miret tenisice

Miret – tenisica koja brine o prirodi

 

Braća iz Duge Rese osmislili su tenisice koje su napravljene od 97 posto prirodnih materijala te se nakon tri godine u kompostu gotovo potpuno razgrade. To čine kako bi dali svoj doprinos za očuvanje okoliša.

Domagoj i Hrvoje Boljar kreativni su tvorci domaćeg proizvoda ekoloških tenisica Miret, koje su napravljene od deset prirodnih materijala: lana, konoplje, drva, kenafa, pluta, jute, kukuruza, kaučuka, eukaliptusa i sto posto prirodne vune s Novog Zelanda. Nakon tri godine u kompostu gotovo se u potpunosti razgrade.

Miret u svojoj kolekciji nudi četiri linije: Hempies, Woolies, Fluffies i Veggies.

miret tenisice

@miret.sneakers

Konoplja koju za svoje tenisice koriste nije bojana te se uzgaja na eko plantažama, a vuna se može nositi u svim vremenskim uvjetima. Uložak u tenisicama napravljen je od pluta te ima certifikat za sigurnost hrane, što znači da ih i vaši ljubimci mogu bezbrižno grickati! No nadajmo se da do toga neće doći…

Model Veggies se čak u potpunosti može kompostirati, a sve tenisice certificirane su Oetko-tex, EU Ecolabel certifikatima.

S obzirom da su zaštićene posebnim 100 % prirodnim vodoodbojnim slojem u njima se može hodati i po kiši.

miret tenisice

@miret.sneakers

Podržimo hrvatski startup Miret

Hrvatski startup Miret, braća Boljar pokrenula je prije šest godina kao svoj doprinos brige za okoliš, jer smatraju da je to ključ za opstanak planeta.

Na platformi za grupno financiranje Indiegogo, Domagoj i Hrvoje lani su u svojoj kampanji prodali cijelu zalihu prve generacije svojih tenisica, točnije rečeno svih 800 komada.

Na drugoj platformi – Kickstarter, lansirali su 3. ožujka ove godine svoju drugu kolekciju tenisica. U manje od 24 sata Miret je prikupio više od 26.000 dolara! Kampanja će trajati do 2. travnja, a tenisice se mogu kupiti po cijeni od 85 dolara, odnosno oko 580 kuna.

miret tenisice

@miret.sneakers

Iako su već popularni diljem svijeta, braća Boljar bi htjeli prvo u Hrvatskoj postati predvodnici ekološke revolucije.

Za kraj još jedna vrijedna informacija: Miret je nagrađeni sudionik premijernog ciklusa EIT Climate-KIC akceleratora, najvećeg europskog programa za akceleriranje startupova koji razvijaju rješenja s pozitivnim utjecajem na klimatske uvjete, a kojeg u Hrvatskoj provodi Zagrebački inovacijski centar – ZICER.

Mi braći želimo puno uspjeha u ovom hvalevrijednom projektu, a ako ih vi želite podržati u njihovoj Kickstarter kampanji, to možete učiniti ovdje.

 

Marija Knežević

– Pisana riječ i kuhača moje su dvije životne strasti. Liječe, hrane, razveseljavaju, opuštaju i oslobađaju od ponekad sumorne svakodnevice. Kad ne pišem ili čitam, sigurno ćete me pronaći za „šporetom“ ili blenderom, jer obožavam sirove deserte i sve varijante zdravije, ali uvijek ukusne ishrane.

 

Foto: Miret

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.