na to što smo u životu postigli i čime se bavimo.

Djeca nas uče da je u redu pogriješiti i krenuti dalje.

Djeca nam pokazuju kojim putem krenuti da iscijelimo sebe.

Svatko u obitelji ima svoju svrhu. Roditelji će ju obogatiti mudrošću, nježnošću, strpljenjem, podrškom i beskrajnom ljubavlju, a djeca veseljem, zaigranošću, smijehom, kreativnošću i nesputanom slobodnom kojom će svakodnevno podsjećati roditelje koliko je život čaroban kada mu se prepuste.

Danas se obilježava Međunarodni dan obitelji, iskoristite ga za stvaranje prekrasnih uspomena kojih ćete se za koju godinu sjećati s velikim osmijehom na licu!

 

Više o temama roditeljstva možete pročitati u našoj rubrici SVJESNO RODITELJSTVO. 

 

 

Petra Matulić Žeravica

– Majka dvoje djece odgajane u duhu povezujućeg roditeljstva, kreatorica “Moje kutijice moći” za osnaživanje djece, ljubiteljica educiranja u području  osobnog razvoja, roditeljstva i dječjeg razvoja, IG @osnazivanje.djece

 

Foto: Pexels – Pavel Danilyuk

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.