parallax background

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Novitet iz Dr. Hauschka vrta ljekovitog bilja: Balzam za čišćenje lica
15 rujna, 2022
škrtost
ZEN tarot – Škrtost
18 rujna, 2022

 

Što je sindrom policističnih jajnika? Sindrom policističnih jajnika (PCOS) jedan je od najčešćih endokrinih poremećaja koji pogađa 5-20 % žena reproduktivne dobi. Karakteriziraju ga policistična morfologija jajnika, hiperandrogenizam te ovulacijska i menstrualna disfunkcija. Ovaj sindrom može uzrokovati neplodnost i niz drugih metaboličkih bolesti kao što su inzulinska rezistencija, kardiovaskularni problemi i pretilost.

PCOS je uglavnom posljedica neravnoteže ženskih spolnih hormona te uzrokuje stvaranje cista. Cista je vrećica ispunjena vodom koja sadrži jajašce, a dovodi do sprječavanja ovulacije. Samim time, javlja se poremećaj menstrualnog ciklusa ili amenoreja.

Odsustvo ovulacije i menstrualnog krvarenja sprječava oplodnju i začeće pa trudnoća postaje otežana. Ukoliko čak i dođe do implantacije, postoji povećan rizik od pobačaja. Osim toga, žene s PCOS imaju povećan rizik od dijabetesa tipa 2, opstetričkih komplikacija, raka endometrija i poremećaja raspoloženja.

Uzroci pojave PCOS

Klinička manifestacija ovog sindroma varira od blagog poremećaja menstrualnog ciklusa do teških poremećaja reproduktivnih i metaboličkih funkcija. Iako nije uvijek slučaj, inzulinska rezistencija i pretilost mogu biti česti „pratioci“ PCOS-a.

Na sindrom policističnih jajnika negativno mogu utjecati način života, nepravilna prehrana te izloženost nekim toksinima iz okoliša. Obično su glavni uzroci poremećaj u lučenju pulsirajućeg gonadotropin-otpuštajućeg hormona (GnRH) iz hipotalamusa te abnormalnosti u metabolizmu androgena i estrogena kao i u kontroli proizvodnje androgena. Uslijed poremećaja lučenja hormona, jajašce se ne može ili uopće formirati ili osloboditi iz folikula, a posljedično se javljaju poremećaji ciklusa i amenoreja.

policistični jajnici

Simptomi policističnih jajnika

Jedan od čestih simptoma PCOS-a jest anovulacija (izostanak ovulacije) ili oligovulacija (neredovita ovulacija). Sindrom može uzrokovati hiperandrogenizam, odnosno pojavu niza „muških“ simptoma. Oni uključuju nakupljanje viška kilograma i abdominalnog potkožnog masnog tkiva, hirzutizam (dlakavost tijela i lica), alopeciju (gubitak kose), duboki glas, seboreju i akne. Osim morfoloških značajki, javljaju se i promjene u metaboličkom profilu, a samo neke od njih su hiperinzulinemija, hipertenzija, dislipidemija i kardiovaskularni problemi.

Žene s PCOS nerijetko imaju veliku želju za slatkim, učestalo mokre, umorne su, imaju česte promjene raspoloženja, anksioznost i u nekim slučajevima epizode depresije. Također, mogu se javljati i bolovi u zdjelici, mučnine, problemi s mokrenjem te zatvor.

policistični jajnici

Pomoć iz prirode kod sindroma policističnih jajnika

Konzumacijom određenih ljekovitih biljaka može se utjecati na razinu hormona i hormonalni disbalans u organizmu, a jedna od njih je maca. Maca (Lepidium Peruvianum Chacon) je peruanska adaptogena biljka iz obitelji Brassicaceae. U medicini se koristi kao biljni lijek za ublažavanje simptoma menopauze, a djeluje i kao prirodni balansator hormona i stimulator endokrinog sustava bez neželjenih nuspojava.

Maca ima mnoge pozitivne učinke na organizam, a jedan od važnijih jest taj da se smatra hormonalnim regulatorom jer podupire endokrini sustav i balansira hormone. Za razliku od npr. hormonske nadomjesne terapije, ona pruža potpuno drugačiji i siguran pristup hormonima. Ova ljekovita biljka potiče organizam i endokrini sustav na proizvodnju vlastitih hormona, i to u pravilnom međusobnom omjeru. Ono što je ključno – djeluje na način da u tijelu pokušava riješiti korijen problema, a ne samo simptome.

Regulatorni učinci mace posljedica su djelovanja molekula macamida koji se aktiviraju sušenjem i termičkom obradom korijena mace, a djeluju na os hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda (HPA). Poboljšavajući komunikaciju upravo između osi HPA te ženskih reproduktivnih žlijezda i organa, maca regulira i uravnotežuje hormone.

policistični jajnici

BIOANDINA® u ponudi ima termički obrađenu macu, a ženama nudi sljedeći izbor:
• Premium Mix Maca prah
• Premium Mix Maca kapsule
• Crvena aktivirana Maca prah
• Crvena aktivirana Maca kapsule

Premium Mix Maca i Crvena aktivirana Maca (kapsule) doprinose regulaciji hormonske aktivnosti i zdravlju reproduktivnog sustava.

Premium Mix Maca sadrži tri vrste mace (žutu, crvenu i crnu), dok Crvena aktivirana Maca sadrži isključivo crveni fenotip mace. Međutim, Crvena je aktivirana Maca (kapsule) dodatno obogaćena vitaminima B6 i B12 koji doprinose normalnoj funkciji hormonske aktivnosti, normalnoj funkciji živčanog sustava, normalnoj funkciji imunološkog sustava, normalnoj psihološkoj funkciji te smanjenju umora i iscrpljenosti.

maca

Možda želite pročitati: 

Maca – magični prah s Anda

Ljubav za život cijeli – Bioandinini proizvodi nastali na temeljima zdravlja i energije

Mačja kandža – prvi vjesnik proljeća u Bioandini

Uloga vitamina C kod borbe protiv sezonskih alergija 

Vitamin C – saveznik ljepote i zdravlja kože 

Kakvu ulogu biljka majka kandža ima kod liječenja reumatoidnog artritisa? 

 

Literatura

Azziz R, Carmina E, Chen Z, Dunaif A, Laven JS, Legro RS, Lizneva D, Natterson-Horowitz B, Teede HJ, Yildiz BO (2016) Polycystic ovary syndrome. Nat. Rev. Dis. Primers 2(1), 1-18.

Ley BM (2003) Maca!: Adaptogen and Hormonal Regulator. Bl Publications, str. 15-27.

Pachiappan S, Matheswaran S, Saravanan PP, Muthusamy G (2017) Medicinal plants for polycystic ovary syndrome: A review of phytomedicine research. Int. J. Herb. Med. 5(2), 78-80.

Patel S (2018) Polycystic ovary syndrome (PCOS), an inflammatory, systemic, lifestyle endocrinopathy. J. Steroid Biochem. Mol. Biol. 182, 27-36.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.